Skip to content

10 filme bune pe care probabil ca nu le-ai vazut in 2014

Apar zilnic zeci de filme si chiar daca vizionezi cate unul pe zi, tot nu ai cum sa le vezi pe toate.

Probabil ca nu ai ratat niciun blockbuster si mai mult ca sigur ca ai bifat toate filmele importante ale anului 2014. Sunt sigura ca ti-au scapat cateva, asa ca am facut o lista cu filme bune care probabil nu le-ai vazut anul trecut. Mai ai timp sa recuperezi.


Young ones

Un captivant western apocaliptic cu accente SF cu Michael Shannon si tinerii actori Nicholas Hoult, Elle Fanning si Kodi Smit-McPhee. Scris si regizat de Jack Paltrow, Young ones, are actiunea plasata intr-un viitor neprietenos, cand pamantul a devent un loc desertic, apa fiind un lux pe care nu oricine si-l poate permite. Printre supravietuitori se afla si Ernest Holm, impreuna cu copiii lui, care pe langa faptul ca trebuie sa faca rost de apa, trebuie sa protejeze pamantul de atacurile bandite.


The Tribe

Excelentul si socantul The Tribe, regizat de debutantul Miroslav Slaboșpițki (Ucraina) este unul dintre cele mai originale filme pe care le-am vazut anul asta. Actiunea se petrece intr-o scoala pentru surdo-muți, actorii sunt non-profesionisti surdo-muti, iar filmul nu conține nici dialog, nici subtitrari, provocand spectatorul sa-si creeze propriu dialog. Un film dur si brutal despre un tanar care ajunge in internatul unei scoli speciale si intra in anturajul unei gasti care se ocupa cu prostitutie si droguri. Tanarul se îndragosteste de una dintre fete, si  incearca sa darame regulile lumii absurde in care se afla.

The Guest
O alta surpriza a anului a fost thrillerul The Guest, cu Dan Stevens (Downton Abbey) in rolul unui fost soldat, care intra in viata unei familii, pretinzand ca este prietenul fiului lor care a decedat in timpul unei misiuni. El este primit in mijlocul familiei cu bratele deschise, dar cand oamenii incep sa moara in jurul lui, devine din ce in ce mai clar ca prezenta lui le poate aduce probleme. De regie se ocupa Adam Wingard care are in CV filme precum You\’re next, A Horrible Way to Die , VHS sau The Abc of death.

Locke
Tom Hardy e extrem de convingator in acest film de tipul one man show, regizat de Steven Knight, in care il vedem timp de o ora si jumatate, la volanul masinii, in drumul sau de la Birmingham la Londra. Actiunea ne este dezvaluita prin intermediul apelurilor telefonice iar conversatiile devin din ce in ce mai intense si ne ajuta sa intelegem drama prin care trece acest personaj.

THE ROVER
Un thriller cu accente SF, scris de actorul australian Joel Edgerton, prezentat anul trecut la Cannes in care Robert Pattinson ii da replica lui Guy Pearce. Eric (Guy Pearce) porneste pe urma infractorilor care i-au furat masina, si il ia cu el pe Reynolds (Robert Pattinson) unul dintre membrii gastii abandonat de catre acestia. Actiunea are loc intr-un viitor in care lumea se afla intr-un colaps financiar, iar umanitatea e un termen din ce in ce mai vag.

Nothing bad can happen
Cel mai tulburator film al anului este nerecomandat celor slabi de inima. Este vorba de un film german, ce-l are in prim plan pe tanarul Tore, care face parte din Jesus Freaks, o miscare crestina punk ce reneaga religia traditională, in timp ce urmeaza invataturile lui Iisus despre dragoste. Într-o zi, soarta ii scoate in cale un om si curand devine parte a familiei sale. Doar ca aparentele sunt inselatoare iar  pe masura ce violenta se amplifica, capacitatea de a iubi a lui Tore este impinsa la limita.

 

Predestination

Daca-ti plac SFurile care iti dau bataie de cap, filmele cu calatorii in timp, sau daca ti-au placut Looper si Minority Report, atunci probabil ca nu ai ratat Predestination, cel mai nou film in care apare Ethan Hawke. Mie mi s-a parut cam incalcit, neverosimil si greu de luat in serios, dar toti pe care i-am intrebat au avut o parere buna despre el, asa ca l-am bagat si pe el in lista cu recomandari.

I, Origins
I Origins, in regia lui Mike Cahill, este un SF interesant, ce-l are in prim plan pe Ian Gray (Michael Pitt), un doctorant in domeniul biologiei moleculare, care ramane fascinat de o femeie misterioasa (Astrid Bergès-Frisbey), ai carei ochi ii fotografeaza in timpul unei petreceri. Desi aceasta dispare fara ca Ian sa-i afle identitatea, tanarul om de stiinţa, printr-o serie de coincidenţe si intamplari neobisnuite, ajunge sa o regaseasca. Cercetarea sa academica- discreditarea teoriei creaţioniste prin noi dovezi ale evoluţiei ochiului uman, il conduce la o descoperire importanta, insa providenţa il arunca intr-un joc al cautarii la capatul caruia raspunsul s-ar putea sa nu fie cel asteptat.

CALVARY
Irlandezii  ne-au propus o comedie neagra excelenta, plina de premii si aprecieri atat din partea criticilor cat si a publicului. In Calvary facem cunostinta cu parintele James, un preot de tara, interpretat de Brendan Gleeson, chinuit de comunitatea parohiei sale. Cu toate ca nu a gresit nimanui cu nimic, partintele James este amenintat cu moartea intr-o zi in timpul unei confesiuni.

UNDER THE SKIN
Unul dintre cele mai ciudatele filme ale anului, ne-o aduce pe Scarlett Johansson in rolul unei extraterestre sexi, care calatoreste pe o autostrada din muntii Scotiei in cautarea oamenilor singuri pe care sa ii seduca apoi sa ii trimita pe planeta ei, unde carnea de om este o delicatesa. Pe pamant ea vine sub chipul Laurei, o femeie seducatoare care se foloseste de sexualitatea ei pentru a captura autostopisti musculosi si singuratici. Viata pe pamant o schimba si in curand insa incepe sa fie curioasa si atrasa de complexitatea oamenilor intrand in conflict cu propria rasa. Este vorba de ecranizarea unui roman de Michel Faber, de a carei ecranizare s-a ocupat Jonathan Glazer (Sexy Beast, Birth).

 

Deci, am avut sau nu dreptate? Cate dintre ele ati ratat?

Avem aici o lista cu filme din 2014 pe care sunt sigura ca NU le-ati ratat.

Citește în continuare