Skip to content

10 filme pe care NU trebuie sa le ratezi anul asta la Festivalul International de Film Bucuresti

Cinefilii bucuresteni pot spune ADIO plictiselii! Astazi incepe cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti, cel mai vechi festival competitiv din Capitala destinat exclusiv filmului de lungmetraj.

Zeci de super-filme, in programul Festivalului International de Film Bucuresti! Noi vi le recomandam pe toate, dar pentru ca stim ca nu aveti cum sa le bifati, am ales 10 productii diverse, ce chiar nu trebuie ratate:

TAXI
Filmul care deschide festivalul este TAXI, o productie realizata de regizorul Jafar Panahi in ciuda interdictiei de a mai face cinema vreme de 20 de ani. Pastrand regula spatiului inchis, Jafar Panahi si actorii sai neprofesionisti, care sunt plimbati prin oras de taximetristul-regizor si a caror identitate ramane secreta, creioneaza un portret onest, amuzant si profund uman al Teheranului de azi.



AUTOPORTRETUL UNEI FETE CUMINTI

Singurul film romanesc din competitie este regizat de o femeie, Ana Lungu, care revine cu un lungmetraj independent si ambitios. Foarte frantuzesc (in sensul saizecist), Autoportretul… este partial jucat de neprofesionisti, dar beneficiaza de aparitia unuia dintre actorii momentului, Emilian Oprea, intr-un rol secundar. Premiera mondiala – in noua sectiune „What the ?!”, Rotterdam 2015.

THE LOOK OF SILENCE
Dupa socantul, revelatorul si visceralul documentar presarat de umor negru The Act of Killing, Joshua Oppenheimer isi reintoarce privirea spre Indonezia, in The Look of Silence, continuarea bantuitoare a anteriorului film, ce trateaza masacrurile din Indonezia anilor 1965-1966, cand peste 500.000 de oameni au fost ucisi cu brutalitate in cadrul unei epurari anticomuniste.

LOIN DES HOMMES
Viggo Mortensen a jucat pana acum in engleza, daneza si spaniola – iata-l vorbind o franceza impresionanta in acest western existentialist, inspirat de o povestire de Albert Camus si a carui muzica originala este semnata Nick Cave si Warren Ellis. Suntem in Algeria anului 1954, si un profesor din creierii muntilor primeste misiunea de a escorta un ucigas pana la garnizoana din cel mai apropiat oras… Trei premii la Venetia 2014.


The CUT

Cea mai nou film in regia lui Fatih Akin (Gegen die Wand), Taietura, este o drama istorica ce discuta genocidul armean de la inceputul secolului XX si care a avut peste 1.5 milioane de victime.

COLD IN JULY
In primele sale filme, americanul Jim Mickle s-a ocupat de sobolani, vampiri si canibali – iata-l acum atacand potul cel mare: Texasul etern surprinzator. Michael C. Hall, Sam Shepard si Don Johnson sunt pionii acestui western modern (in sensul violent-deranjant), iar de unde pornesc si mai ales unde ajung, spectatorul afla amuzat-oripilat, pe propria piele. Selectie oficiala Quinzaine des realisateurs, Cannes 2014.


A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT
Un formidabil debut alb-negru scris si jucat intr-un dialect Farsi dar filmat in California de o fata de 34 de ani nascuta la Londra din parinti iranieni (si care tocmai pregateste un film cu canibali). Cool, seducator si teribil de romantic, filmul ii surprinde chiar si pe cei care credeau ca nu se mai poate face nimic nou in materie de vampiri in anul de gratie 2014.

HIENA
Regia Gerard Johnson, Marea Britanie, 2014, 112\’
Din Marea Britanie vine HIENA, cel mai bun thriller de la Sitges 2014. Regizorul Gerard Johnson, acompaniat la propriu de fratele Matt (adica The The, pe coloana sonora) si de varul Peter Ferdinando (intr-un rol principal greu de cuprins in cuvinte), pune in scena una dintre cele mai brutale povesti de gen contemporane, cu un ochi la Michael Mann si celalalt la Ben Wheatley.


DEPARTE DE LUMEA DEZLANTUITA
Thomas Vinterberg ne propune e cranizare clasica, adaptare a celebrului roman Departe de lumea dezlantuita, de Thomas Hardy. Cu Juno Temple, Carey Mulligan, Michael Sheen si Matthias Schoenaerts in rolurile principale.


THE TALE OF PRINCESS KAGUYA

Cel de-al cincilea si, totodata, ultim film facut de Isao Takahata la Studiourile Ghibli este bazat pe povestea japoneza Povestea taietorului de bambus si este, pe buna dreptate, o capodopera animata in care imagini sublime se imbina la perfectie cu superba coloana sonora a lui Joe Hisaishi.

 

Acestea sunt doar cateva recomadari. Consultati aici programul festivalului, ce are loc intre 20-26 aprilie la Cinema Studio, Elvira Popescu si Club Control si faceti-va propriul program.

Ne vedem pe acolo!

Citește în continuare