Trei Parale - Balade vitejesti si alte cantari,

Miercuri, 23 noiembrie 2016, de la ora 19.00, in Sufrageria Regala (Muzeul National de Arta al Romaniei), formatia de muzica veche romanesca „Trei parale” prezinta concertul „Balade vitejesti si alte cantari”. Programul, prezentat in premiera absoluta la Festivalul de Muzica Veche Bucuresti, readuce baladele in circuitul muzical de concert, o misiune provocatoare pe care, cei care sunt parte din acest grup, au hotarat sa si-o asume.

Trei parale grupeaza tineri oraseni atrasi de muzicile vechi specifice spatiului carpatic, alaturand muzicilor traditionale romanesti si pe cele ale altor popoare ce traiesc aici. In demersul de reconstituire a acestui univers muzical, Trei parale redeschide si prezinta lumea din „Spitalul Amorului” volumele ingrijite de Anton Pann, adaugand experienta expeditiilor prin sate si lucrul cu muzicanti batrani, audierea unor inregistrari vechi de teren realizate de Constantin Brailoiu si multe explorari prin culegeri de folclor muzical.

Balada, denumita astfel de folcloristi (incepand cu Alecsandri) sau cantecul batranesc, cum era numit de catre tarani, reprezinta o specie a folclorului romanesc tot mai putin cunoscuta publicului larg. Balada este o cantare epica, o poveste asezata pe muzica, un fel de storytelling din epoca medievala. Desi originea nu este pe deplin cunoscuta, surse istorice medievale, vorbesc despre cantari ce povestesc fapte de vitejie la curtile domnitorilor.

Mai tarziu, la mijlocul veacului al XIX-lea, balada era intalnita la tot pasul in lumea simpla a satului, la carciumi sau la han. Continutul era foarte variat: de la cele fantastice, apropiate de lumea basmelor si a legendelor, pana la jurnale orale ce relatau diverse evenimente recente. Astazi, franturi ale acestor cantari mai cunosc doar lautarii batrani ai satelor, repunerea lor in circulatie fiind o misiune provocatoare pe care membrii grupului Trei parale au decis sa si-o asume. Baladele din acest program vorbesc, in primul rand, de o lume vitejeasca aflata in conflict cu Imperiul Otoman. Miu haiducu, din contra, se afla intr-un „confict intern” cu un Stefan-Voda. Diferita de precedentele, balada pastorala Ciobanul care si-a pierdut oile, incheie programul intr-o maniera apropiata de teatrul de revista. Acest nou proiect al formatiei Trei parale este prezentat in premiera la Festivalul de Muzica Veche Bucuresti.

Ajuns la cea de-a XI-a editie, Festivalul de Muzica Veche Bucuresti a devenit al doilea festival cultural al Bucurestilor (conform „Barometrului”, respectiv „Studiului” de consum cultural realizate de Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala si ARCUB) si cel mai important eveniment dedicat muzicii vechi din sud-estul Europei.

Festivalul se desfasoara pe parcursul lunii noiembrie si este dedicat descoperirii „Noutatii muzicii vechi”. Programul din acest an (1-28 noiembrie) contine trei serii de evenimente conceptuale dedicate muzicii vechi (medievala, renascentista, baroca, bizantina, gregoriana, veche romaneasca). Biletele au preturi intre 60 si 140 de lei si sunt disponibile prin reteaua Eventim, prin magazinele magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Carturesti, Humanitas si in varianta electronica pe Kompostor.ro. Informatii complete despre program, artisti si, bilete sunt publice si actualizate permanent si abonamente se gasesc pe website-ul acestuia: www.earlymusic.ro

 


Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL