Skip to content

5 premiere romanesti de neratat la TIFF 2014

TIFFul e in plina desfasurare iar cinefilii aflati in Cluj fac slalom intre cinematografe si sali de spectacole, exact asa cum au facut-o in ultimii 12 ani.

 

Una din sectiunile-vedeta ale festivalului, Zilele Filmului Romanesc la TIFF, debuteaza in forta iar noi va recomandam 5 premiere care nu trebuie ratate:

Quod erat demonstrandum, pelicula alb-negru a lui Andrei Gruzsniczki, cu Ofelia Popii, Sorin Leoveanu si Florin Piersic Jr. este singurul film romanesc care intra si in Competitia Internationala TIFF. Iata care este sinopsisul filmului care i-a adus lui Andrei premiul special al juriului la Festivalul de film de la Roma 2013 : Romania, 1984. Decizia unui matematician de a publica o lucrare intr-o revista a unei universitati americane, fara sa ceara permisiunea autoritatilor comuniste, va declansa un lant de evenimente care va schimba vietile celor din jurul sau. Pana la urma, nu exista decizii fara consecinte…

Poarta Alba: Nicolae Margineanu ne spune povestea a trei studenti, Adrian, Ninel şi Anuca, care incearca sa treaca granita peste Dunare, in anul 1949 cand comunismul se instala in forta in Romania. Cei doi baieti sunt prinsi de graniceri si ajung in lagarul de munca fortata canalul Dunare-Marea Neagra, unde traverseaza un intreg calvar. Despre Anuca nu mai stiu nimic…Filmul ii are in distributie pe Cristian Bota, Sergiu Bucur si Bogdan Nechifor.

Cripta, cel mai recent film semnat de Corneliu Gheorghita (Europolis) ne spune poveste lui Leduc, om de afaceri francez, care pregateste renovarea unui vechi cartier din statiunea Baile Herculane. O fresca romana dintr-un subsol ar putea intarzia proiectul, asa ca incearca sa-i dea foc. Doar ca ramane prizonier din greseala intr-o curte. Nu reuseste sa scape timp de mai multe zile, cartierul fiind pustiu. Incearca sa apeleze la putinii locuitori ramasi si se transforma dintr-o persoana civilizata intr-un salbatic. Va evada vreodata? In rolul principal apare Serge Riaboukine, actor cu zeci de filme si piese de teatru in portofoliu si un Leopard de Bronz la Locarno pentru rolul din Peau d\’homme cœur de bête (1999).

Un ultim an in 114 minute Artistul vizual Daniel Djamo debuteaza la TIFF cu un jurnal filmat al ultimului an din viata bunicii sale. „Acest documentar temerar, intens si absolut sfasietor este revelatia mea personala din programul ZFR al acestui an”, declara Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.urnalul unui ultim an. Spune povestea lui Buni şi a ultimelor luni pe care le-am petrecut cu ea. Nu e o documentare a morţii, ci o proiecţie a ceea ce contează. Buni a ajutat-o pe mama să mă crească. Nu eram înrudiţi, dar mi-a fost alături. Am început s-o filmez când am simţit că se îmbolnăvise. (Daniel Djamo). Trailerul se afla aici.

Comedia America, venim!, debutul lui Razvan Savescu, va avea premiera mondiala la TIFF, in afara competitie Zilele Filmului Romanesc. Filmul ii are in distributie pe Gheorghe Ifrim, Adrian Vancica si Mihai Calin si ne spune povestea unei trupe de cinci actori din Targoviste, regizorul, un copil si un urs imens de plus traverseaza oceanul pentru un spectacol la New York, unde ii asteapta o adevarata aventura, din moment ce nimic nu merge conform planului. Trailerul acestei comedii se afla pe siteul festivalului.

In total, in cadrul acestei editii TIFF, puteti viziona 14 lungmetraje si 8 scurtmetraje. Mai multe detalii despre aceste filme gasiti aici.

Voi sunteti la festival?

 

Citește în continuare