Skip to content

Bond & masinile: o poveste de dragoste de durata

Ai vazut ultimul James Bond? Atunci cu siguranta ai remarcat masinile! Iata cateva detalii interesante despre relatia agentului 007 cu masinile.

Filmul cu numarul 24 din seria James Bond, “Spectre”, marcheaza un moment-cheie in relatia care dateaza de cinci decenii intre superproductia cinematografica si producatorul auto Aston Martin. 

Noutatea, insa, este ca, pentru cel mai recent titlu din franciza Bond, Aston Martin a creat o masina speciala, o reinterpretare a modelului clasic DB5, care a “debutat” pe marile ecrane in 1964, in “Goldfinger”. Cinci ani mai tarziu acelasi DB5 aparea in compania lui Sean Connery in filmul “On Her Majesty’s Secret Service”, ambele fiind disponibile pe piata auto la vremea respectiva.


Nu la fel stau lucrurile cu noua Aston Martin DB10, care e, in primul rand, o masina concept.  Sasiul lui  Aston Martin DB10 e bazat pe modelul de serie V8 Vantage si dispune de un motor V8 4,7 litri. La nevoie, masina atinge 300 de kilometri pe ora. In plus, are nevoie doar de 4,7 secunde pentru ajunge de la 0 la 100 km/h. O alta calitate incontestabila e designul elegant, cu botul ascutit ca de rechin, un mic indiciu al caracterului secretos.Caroseria masinii este compusa din elemente din fibra de carbon, vizibil mai ales in cazul pragurilor laterale si al deflectorului spate. In plus, capota dispune de doua guri de aerisire care asigura ventilatia si, respectiv, racirea motorului.


DB10 e al saselea Aston diferit care apare in seria Bond. Doar 10 astfel de masini au fost produse, dintre care 8 au fost folosite pentru a filma cateva scene-cheie din “Spectre”, iar celelalte doua pentru promovarea modelului. O singura masina de acest fel va fi scoasa la licitatie in scop caritabil, anul viitor.In plus, modelul e special si pentru ca producatorii i-au cerut si parerea regizorului ultimelor doua filme din seria Bond – Sam Mendes. 

M-am simtit foarte implicat”, spune Mendes, care are in palmares si un important premiu Oscar. “Nu stiu daca doar datorita geniului lui Aston Martin sau chiar am fost atat de implicat. Cert este ca, dupa ce am vazut modelul initial, principala mea preocupare a fost sa eliminam orice detaliu inutil”.


“Am vrut o masina cu o linie clara, curata, ceva atat de clasic, incat sa fie greu de stabilit cu precizie anul in care a fost produsa. Modelul acesta pare produs oricand intre anii ’70 si acum”,  spune Mendes.

Modelul goneste nebuneste pe strazile Romei intr-o cursa contracronometru cu un Jaguar C-X75,  o masina high-tech care si ea are o relatie durabila cu seria Bond.
“Gama C-X75 reprezinta un varf al designului si productiei Jaguar”, spune Adrian Hallmark, director global al brandului. Sistemul de propulsie ales pentru C-X75 este plug-in hibrid si este compus dintr-un motor turbo in patru cilindri de 1,6 litri care produce 500 CP si doua motoare electrice care furnizeaza impreuna 390 CP. Puterea combinata a celor trei motoare este de 850 CP. Primul prototip a atins si 320 de km/h in teste, iar, in teorie, viteza maxima e de 350 de km/h. 

Coordonatorul cascadoriilor din “Spectre”, Gary Powell, s-a declarat super surprins de bolid. “Jaguarul era atat de puternic, incat a trebuit sa modificam motorul astfel incat raspunsul acceleratiei sa nu fie atat de agresiv”.
Pe langa Jaguar si Aston Martin, in noul Bond apar si cateva masini Land Rover, intr-o scena care se desfasoara in Alpi. “A trebuit sa montam bare de protectie ca la curse in toate masinile astea. Dupa care le-am trimis inapoi la Land Rover sa le refaca interioarele asa cum sunt ele pe masinile de serie, practic sa ascunda barele de protectie din interior”, explica Chris Corbould, directorul de efecte speciale al filmului.
Scena e una de super-actiune, in care in cursa cu masini participa de sus si un avion utilitar de mici dimensiuni  din anii ’60, un Britten-Norman BN-2 Islander pecare Bond il foloseste. Desi produs in anii 1960, acest tip de avion este inca utilizat de unii operatori comerciali, dar si de Politia si Fortele Armate din Marea Britanie. In total, opt astfel de avioane utilitare sunt folosite in diverse cascadorii, iar doua dintre ele sunt pe de-a-ntregul functionale. Si acestea au fost vopsite si modificate pentru scenele de actiune.  De exemplu, cand avionul se prabuseste in film, de fapt echipele de cascadori il conduc in siguranta pe versant cu ajutorul unor clapari.
Alte vehicule demne de mentionat din film sunt si trei elicoptere diferite: un McDonnell Douglas MD500E, un AgustaWestland AW109 si un the Messerschmitt-Bölkow-Blohm Bo 105. Ultimul este un elicopter cu doua motoare care apare in scena de actiune intensa din Mexico City. Aparatul, adaptat sa se roteasca si sa plonjeze, a fost pilotat de catre un cunoscut pilot de cascadorii, Chuck Aaron.
“Apogeul scenei din Mexico City este o lupta spectaculoasa intr-un elicopter complet pierdut de sub control”, afirma Sam Mendes.  “Chuck Aaron e incredibil”, mai spune regizorul.

Voi ce parere aveti de ultimul James Bond? Vazut-placut?

Citește în continuare