Afla totul despre povestea adevarata din SPOTLIGHT, cel mai bun film OSCAR 2016

Te-a luat prin surprindere vestea ca SPOTLIGHT a fost recompensat cu premiul cel mai bun film al anului? Iata cateva detalii interesante despre aceasta productie:

Subiectele puternice, inspirate din realitate, au mare trecere la Oscar. 5 din cele 7 productii nominalizate anul acesta la categoria "cel mai bun film" aveau acest avantaj. Si, cu toate ca majoritatea au mizat pe THE REVENANT, marele castigator al acestei editii a constituit o surpriza pentru majoritatea cineastilor.

 

Iata care e povestea adevarata care a stat la baza scenariului din SPOTLIGHT, filmul care a castigat marele premiu al acestei editii.

Spotlight spune povestea incredibila, dar adevarata, a echipei “Spotlight", constituita din cativa jurnalisti de investigatii de la Boston Globe, care au obtinut Premiul Pulitzer pentru cutremuratoarea lor dezvaluire, din 2002, privind musamalizarea sistematica de catre Biserica Catolica a numeroase acte de pedofilie comise de peste 70 de preoti ai sai.
Desi unele cazuri izolate de abuz sexual comise de preoti catolici mai fusesera dezvaluite public inainte de investigatia Spotlight, ancheta echipei de jurnalisti, care se bazeaza pe probe concrete, a dezvaluit mai multe infractiuni comise de preoti catolici si implicarea rusinoasa a Bisericii in musamalizarea actelor de pedofilie si protejarea membrilor clerului  in fata rigorilor legii penale.
Producatorii Nicole Rocklin si Blye Pagon Faust au condus efortul pentru transpunerea pe marele ecran a acestei investigatii dramatice a Boston Globe, despre abuzul sexual al unor fete bisericesti. “Am considerat ca acesta era cel mai incredibil lucru pe care l-am auzit vreodata,” spune Faust. “Spotlight a infruntat aceasta institutie, care are putere, bani si resurse, demonstrand publicului ca nimeni nu se poate sustrage raspunderii penale.”
Spotlight celebreaza virtutile reportajului de investigatii din perioada in care  jurnalismul de acest gen incepuse sa piarda teren in fata posturilor de stiri care transmiteau 24 din 24 de ore si a Internetului care era doldora de stiri senzationale la un click - distanta. In ultimii 15 ani, multe ziare si-au inchis portile, lasandu-i fara slujbe pe ziaristii cu experienta, apreciaza producatoarea Nicole Rocklin. “Suferind de sub-finantare si lipsa de personal calificat, care ziare si-ar mai permite sa faca asemenea investigatii? Daca acesti reporteri nu s-ar fi ocupat ani de zile de aceste probleme, ar mai fi iesit ele la suprafata? Asa incat este infricosator faptul ca aceste echipe de investigatii au cam disparut din mass-media acestei tari.”
SPOTLIGHT SI CE A URMAT
•    In 2002, echipa Spotlight a publicat aproape 600 de articole despre abuzurile sexuale ale  celor peste 70 de preoti, musamalizate de Biserica Catolica.
•    In decembrie 2002, Cardinalul Law si-a dat demisia din Arhidioceza Boston si a fost mutat la Basilica di Santa Maria Maggiore din Roma.
•    249 preoti din Arhidioceza Boston au fost acuzati pentru abuz sexual.*
•    Din 2008 s-au inregistrat 1.476 de victime ale abuzurilor sexuale numai in zona Boston.*
•    La nivel national, 6.427 preoti au fost acuzati de molestarea a 17.259 victime.*
•    In anii de dupa reportajul Spotlight, abuzuri ale preotilor catolici au fost semnalate in 105 orase americane si 102 dioceze din lumea intreaga.*

*Sursa: www.bishop-accountability.org, o baza de date compusa de Terry McKiernan.

SPOTLIGHT si-a facut intrarea in cinematografele din Romania chiar in acest weekend, fiind distribuit de InterComFilm, cel care ne-a furnizat detalii despre productie.

Nu-i asa ca nu-l veti rata?

Taguri: OSCAR 2016

Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL