Skip to content

Programe gratuite de psihoterapie de grup pentru copii si parinti

Asociatia de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala de Grup (APCCG) deschide inscrierile pentru prima serie de programe psihoterapeutice de grup pentru copii cu afectiuni de tip autist si din categoria afectiunilor cronice severe (diabet sau cancer), intr-o intalnire deschisa publicului care va avea loc joi, 7 decembrie 2017, la Palatul Mogosoaia.

Programele se adreseaza si parintilor acestor copii, oferindu-le sprijin de specialitate pentru integrarea intr-un context mental-emotional-social cat mai aproape de nevoile lor fundamentale. La eveniment vor vorbi Manuela Harabor, Magda Catone, Lamia Beligan si Andreea Stroe, personalitati profund implicate in actiuni de integrare, sprijin si gasire de solutii pentru cei ce se confrunta cu aceste situatii. Vlad Mirita si Corul „Accoustic” dirijat de Daniel Jinga vor sustine un concert caritabil, iar fondurile colectate cu ajutorul urnei mobile vor fi folosite la achizitionarea materialor auxiliare necesare grupurilor de suport.

Grupurile de psihoterapie vin in intampinarea nevoilor de natura emotionala pe care le au cei ce duc o lupta existentiala cu boala, mai ales in contextul confruntarii cu limitarile si deficientele sistemului sanitar din Romania, precum si cu ingradirile sociale in lupta lor zilnica de a mai gasi o sansa in care sa-si ancoreze speranta de supravietuire. Programele oferite gratuit de catre APCCG sunt organizate in module cu o durata de 10 saptamani si o frecventa saptamanala. APCCG da astfel startul unei campanii de constientizare la nivel national a demersului de reintegrare intr-un context social al normalitatii pentru copiii ce se confrunta cu aceste afectiuni.

“Sunt copii care, de la varste fragede, devin captivii unei vieti in care afectiunile lasa rani adanci nu doar la nivel fizic, ci si emotional. Cel mai adesea ranile se transforma in traume de natura psihologica pe care copiii, respectiv adultii ajung sa le dezvolte chiar si in situatia infrangerii acestor afectiuni. Sunt si copii care sufera de boli ajunse intr-un stadiu cronic ce implica un program medical solicitant, continuu, efort ce aduce cu el un intreg spectru emotional deficitar, ingreunat de mediul social care adesea le asociaza stigmatul de caz special”, spune Dr. Cristian Manea, fondatorul APCCG. “Acestor copii si parintilor lor APCCG le vine in ajutor prin suport psihoterapeutic orientat catre normalizarea si echilibrarea mental-emotionala. Am gandit un spatiu securizant din punct de vedere emotional in care acesti copii si parintii lor sa vina in contact direct cu alti copii si parinti cu aceleasi nevoi, prin impartasirea gandurilor si emotiilor proprii si, mai apoi, prin corectarea comportamentelor disfunctionale, sub atenta supraveghere si indrumare a specialistilor din cadrul asociatiei”.

Lamia Beligan: “Statisticile arata ca, in prezent, opt din zece copii diagnosticati cu cancer reusesc sa se vindece, fata de acum doua decenii, cand medicina reusea sa salveze doar doua din zece cazuri. Statisticile nu spun nimic despre urmele pe care cancerul le lasa pe trupul si in sufletul copiilor, nici despre rolul pe care familia si prietenii il joaca in lupta lor cu boala si pe drumul spre completa insanatosire a organismului. Pentru ca de cele mai multe ori, dupa lupta cu boala, dupa sute de ore petrecute in spitale, urmeaza o noua lupta, lupta continua pentru prevenirea posibilelor recidive” Manuela Harabor: “Fiul meu, Andrei, este diagnosticat cu autism. O boala prea putin inteleasa, autismul beneficiaza astazi de terapii si tratamente controversate. De cele mai multe ori, parintii sunt instruiti de specialisti cu privire la exercitiile si activitatile pe care le pot desfasura impreuna cu copiii, insa mai putina atentie li se acorda lor, adultilor. Familiile copiilor cu autism au nevoie de sustinere emotionala si de contactul direct cu alti parinti aflati in aceeasi situatie. Grupul de suport le creeaza un contact real cu alte familii care se afla in aceeasi lupta, cu framantari similare, un mediu favorabil in care acestia sa se simta intelesi, sa empatizeze, sa cultive sentimentul apartenentei, vital pentru echilibrul lor psihic si, implicit, pentru dezvoltarea copiilor”.

Marian Vasilescu (concurent Vocea Romaniei): “Ma bucur enorm sa fiu alaturi de APCCG in aceasta campanie. De fiecare data cand pot sa ma alatur unor ingeri ce fac bine umanitatii, o fac fara sa clipesc. Let’s shine and vibe! ” In cadrul intalnirii de joi, Vlad Mirita va sustine un concert de colinde alaturi de Corul „Accoustic”, dirijat de Daniel Jinga. Pe scena vor mai urca Marian Vasilescu si soprana Ana Cebotari. Spectatorii sunt chemati sa se alature eforturile APCCG – ei pot dona cu ajutorul urnei mobile prezente la concert.

Despre APCCG
Asociatia de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala de Grup (APCCG) este prima organizatie cu acest specific din Romania. Asociatia este dedicata construirii unui mediu suportiv pentru copiii care sunt sau au fost in trecut victime ale unor afectiuni grave (cancer, diabet) pentru copiii diagnosticati cu autism, pentru familiile acestora, care au de indeplinit un rol crucial dar are si o componenta educationala, dorind in viitor sa formeze psihoterapeuti specializati in psihoterapia de grup. APCCG are drept principale obiective construirea unor grupuri de suport si de integrare sociala care sa le ofere o sansa la normalitate copiilor si parintilor care le sunt alaturi. Grupul de Suport actioneaza ca mediu de gestionare a emotiilor si nevoilor lor specifice, ca un spatiu al dialogului, al empatiei si al sprijinului reciproc, propice dezvoltarii unei imagini de sine sanatoase pentru copiii care se lupta cu boala sau care se confrunta in continuare cu rutina consumanta a statutului de pacient pe viata.

Dr. Cristian Manea este doctor in psihologie, cadru didactic universitar la Universitatea Titu Maiorescu si psihoterapeut specializat in psihoterapia cognitiv-comportamentala individuala si de grup.

 

Citește în continuare