Cum a fost la Plai Festival 2013 cu Zaz, Patrice si Maia Vidal (recenzie + foto)

Asteptarile pentru Festivalul Plai au fost mari si s-au nascut acum mult timp in urma. Cu Zaz si Patrice capi de afis lucrurile nu puteau sta altfel, asa ca drumul pana la Timisoara a parut scurt, amenintarile de vreme capricioasa – inutile, iar incantarea de a avea asteptarile, si asa mari, depasite – de neegalat.

Muzeul Satului Banatean ne-a intampinat plin de oameni zambitori, relaxati si deja asezati pe pozitii pentru spectacolul frantuzoaicei care a facut furori in Europa (si nu numai) cu inregistrarile melodiilor ei interpretate in Montmartre. Zaz nu s-a lasat mult asteptata iar spectatorii s-au incalzit repede pe ritmurile pariziene ale melodiilor ei vesele.

Alegerea setlistului a fost una extrem de inspirata, artista nealegand sa interpreteze melodiile mai putin vioaie din repertoriul ei, ba chiar interpretand Dans la rue – melodie facuta faimoasa de Edith Piaf – intr-o nota mai animata. In pofida faptului ca s-a cunoscut, pe alocuri, ca Zaz nu are experienta interactiunii cu publicului, toti „plaiesii” au fost antrenati de prezenta ei vulcanica si de timbrul vocal atat de special.

N-au lipsit din concertul primei seri melodii cunoscute precum: Les Passants, La Fee sau celebra Je Veux (pe care cu totii le-am cantat alaturi de Zaz si de instrumentistii ei) dar nici melodii de pe noul album Recto Verso: On Ira sau Comme çi Comme ça. Placerea de a o asculta a fost dublata de placerea de a o auzi explicand in limba romana semnificatia cantecelor auzite pe scena, iar spectacolul a fost, intr-adevar, unul electrizant.

Trebuie sa recunosc faptul ca pe Maia Vidal, artistul rezident plai de anul acesta, nu o ascultasem. Daca in prima seara nu am reusit sa prindem decat ultima melodie, in cea de-a doua zi de festival ne-am propus sa o vedem neaparat.

Am fost incantati sa ajungem si sa observam ca putem sa stam sa ne bucur de concert din primul rand, alaturi de oameni pasionati de muzica pe care o face, fani care ii cunosc bine cantecele si care au fredonat fiecare melodie.

Am fost captivata imediat de stilul ei muzical si de timbrul vocal aparte - o combinatie intre Regina Spektor si Florence Welch. Alaturi de 2 muzicieni si instrumentisti excelenti, artista a prezentat tuturor celor prezenti melodii lucrate, complexe, cu mesaj subtil si influente care au variat de la jazz, la muzica spaniola.

Melodii precum: Alphabet of my Phobias, Poison, Katerina sau The Big Shift m-au facut sa imi doresc sa ii ascult si acasa cele 2 albume (God is my bike si Spaces) si sa ii vanez un alt concert, in special pentru placerea de a experimenta nasterea melodiilor - efect datorat multitudinii de instrumente si de gadgeturi muzicale folosite.

Cu un sound "celest" si un zambet imprimat in fiecare sunet, Maia a reusit sa tina aproape fanii care s-au incumetat sa infrunte ploaia si le-a oferit un show complex si plin de energie pozitiva. E clar un artist rotund, cu melodii construite atent, de o modestie rara si o recunostinta pentru aprecierea primita de la public pe care o rasplateste prin fiecare acord. Maia Vidal este, deci, o cantareata care trebuie urmarita.

Nici de Vieux Farka Touré nu stiam mare lucru dar nu pot spune ca au reusit sa ma impresioneze la fel de mult ca Maia. Soundul lui este unul intetersant, cu influente africane foarte usor de sesizat iar titlul de Hendrix al Saharei i se potriveste fara doar si poate.

Melodiile sale care combina ritmuri de blues, jazz si chiar rock ne-au facut pe toti cei prezenti sa dansam la auzul Mon pays, Fafa sau Peace.

Seara s-a incheiat memorabil cu Patrice. Considerat, deja, unul „de-al casei”, artistul ne-a tinut in priza timp de o ora si jumatate in pofida ploii care nu a reusit sa alunge pe nimeni din fata scenei.

Mesajele puternice transmise atat prin muzica cat si prin versuri i-au facut pe toti spectatorii sa fredoneze alaturi de cantaretul din Sierra Leone melodii mai vechi sau mai noi deopotriva.

Up in my room ne-a deschis apetitul pentru dans, You always you in varianta acustica ne-a emotionat iar Soulstorm a facut intreaga multime sa vibreze la unison. Interactiunea lui Patrice cu publicul a fost exceptionala iar faptul ca acesta s-a simtit minunat alaturi de publicul roman a fost vizibila de la inceputul pana la sfarsitul concertului.

Nu exista niciun dubiu cu privire la faptul ca fiecare dintre cei prezenti a plecat din a doua zi de plai ud leoarca dar cu un zambet larg si cu Patrice pe repeat inca rasunand in urechi.

Ultima zi de Plai Festival i-a adus alaturi de publicul timisorean (si nu numai) pe Baba Zoula si pe Nuevo Tango Quintet. Primii au incins atmosfera cu acorduri orientale la care participantii la Plai au raspuns impresionant de bine, iar romanii de la Nuevo Tango au prezentat tangoul lui Astor Piazzola tuturor celor prezenti alaturi de renumita voce a tangoului argentinian Marili Machado, incheind editia 2013 asa cum aceasta a si inceput: energic.

Numarul opt a fost intr-adevar magic atat pentru cei care au organizat aceasta editie cat si pentru participanti. Sunt convinsa ca suntem cu totii nerabdatori sa ne intoarcem la editia 2014 cu si mai multa energie, cu si mai mult apetit pentru muzica, arta si cultura in general si, de ce nu, cu si mai multi doritori de a simti atmosfera unui festival frumos si plin de viata.

Text: Augustina Vasile
Foto: Alin Pandaru


1 comentariu

Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL