Cate Blanchett interpreteaza 13 roluri in filmul-eveniment Manifesto

Filmul care va incheia cea de-a 7-a editie BIEFF este un experiment inedit, care nu trebuie ratat.

In finalul editiei sale de anul acesta, Festivalul International de Film Experimental Bucuresti BIEFF aduce in premiera in România filmul-eveniment Manifesto, in care celebra actrita Cate Blanchett interpreteaza 13 personaje diferite intr-un impresionant tur de forta actoricesc.

Conceput initial ca instalatie video, Manifesto, semnat de artistul vizual german Julian Rosefeldt, a circulat in galerii si muzee prestigioase din intreaga lume. Anul acesta si-a inceput cu succes cariera in circuitul festivalurilor de film, fiind proiectat in premiera internationala in selectia oficiala a festivalurilor de la Sundance si Rotterdam, fiind un eveniment singular atât in lumea artelor vizuale, cât si in cea a cinema-ului.
 
Punând in discutie rolul si responsabilitatea artistului in societatea de azi, filmul este o revizitare din perspectiva contemporana a câtorva dintre cele mai semnificative manifeste artistice ale secolului 20. Indreptându-si atentia asupra scrierilor suprarealistilor, dadaistilor, futuristilor, constructivistilor, ale Dogma 95 si ale altor miscari care au revolutionat istoria artei, Manifesto dezvaluie semnificatia politica extrem de actuala a acestor statement-uri avangardiste anti-establishment – pe care artistii le-au compus cu pasiune si convingere cu ani in urma – prin interpretarea lor de catre personaje feminine (toate jucate de Cate Blanchett) in diverse contexte ale prezentului, precum un studio TV, un centru de cercetare stiintifica, o scoala, bursa de valori etc.

Conform prestigioasei publicatii Variety,

„Manifesto e un film de arta in cel mai adevarat sens al cuvântului: conceptual ca natura, netraditional in forma si complet misterios ca atmosfera. Ceea ce putini ar fi anticipat de la acest experiment este modul in care o colectie de dogme de multe ori contradictorii pot fi o asa de bogata sursa de inspiratie pentru cei cu viziune artistica progresiva (...), stimulând spectatorul sa ia pozitie si sa-si defineasca propria estetica.” Subliniind si complexitatea interpretarii lui Cate Blanchett, faimoasa publicatie The New York Times  crede ca „daca in lumea artei s-ar acorda Oscaruri, Cate Blanchett ar trebui sa fie câstigatoare, pentru adevaratul tur de forta pe care il face interpretând rolurile din Manifesto.”

Filmul va avea doua proiectii in cadrul festivalului: prima, in cadrul Galei de premiere BIEFF 2017, sâmbata, pe 1 aprilie, de la ora 20:00, iar cea de-a doua duminica, pe 2 aprilie, de la ora 17:30, ambele la Cinema Muzeul Taranului. Manifesto este prezentat la BIEFF cu sprijinul distribuitorului The Match Factory.
 


Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL