Skip to content

10 filme must-see la TIFF 2015

Timp de 10 zile, cinefilii din toate colturile tarii, si chiar lumii, vor face ochii mari la cel mai spectaculos maraton cinematografic al anului: 190 de lungmetraje, o multime de scurtmetraje romanesti si internationale, evenimente, concerte, expozitii si cate si mai cate!

Cea de-a 14-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) va avea loc intre 29 mai si 7 iunie iar noi vom fi prezenti la fel ca-n ultimii 5 ani, ca sa va tinem la curent cu tot ce se intampla pe acolo. Iata, pentru inceput, 10 filme care mi-au trezit interesul si care nu trebuie ratate.

WILD TALES
Asa cum e si normal, filmul din deschiderea festivalului e intotdeauna unul special! In drama cu accente de comedie neagra  WILD TALES, avem cateva povesti in care personajele, lipsiti de aparare în fata unei realitati care pe neasteptate poate deveni imprevizibila, traverseaza granita subtire dintre civilizatie si brutalitate. O poveste despre dragoste, dezamagire, razbunari ale trecutului, tragedie si chiar violenta din detaliile vietii de zi cu zi. Toate apar pentru a-i împinge pe eroi pe buza prapastiei, spre incontestabila placere a pierderii controlului.

Kurt Cobain: Montage of a Heck
”Kurt Cobain: Montage of Heck” este produs de catre HBO, fiind unicul documentar realizat cu sustinerea familiei lui Cobain. Courtney Love si fiica lui Kurt, Frances Bean Cobain, i-au dat regizorului Brett Morgen, nominalizat la Oscar pentru documentarul On the Ropes, acces la arhiva personala a lui Cobain. Documentarul contine inregistrari din concerte, dar si cateva piese in premiera, fotografii, desene personale sau fragmente din jurnalele artistului.

Scurtmetraje Umbre
“Everyone dies. Fast”.Una din sectiunile mele favorite, Umbre, vine cu noutati: Pentru prima data, povestile din Umbre-Scurtmetraj/ Shadows Shorts nu vor mai rula inaintea filmelor din competitie, ci in calupuri separate. Cele 12 filme din Shadows Shorts sunt „cerebrale, profunde, întunecate ca poveste, însa nu vor lipsi si unele care vor amuza, cum ar fi Padurea neagra / El bosque negro si Copilul vadit / The Obvious Child”, dupa cum declara selecționerul Mihai Mitrica. De la scurtmetrajul excelent al renumitului scenarist si regizor mexican Guillermo Arriaga, Accidentul / Broken Night, pana la filmul mut norvegian Seceratoarea / Autumn Harvest, o odisee în alb-negru a halucinatiilor unui marinar din nordul îndepartat la supranaturalul si foarte originalul Stomacul / The Stomach, despre cum se comunica cu lumea de dincolo – filmele din Shadows Shorts sunt mereu surprinzatoare.

Duke of Burgundy
Filmul meu preferat din acest an este „sexy si bizar”, potrivit „The Telegraph” si are ca protagoniste doua femei izolate intr-o casa de langa padure joaca un elaborat joc sexual. Cynthia si Evelyn se iubesc una pe cealalta. Zi de zi cuplul pune în scena un ritual care se sfarseste cu o pedeapsa pentru Evelyn, dar Cynthia îsi doreste o relatie mai conventionala. Obsesia lui Evelyn va deveni curand o dependenta care va împinge relatia pe marginea prapastiei. Regizorul este Peter Strickland cel care a facut, printre altele, Berberian Sound Studio(2012).

Vie Sauvage
O drama distinsa cu Premiul Special al Juriului la San Sebastian, cu Mathieu Kassovitz in rol principal. Philippe Fournier traieste cu fiii sai de sase si sapte ani dupa ce a hotarat sa nu-i cedeze mamei lor dupa ce aceasta castiga custodia în istanta. Copii si apoi adolescenti, Okyesa si Tsali trebuie sa-si duca viata în umbra, asumandu-si identitati diferite, vanati de politie, dar mereu liberi si în miscare. 11 ani petrecuti în goana de-a lungul si de-a latul Frantei: o calatorie care le va defini identitatea.

Be my Cat: A Film for Anne
Va recomand cu caldura primul film horror de tipul found-footage facut in Romania! Obsedat sa realizeze un film cu actrita hollywoodiana Anne Hathaway, un tanar din Romania recurge la gesturi extreme folosind trei actrite pentru a inregistra scene din film. Scopul sau? Sa i le trimita lui Anne ca dovezi ale abilitatilor sale regizorale si actoricesti. Mai multe detalii, aici.

Chuck Norris vs Communism
În Romania anilor \’80, mii de filme din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier si au deschis, celor ce îndrazneau sa se uite, o fereastra spre lumea libera. Un afacerist de pe piata neagra a casetelor VHS si o traducatoare curajoasa au adus magia filmului oamenilor obisnuiti, aprinzand scanteia unei revolutii.

Despre oameni si oi
Proaspat laureat cu premiul Un Certain Regard la Cannes, acest film islandez ne spune povesteea a doi frati ce traiesc intr-o izolata vale din Islanda, care nu si-au spus o vorba timp de patru decenii trebuie sa colaboreze pentru a salva tot ce au mai scump pe lume: oile.

Force majeure/Caz de forta majora
O familie suedeza ajunge în Alpii francezi pentru cateva zile de schi. În timpul unui pranz la restaurant, o avalansa rastoarna totul cu susul în jos. Mama, Ebba, îsi striga sotul, Tomas, în timp ce încearca sa protejeze copiii, doar ca unica grija a lui Tomas este sa se puna de unul singur la adapost… Poate ca dezastrul a fost evitat, dar lumea familiei a fost zguduita pana în temelii.

The new Girlfriend
Cel mai nou film in regia cineastului francez Francois Ozon chestioneaza granitele feminin-masculin intr-un noua poveste plina de suspans. Dupa moartea celei mai bune prietene, Claire se lasa prada unei depresii profunde, dar o descoperire surprinzatoare despre sotul prietenei o face sa-i revina pofta de viata.

Acestea sunt cateva dintre alegerile noastre. Va recomandam de asemenea toate filmele din competitie, precum si filmele autohtone din sectiunea Zilele Filmului Romanesc.

Ne vedem la Cluj!

Citește în continuare