38 de ani de rock romanesc: Concert Iris @ Club Fabrica

38 de ani de rock romanesc: Concert Iris @ Club Fabrica
Locatia
Club Fabrica
Adresa
Str. 11 iunie, nr. 50, Bucuresti
Acces
25 Lei
Descriere

Vineri seara, in Club Fabrica (str. 11 Iunie, nr. 50) va concerta una din trupele de legenda ale rock-ului romanesc: IRIS.

Somn Bizar”, “Noaptea”, “Sa nu crezi nimic”, “Ultimul mic dejun al lui Bon”,”Baby”,”Totul sau nimic”, “De vei pleca” sunt numai cateva dintre piesele de legenda care i-au consacrat pe cei de la Iris si care vor putea fi reascultate live, vineri, in Club Fabrica.

Iris a implinit anul acesta frumoasa varsta de 38 de ani. Infiintata in 1976 la Bucuresti, trupa are la activ nu mai putin de 17 albume, 3 single-uri si 2 DVD-uri.

Albumul de heavy metal “Iris I”, lansat in 1984 (da, heavy metal in Republica Socialista Romania, pe vremea lui Ceausescu!) este considerat de multi fani drept cel mai bun produs al formatiei. Grupul este chiar suspendat in 1988, dupa lansarea albumului cu numarul 3, “Nu te opri”, Iris fiind considerat la momentul respectiv un „adversar” periculos al regimului si totodata un exemplu negativ pentru tineretul Romaniei comuniste.

Iris nu s-a oprit. In 1990, toate instrumentele formatiei sunt distruse intr-un incendiu. In 2000, in cadrul proiectului Iris - Athenaeum, cateva piese sunt reorchestrate prin colaborarea cu o orchestra filarmonica. In 2002 este lansat albumul “Matase alba”, jubileul Iris 25 de ani, discul include colaborarea cu membrii formatiei Uriah Heep. In 2007, Iris canta in deschiderea concertului Rolling Stones. In 2007, membrii Iris sunt decorati la Cotroceni, de presedintele Traian Basescu, cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler pentru promovarea rock-ului timp de 30 de ani.

In mai 2010 Iris concerteaza in deschiderea show-ului AC/DC la Bucuresti. Pe 28 august, solistul Cristi Minculescu se desparte de trupa, in locul sau urmand sa cante Toni Seicarescu, fost membru in Directia 5. In iunie 2013, Toni Seicarescu pleaca, locul sau fiind luat de Rafael (Catalin Paul Ciubotaru), castigatorul Festivalului European de Muzica - Malta, Valletta (2000), al Festivalului Callatis, Mangalia (2000) si al Festivalului de Interpretare si Creatie de la Mamaia (2000).

Actualmente, IRIS inseamna: Rafael (Catalin Paul Ciubotaru), noul vocal, plus veteranii Nelu Dumitrescu (tobe), Valter Popa (chitara), Doru Borobeica (bass) si Relu Marin (keyboards).

Iata cateva inregistrari recente cu trupa Iris, in actuala configuratie, incepand din 2013:

“Somn bizar”: http://youtu.be/IbdIlP5P4UQ

“Noaptea”: http://youtu.be/BoECOVxy2_w

“Pastreaza-ma in inima ta”: http://youtu.be/CRWQlxWHjJk

De-a lungul celor 38 de ani de activitate, circa 15 instrumentisti si vocalisti s-au perindat pe la “Scoala de rock Iris”, asa cum a fost supranumita trupa.

Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL