Skip to content

7 actori de Oscar care au cochetat si cu regia

Au dovedit ca se descurca de minune in lumina reflectoarele si au fost recompensati cu premii Oscar pentru interpretare. Cat de priceputi sunt insa in spatele camerelor de filmare?

.

Dupa ce au furat meserie de la regizorii cu care au lucrat, o multime de actori de prima mana nu au rezistat tentatiei de a experimenta cum e sa vezi lumea din spatele camerei de filmare si si-au incercat si ei talentul in regie. Putini insa chiar reusesc sa lase o amprenta sau sa creeze vreo capodopera si sa straluceasca in ambele domenii, mai ales ca toti s-au incapatanat sa se distribuie in rol principal.

Iata 7 actori premiati cu Oscar si incercarile lor regizorale:

 

Russell Crowe

Pentru debutul sau regizoral Russell Crowe a ales o drama cu accente istorice in care asistam la suferinta unui tata care porneste in cautarea fiilor, pierduti in razboi. The Water Diviner are actiunea plasata in 1919, in outbackul australian unde fermierul Connor, interpretat de Russell Crowe si-a dobandit celebritatea pentru modul cum gaseste apa, atat de scumpa la vedere, in zonele respective. Viata lui ramana fara scop atunci cand nu mai are nicio stire de la cei trei fii ai sai trimisi sa lupte pe frontul de la Gallipoli. Connor isi ia lumea-n cap si strabate 14.000 km, traversand doua continente, pana in Turcia pentru a descoperi daca vreunul din copiii lui mai e in viata.


Tom Hanks

Talentatul Tom Hanks are la activ doua premii Oscar – pentru rolurile din Forest Gump si Philadelphia si doua incercari regizorale – That Thing You Do!, o comedie muzicala, si Larry Crowne o tragi-comedie romantica despre un barbat intre doua varste care, dupa ce isi pierde jobul, se apuca de facultate si mai se si indragosteste de o profesoara de-a lui (interpretata de Julia Roberts).

Tom Hanks a regizat si cateva episoade din seriale precum Tales from the Crypt, Band of Brothers sau Fallen Angels.

Angelina Jolie

In 1999, Girl, Interrupted i-a adus Angelinei un premiu Oscar pentru rol secundar. Ambitioasa Angelina Jolie nu se multumese insa cu statutul de actrita si tinteste mai sus, aspirand la pozitia de regizor. Anul asta, Angelina Jolie este pentru a treia ora in ipostaza de regizor, chiar daca primele (In the Land of Blood and Honey, Unbroken) n-au prea convins. Este vorba de o poveste romantica unde apare alaturi de sotul ei, Brad Pitt. Filmul, de al carui scenariu s-a ocupat tot Angelina, are actiunea plasata in Franta, in mijlocul anilor ’70 si ne spune povestea Vanessei (Jolie), o fosta dansatoare, si Roland (Brad Pitt), un scriitor american, care calatoresc impreuna prin Franta, cei pana ajung intr-un orasel linistit, la malul marii, unde relatia lor se schimba intr-un mod pozitiv.

.
Sean Penn

Ca si actor joaca impecabil, doar nu degeaba are in portofoliu 2 premii Oscar (pentru prestatiile din  Milk si Mystic River) dar nici ca regizor nu se descurca rau. De regizat s-a apucat in 1991 cand si-a facut debutul cu The Indian Runner si de atunci mai are la activ inca 2 filme in care rolul principal il joaca Jack Nicholson (The Crossing Guard si The Pledge) si filmul nominalizat la Oscar Into the wild ( 2007). Anul asta ne pregateste un nou film in calitate de regizor, The Last Face, cu Charlize Theron si Javier Bardem in rolurile principale.

Sa revedem trailerul de la INTO THE WILD, unul dintre cele mai frumoase filme despre calatorii ..

Robert de Niro

Unul dintre cei mai buni actori ai vremurilor noastre, are in portofoliu doua premii Oscar, pentru rolurile din Raging Bull (1980) si The Godfather: Part II (1974) si semneaza regia a doua filme – unul foarte bun – A Bronx Tale (1993) si unul bun – The Good Shepherd (2006). 

Iata o dovada a maestriei sale regizorale:
 

George Clooney

Prestatia din Syriana i-au adus un Oscar pentru rol secundar, iar in calitate de regizor, continua sa experimenteze.  George Clooney a aparut in peste 70 de filme, si a regizat 5 – Confessions of a Dangerous Mind , Good Night, and Good Luck, pentru care a primit 2 nominalizari la Oscar, Leatherheads, The Ides of March, nominalizat pentru cel mai bun scenariu, si Monuments Man.

Natalie Portman

Recent intrata in gasca actorilor care s-au apucat de regie, Natalie Portman isi face debutul in forta cu un film prezentat la direct la Festivalul de Film de la Cannes, unde a avut parte numai de cuvinte de lauda. Filmul cu care actrita ales sa-si inceapa cariera de regizor este o adaptare dupa bestsellerul autobiografic al compatriotului sau, Amos Oz A Tale of Love and Darkness, in care actrita  joaca in limba materna.

Natalie, actrita de origine israeliana, are activ un Oscar pentru rolul din Black Swan.

Cum vi se par incercarile regizorale ale celor 7 actori? In ce ipostaza ii preferati?

Citește în continuare