Skip to content

Cum a fost la concertul Muse de la Bruxelles (galerie foto si recenzie)

Pe 13 martie 2016 am ajuns la Bruxelles pentru a-i vedea live pe Muse in cadrul turneului Drones, ce promoveaza albumul cu acelasi nume lansat anul trecut.

 

Cea de-a saptea partea a turneului lor mondial a inceput pe 26 februarie 2016 si cuprinde o serie de concerte indoor in Europa in sali de concert precum The O2 (Londra), Ziggo Domme (Amsterdam), Mercedez-Benz Arena (Berlin), etc. pana la finalul lunii iunie.

Apoi, britanicii vor face din nou turul festivalurilor din Europa, asa cum au facut-o si anul trecut (Rock Werchter, Pinkpop, NOS Alive sau Bilbao BBK Live sunt doar cateva din festivalurile la care-au cantat), iar prima oprire va fi la Glastonbury, acolo unde au fost confirmati ca headlineri pe 24 iunie. Alaturi de ei, acolo vor canta si Coldplay, Adele si multi multi altii.

 

Turneul de festivaluri va cuprinde reprezentatii si la Sziget Festival (Ungaria), Lowlands (Olanda), U-Park (Ucraina) si pe la vreo trei festivaluri prin Elvetia. Sunt zvonuri cum ca vor ajunge si in Romania, iar pe tricoul de turneu pe care mi l-am cumparat aparea ca pe 29 iulie 2016 vor canta la Bucuresti.

Pana apar insa informatiile oficiale legate de concertul de la noi din tara, hai sa va povestesc cum a fost la concertul Muse de la Bruxelles.

 

Palais 12 este cea mai mare Sala Polivalenta din Bruxelles si este gazda celor mai mari concerte indoor care au loc de obicei in Belgia alaturi de Sportpaleis din Antwerp.

Sala cu o capacitate de 15.000 de locuri este modulara si se poate adapta celor mai creative concepte de show. A fost construita in 1989 si renovata in 2013 si cred ca ar fi un model bun de urmat pentru autoritatile din Romania daca vor sa construiasca o sala de concerte si in Bucuresti.

 

Turneul idoor al celor de la Muse are o productie impresionanta si uneori pare incredibil ca pot face asta intr-un spatiu inchis. Scena a fost amplasata in mijlocul salii si a fost circulara, oferind astfel o experienta 360, iar pe laterale se continua cu inca doua mini scene care erau mai aproape de peluze.

Deasupa scenei era amplasat un ecran imens si un rand impresionant de boxe, astfel incat toata lumea a auda si sa vada foarte bine intreg spectacolul.

 

Show-ul a inceput cu cateva drone sferice imense care s-au plimbat nestingherite prin sala sub privirile tuturor spectatorilor. Nu stiu cat de sigura a fost toata treaba asta, dar sunt convins ca organizatorii au luat toate masurile astfel incat sa nu se intample nimic tragic.

Din cand in cand, pe de-a lungul scenei coborau de sus niste fasii transparente pe care erau proiectate diverse imagini care completau piesele cantate de Muse.

 

Setlistul a cuprins in principal piese de pe albumul Drones, asa cum era si normal, precum Psycho, Mercy, Reapers sau Dead inside, dar n-au lipsit nici piese celebre precum Starlight. Supermassive Black Hole, Time is running out sau Uprising.

Am fost un pic suparat caci la concertul de pe 13 nu stiu ce s-a intamplat dar nu au mai cantat si piesa Undiscosed Desires, pe care cu o seara inainte o cantasera. Dar este o practica obisnuita ca artistii sa-si schimbe un pic setlistul de la concert la concert.

 

Matt Bellamy cred ca este un fel de extraterestru pentru ca nu stiu cum reuseste sa cante atat de bine si la chitara si la pian si la voce si sa o faca intr-un mod ce pentru mine cel putin pare imposibil. 

Chris Wolstenholme a fost desemnat in 2011 cel mai bun basist al tuturor timpurilor de catre cititorii site-ului Gigwise si isi merita pe deplin acest titlu, iar Dominic Howard este probabil unul din cei mai buni tobosari stangaci.

Baietii de la Muse nu sunt genul de trupa care sa comunice foarte mult cu publicul. In afara de salutaresi multumim si cateva ce mai faceti- uri, ei se concentreaza foarte mult pe show in sine.

Momentul meu preferat din acest show a fost pe piesa The Handler, atunci cand deasupra chitaristului si a basistului erau proiectate doua maini care pareau ca ii manevreaza pe cei doi ca pe niste papusi.

Din pacate (sau din fericire pentru mine) show-urile de festival vor fi un pic mai diferite, astfel ca multe din elementele pe care le-am enumerat mai sus s-ar putea sa nu mai fie folosite, insa nu cred ca este chair atat de relevant.

Daca aveti ocazia sa-i vedeti intr-unul din concertele indoor de acest an n-o sa fiti dezamagiti, fie ca sunteti fani Muse sau nu.

In deschidere au cantat cei de la Nothing But Thieves, o trupa britanica aflata oarecum la inceput de drum, care beneficiaza de suportul celor de la Muse care i-au invitat sa cante in deschiderea mai multor show-uri din acest turneu.

Ei au lansat anul trecut albumul de debut Nothing But Thieves, de pe care s-ar putea sa va sune cunoscut piesele Trip Switch, Itch sau Ban All the Music.

Suna foarte bine live si sunt convins ca o sa mai auzim de ei de-acum incolo.

Va las acum cu o galerie foto de la concertul Muse de la Bruxelles de pe 13 martie 2016.

Foto: Alin Pandaru pentru Urban.ro

Citește în continuare