Cele mai apreciate scurtmeraje romanesti si internationale, in competitia Timishort 2017

Cea de-a 9-a editie a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul Romaniei, va avea loc anul acesta in perioada 12-15 octombrie, la Timisoara. Timp de 4 zile, timisorenii vor avea ocazia de a vedea peste 80 de scurtmetraje impartite in 8 sectiuni, 4 dintre ele fiind competitionale: o competitie internationala, una nationala, o competitie dedicata filmelor experimentale (Videorama) si competitia de scurtmetraje dedicata filmelor pentru copii (Timikids).

Competitia internationala aduce la Timisoara 20 de scurtmetraje din tot atatea tari, majoritatea in premiera in Romania. Cele patru calupuri in care va fi prezentata competitia ofera o imagine de ansamblu asupra scurtmetrajelor la nivel mondial si aduce timisorenilor o serie de filme prietenoase, adresate in primul rand publicului. Filmele de anul acesta vorbesc despre profunde diviziuni si clivaje societale, despre farmecul si tristetea vietii cotidiene.

Carlo Manatad, din Filipine, castigatorul trofeului Timishort 2016, revine cu „Fatima Marie Torres si invazia navei spatiale Pinas 25”, scurtmetraj premiat cu Premiul pentru „Cea mai buna comedie”, la Festivalul „Shortfest”, de la Aspen, un festival eligibil pentru Premiile Academiei Americane de Film. Filmul este povestea unui cuplu obisnuit de batrani dintr-o suburbie, care incearca sa-si vada de treaba in timpul lansarii primei nave spatiale din Filipine.

La Timishort revine si Bio Gabriel Abrantes, din Lisabona, cu cel mai recent si controversat scurtmetraj al sau, „A Brief History of Princess X”, o noua deconstructie a narativelor consacrate, de data asta, despre Brancusi si Marie Bonaparte. Filmele lui Bio Gabriel Abrantes au fost multipremiate: „O istorie a respectului reciproc” (regizat alaturi de Daniel Schmidt) a primit premiul „Pardino d’Oro” pentru cel mai bun scurtmetraj la Locarno, in 2010, iar „Taprobana” a fost nominalizat la Premiile Filmului European („EFA” ) pentru scurtmetraj, la Berlinalele din 2014.

Regizorul si scenaristul iranian Farnoosh Samadi, premiata la Cannes pentru scurtmetrajul „Il Silenzio”, realizat alaturi de Ali Asgari, intra in competitia Timishort, de data asta, singura, cu scurtmetrajul ei, „Gaze”. Tanara regizoare Lidjia Mojsoska va prezinta la Timisoara „Nagrada”, o simpla, dar atat de adanca incursiune in marile diviziuni etnico-sociale si religioase ale Macedoniei de azi.

Din Canada vine “unul dintre cele mai bune 10 scurtmetraje din 2016 ale Canadei”, dupa cum a decis Festivalul International de Film de la Toronto – “Pufosul / Fluffy” este povestea unei familii de trei persoane care isi face bagajele, pentru a emigra din Belgrad, in Canada. Cand „Pufosul”, un ursulet de plus gigant, primit premiu, apare la usa, parintii trebuie sa decida daca au sau nu loc pentru noul prieten al fiicei lor.

In competitia internationala din acest an, timisorenii vor mai putea vedea filme din Marea Britanie, Ungaria, Portugalia, Franta, Spania, Germania, Liban, Suedia, Finlanda, China, Bulgaria, Italia, Argentina, Singapore sau Brazilia.

Scurtmetrajele internationale vor concura pentru Trofeul Timishort pentru cel mai bun film. In Competitia Nationala au fost selectate anul acesta 12 scurtmetraje care sa darame mitul filmului romanesc in general – tristete, mizerie, cadre lungi sau plictisitoare. Filmele romanesti de la Timishort sunt ale unor regizori care nu si-au gandit scurtmetrajele pentru a face pe plac festivalurilor, ci pentru o audienta. Printre acestea se numara “Anathema”, al regizorului Andreea Bortun, care revine la Timishort la doi ani distanta dupa “Blue Spring”

. Un alt regizor care revine in competitia Timishort este Tudor Botezatu, care anul acesta prezinta la Timisoara doua scurtmetraje: “Nemaivazutele aventuri ale omului invizibil” si “Sechestrati fara voie”. Ana-Maria Comanescu vine cu indragitul “Pipa, sexul si omleta”, scurtmetraj nominalizat la doua categorii la Premiile Gopo 2017.

Sergiu Lupse prezinta “OCTL (Omul care tine liftul)”, iar Conrad Merricofer vine la Timisoara cu scurtmetraj “Cand afara ninge”, prezentat in competitia TIFF 2017. Tot din competitia TIFF vine si Andrei Hutuleac cu “Off Stage”, un film cu Adrian Titieni, Tudor Istodor si Amalia Ciolan. Pentru prima data la Timishort, Catalin Mesaru si Catalin Moise vor prezenta „Doamna Ghica“, un scurtmetraj independent cu o distributie formata din actori amatori, critici de film majoritatea dintre ei.

Regizoarea de origine albaneza, stabilita in Romania, Enxhi Rista, va prezenta la Timisoara “Sec si apa”, incantatoarea poveste a tinerei Teea, care la 22 de ani este inca virgina si incearca sa isi piarda virginitatea cu un gigolo. Un scurtmetraj dedicat incluziunii persoanelor vulnerabile este “Intreaba-ma ce mi s-a intamplat” realizat de Bogdan Drumea in urma unui experiment social: 20 de oameni de etnie roma impreuna cu alti 20 de oameni de alte etnii au petrecut impreuna o saptamana. Andrada Iacobet prezinta la Timisoara animatia “Drawn / Self-Portrait”, in timp ce Mihai Surdea vine cu “XXXIII”.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj romanesc, in valoare de 1000 de euro va fi oferit de Institutul Cultural Roman.

Taguri: timishort

Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL