Skip to content

ARGO

Spre final de an ies la iveala cele mai bune filme!
Jos palaria in fata lui Ben Affleck! A dovedit  din nou ca este un regizor talentat care stie sa-si tina publicul in scaun chiar si dupa genericul de final.

 

ARGO este cu atat mai interesant cu cat este inspirat din realitate, cazul fiind atat de incredibil incat imaginile de la final in care ii vedem pe adevaratii eroi, vin ca o ştampila de autenticitate. Ma intreb insa cum l-ar fi receptat publicul international daca ar fi fost vorba de o fictiune. Oare l-am fi considerat un film patriotic american, in care agentii CIA isi pun viata in pericol si impreuna cu Hollywoodul salveaza oameni si care ne atrage atentia asupra raului facut de iranieni?
Nu ne lansam in „ce-ar fi fost daca” pentru ca filmul are atatea parti bune incat am fi carcotasi daca am cauta hibele.
Demult nu m-am mai simtit atat de legata de niste personaje cu care nu am absolut nimic in comun, dar pentru a caror viata m-am temut ca pentru a mea.
Filmul este inspirat dintr-o situatie politica relatata de jurnalistul Joshuah Bearman, care s-a petrecut in 1979, cand militanti islamisti au luat cu asalt ambasada SUA din Teheran si au luat ostatici 52 de angajati, dintre care sase au reusit sa scape si sa se refugieze la ambasada Canadei. O echipa de la CIA a pus la cale un plan fantezist cu slabe sanse de reusita.

Asa cum ne-a obisnuit deja, Ben Affleck nu se multumeste doar sa regizeze si se si distribuie in rol principal- el este Tony Mendez, un specialist in recuperari de ostatici al CIA, care a conceput un plan inedit de a-i evacua pe cei sase americani. El pretinde ca face parte dintr-o echipa de filmare candiana al unui film pe nume Argo care vine impreuna cu 6 cineasti pentru a cauta locatia potrivita. Cei 6 cineasti sunt chiar cei sase americani pe care spera sa reuseasca sa-i scoata din tara.
Ben transforma o criza politica intr-un film cu tensiune fantastica, in care dialogul este impecabil iar umorul este folosit exact cand si unde trebuie. Argo este dovada ca poti face un film de actiune inteligent si palpitant care te prinde in plasa fara sa fie nevoie de impuscaturi, cascadorii sau efecte speciale. Chiar daca cinematografia este cea care salveaza viata ostaticilor, Ben nu o ridica in slavi si nu se sfieste sa ia peste picior industria cinematografiei si importanta uneori exagerata pe care si-o iau oamenii din domeniu. Intra in bucataria productiilor de film hollywoodiene si demasca intr-un mod amuzant pretiosii cineasti.
N-am sa insist pe poveste pentru ca e mai bine s-o descoperiti singuri, dar nu pot sa nu mentionez cat de bine recreeaza regizorul atmosfera anilor 70 si cata atentie acorda detaliilor. Momentele de umor vin exact la timp cat sa te faca sa respiri putin si sa te pregateasca pentru o noua tura de adrenalina.
Distributia este perfecta, umorul fiind asigurat de John Goodman care este John Chambers, designerul de costume, laureat cu Oscar pentru Planeta Maimutelor care i-a ajutat pe cei de la CIA, si de Alan Arkin.
Argo este un film care mi-a adus aminte de comedia lui Berry Levinson, Wag the dog.

Specialistii au depistat cateva informatii care nu sunt 100% corecte din punct de vedere istoric, dar avand in vedere ca nu este un film documentar, sunt trecute cu vederea.
In plus, Ben a inventat o noua replica ce intra direct in topul celor mai reusite replici : Argo fuck yourself (Ahhh go fuck yourself).

Vazut, placut?

Cel de-al doilea film regizat de Ben Affleck, The Town, ati vazut?

Citește în continuare