Skip to content

Cele mai tari ecranizari dupa Stephen King

Ieri a fost ziua maestrului terorii! Iata 10 dintre cele mai reusite adaptari dupa romanele si nuvelele celui mai ecranizat autor al zilelor noastre:

Mister, suspans, teroare, fenomene paranormale- aceste cuvinte caracterizeaza perfect universul lui Stephen King, iar fanii il adora pentru asta! Stephen King este unul dintre cei mai ecranizati autori horror& thriller ai zilelor noastre.
Omul are o imaginatie atat de bogata incat iti poate inventa o poveste din orice. Cartile sale combina teroarea, misterul si suspansul iar lumea lui e bantuita de creaturi infricosatoare, fenomene paranormale, femei psihopate, obiecte care prind viata, si cate si mai cate..
Ita cateva dintre cele mai reusite ecranizari dupa romanele sale:

The Shawshaw Redemption
The Shawshank Redemption sau Inchisoarea ingerilor este regizat de Frank Darabont (The Walking Dead) si a primit 7 nominalizari la Oscar in 1995. Filmul, inspirat din nuvela Rita Hayworth and Shawshank Redemption este mai mult o drama decat un horror si ne spune povestea vietii lui Andy Dufresne (interpretat de Tim Robbins) aflat in inchisoare dupa ce este condamnat pe nedrept pentru uciderea sotiei sale si amantului acesteia.

The Shining
Stanley Kubrik a realizat cea mai buna ecranizare dupa Stephen King, intr-un film cu o multime de momente terifiante. Cei care au vazut filmul isi aduc cu siguranta aminte de cele doua gemene sinistre care se plimba pe coridoarele hotelului pustiu, de privirea de posedat a lui Jack Nicholson cand distruge usa cu toporul sau scena din final cand Jack se simte printre ai lui alaturi de fantomele care populau hotelul. Ecranizarea nu a fost pe placul lui Stephen King, care a fost mai entuziasmat de mini-seria tv, decat de capodopera lui Kubrik.

The Green Mile
Tot Frank Darabont (The Walking Dead, The Shawshank Redemption) la carma, si tot o drama cu actiunea plasata in inchisoare. De data asta il avem pe Tom Hanks in rolul lui Paul Edgecomb, gardianul sef care povesteste o intamplare ciudata de pe vremea cand lucra in penitenciarul Cold Mountain si avea sub supraveghere un grup de criminali condamnati la moarte pe scaunul electric. John Coffey (Michael Clarke Dunkan), un prizonier masiv, inalt de peste 2m, condamnat pentru uciderea brutala a doua fetite. Firea lui blanda, naiva, si puterile paranormale cu care este inzestrat, contrasteaza puternic cu infatisarea sa, strecurand in mintea lui Edgecomb îndoieli despre vinovatia lui Coffey. Filmul a fost nominalizat de 4 ori la Oscar.

Carrie
Evident, vorbim de Carrie in regia lui Brian de Palma, nu de remakeul recent. Carrie (Sissy Spacek) este o adolescenta timida, tinuta din scurt de o mama exagerat de credincioasa, care este tinta batjocorii colegilor de clasa. In timpul balului de absolvire acestia merg prea departe cu o gluma, iar in Carrie se trezesc niste puteri telekinetice … care dezlantuie haosul. De ce nu se ridica remakul la nivelul originalului aflati de aici.

Misery
Rob Reiner a regizat aceasta ecranizare din 1990, in care Kathy Bates se transforma in una din cele mai tari psihopate din istoria cinematografiei. Ea este Annie Wilkes, o admiratoare fanatica a scriitorului Paul Sheldon, obsedată de romanele acestuia  dar in special de un personaj din ele, numit Misery. Cand scriitorul nimereste din intamplare in casa ei, Annie va face tot ce-i sta in putere pentru a-l retine cat mai multa vreme si pentru a-l obliga sa rescrie povestea asa acum isi doreste ea. Chiar daca asta inseamna sa-i rupa picioarele…

1408
In ecranizarea din 2007 a nuvelei 1408 il urmarim pe John Cusack, un scriitor caruia i-a fugit inspiratia si care se refugiaza in hotelul Dolphin din New York, in camera 1408, despre care se zvoneste ca este bantuita. Nu e greu de imaginat ce ce il asteapta.. Alte filme cu hoteluri bantuite gasiti aici.

The Mist
Frank Darabont preia si regia acestui horror terifiant, realizat in 2007. O furtuna violenta aduce cu ea niste creaturi infricosatoare si periculoase care apar dintr-o ceata densa. Un grup de supravietuitori se refugiaza intr-un supermarket si incearca sa ramana uniti pentru a face fata haosului.

Dolores Clairborne
Kathy Bates si Jennifer Jason Leigh sunt protagonistele acestui thriller psihologic din 1995, regizat de Taylor Hackford. Kathy Bates este Dolores, o femeie acuzata ca a ucis-o pe batrana bogata pe care o ingrijise timp de 22 de ani. Fiica ei, Selina,care este o jurnalista de succes, incearca sa descifreze misterul mortii batranei si, pe masura ce reuseste, Selina incepe sa-si puna intrebari despre propria ei copilarie nefericita. Astfel, cateva adevaruri dureroase ies la iveala legate de trecutul familiei sale, inclusiv despre moartea suspecta a tatalui ei, in urma cu 20 de ani, disparut in timpul unei eclipse.

The Dead Zone
De regia ecranizarii The Dead Zone s-a ocupat chiar David Cronenberg, care l-a transformat intr-un thriller SF captivant. In prim plan in avem pe Johnny Smith (Christopher Walken) un om care, dupa ce a stat in coma timp de 5 ani constat cu uimire ca are capacitatea de a vedea in viitor.

Stand by me
Rob Reiner s-a inspirat din nuvela The Body, si ne spune o poveste clasica despre prietenie si despre maturizare. In prim plan avem patru copii care pornesc intr-o calatorie aventuroasa pentru a vedea un cadavru aflat in apropierea orasului lor. Vor trece prin numeroase intamplari neplacute fara sa stie ca aceasta este de fapt ultima lor vara a copilariei, si ca viata o sa ii desparta. O drama emotionanta care a fost nominalizata la Oscar pentru scenariu.

Alte ecranizari dupa Stephen King care merita vazute: Secret window, The Running man, Sometimes they come back, Pet Cemetary, Christine, Children of the Corn, Salem’s Lot, Cujo, Firestarter, IT.  Mai spuneti si voi…
Anul asta a fost ecranizat romanul CELL, care  fost o mare dezamagire iar in viitorul apropiat vom avea partea de filme dupa carti precum The Talisman, Lisey’s Story, Gerald’s Game si The Dark Tower.

Voua va plac romanele lui Stephen King? Care e ecranizarea voastra preferata?
 

Citește în continuare