Skip to content

2017, anul recordurilor la TIFF

Inceput si incheiat cu proiectii sold out, Festivalul International de Film Transilvania a bifat noi recorduri in istoria sa de 16 editii.

Pentru a urmari cele  225 de filme din 53 de tari, spectatorii au achizitionat peste 90.000 de bilete, cu aproape 14% mai multe decat la editia anterioara. De o crestere importanta au avut parte si vanzarile online, 38.9% din totalul de bilete fiind cumparate astfel, cu 13.72% mai mult decat in 2016. Numarul total de participanti – incluzandu-i pe cei prezenti la proiectiile gratuite in aer liber, workshop-uri, lansari, expozitii, dezbateri – se ridica la 130.000. Peste 1200 de invitati romani si straini au sosit la Cluj in cele zece zile de festival.

Recordul absolut pentru o singura proiectie, in toata istoria festivalului, e detinut de Afacerea Pigot, proiectat in  Piata Unirii in prezenta lui Alain Delon, pentru care s-au vandut 3.312 bilete. Deschiderea festivalului, cu Regele Belgiei, a fost si ea marcata de un numar record de participanti, peste 3000. De asemenea, Castelul Banffy de la Bontida a gazduit peste 2000 de spectatori la Cine-concertul Metropolis, un record pentru evenimentul Week-end la Castel. in topul celor mai vizionate filme se afla si Povestea iubirii (3000 de bilete), Nebune de fericire si Dumnezeu sa ne ierte, filmul de inchidere, ambele cu mai mult de 2000 de spectatori in Piata Unirii.

Numarul de evenimente sold out a inregistrat un nou record: pentru 27 de proiectii si evenimente speciale, biletele s-au epuizat rapid. Printre acestea, sesiunile din Doom Room – instalatia din cadrul InfiniTIFF, cine-concertele din biserici, evenimentele gastronomice din Film Food, castigatorul Ursului de Aur, Despre trup si suflet, si Regii manelelor. Filmele romanesti au umplut si ele salile: premiera mondiala Breaking News (r. Iulia Rugina), documentarul Planeta Petrila (r. Andrei Dascalescu) si Inimi cicatrizate (r. Radu Jude), castigatorul Premiului Zilele Filmului Romanesc pentru Lungmetraj. in ultima zi de festival, „batalia” s-a dat pe filmele castigatoare, pentru care locurile s-au epuizat imediat: Familia mea fericita (Trofeul Transilvania), Piatra pe inima (Premiul pentru regie, Premiul Publicului) si Taramul binecuvantat (Premiul special al juriului).

TIFF 2017 a avut succes si in online. Aplicatia mobile TIFF2017 a avut peste 12.000 de utilizatori activi, o crestere de 180% fata de anul anterior. Site-ul www.tiff.ro, actualizat in permanenta inainte si in timpul festivalului, a fost vizitat de 82.889 de utilizatori, aproape dublu fata de 2016, inregistrand 1.012.158 de afisari. Blogul oficial blog.tiff.ro a avut peste 22.699 de afisari in perioada festivalului, 74,4% dintre cei care l-au accesat fiind utilizatori noi. Pagina de Facebook TransilvaniaIFF a transmis live imagini de la sosirea invitatilor la Gala de inchidere, 54.634 de oameni urmarind momentele de pe covorul rosu, reach-ul organic atingand cifra de 381.744. Clipurile postate pentru aceasta editie au depasit 1,8 milioane de vizualizari pe Facebook, albumul foto de la deschiderea TIFF a fost vazut de 116.227 de ori, iar imaginile de la intalnirea lui Alain Delon cu fanii din Piata Unirii au generat cele mai multe reactii, comentarii si share-uri.

De buna desfasurare a evenimentelor s-au asigurat anul acesta circa 400 de voluntari cu varste cuprinse intre 15 si 43 de ani. Unii dintre ei au venit chiar de peste hotare pentru a face parte din echipa. Alaturi de romanii sositi de la multi kilometri distanta, s-au implicat in festival voluntari din Franta, Italia, Lituania, Marea Britanie, Moldova si Spania. 50 dintre acestia au fost nominalizati la titlul de Voluntarul Anului, iar 9 dintre ei vor avea sansa de a lucra la festivaluri partenere.

Celebrul Alain Delon, distins cu Premiul pentru intreaga cariera, a fost impresionat de primire fanilor sai, in Piata Unirii: ,,Am vazut 3.500 de oameni intr-o piata. Nu sunt generalul de Gaulle, nu sunt presedintele Republicii. Este impresionant. Mi-a facut placere’’. Si Armand Assante s-a declarat incantat de atmosfera. „Clujul a crescut grozav de mult. La fel si TIFF-ul. Cand am fost prima data, festivalul era foarte mic, dar acum s-a transformat intr-unul de mare amploare. Cat despre oras, se vede ca cineva a investit serios. S-a extins mult. Nu stiu detalii, dar vad cu ochii mei aceasta schimbare si cred ca va continua sa creasca”, a subliniat actorul, prezent la premiera mondiala The Wanderers (r. Dragos Buliga).

O alta premiera in istoria TIFF este faptul ca Eurimages, Fondul Consiliului Europei pentru co-productii, a acordat Eurimages Co-production Development Award, in valoare de 20.000 de euro, in cadrul programului Transilvania Pitch Stop.

Voi ati ajuns anul acesta la TIFF? Ce v-a placut cel mai mult din aceasta editie?

Citește în continuare