Skip to content

Cum au fost realizate scenele de lupta din John Wick 2

John Wick 2 este considerat unul dintre cele mai bune filme de actiune din ultimii ani iar asta se datoreaza in mare parte si scenelor de lupta care sunt uimitoare!

„John Wick” a incantat publicul cu secvente de actiune care au mizat mai mult pe efecte din camera si munca intensa pentru cascadorii, in detrimentul trucurilor realizate cu ajutorul unui ecran verde. Pentru sequel, regizorul Chad Stahelski, producatorul executiv David Leitch si echipa lor  de la 87Eleven Action Design au simtit presiunea impusa de stacheta ridicata sus de primul film.

„Sentimentul nostru era ca omorasem 84 de personaje in „John Wick”, iar in sequl trebuia sa trecem de acest numar,” spune producatorul Basil Iwanyk, care adauga ca numarul de cadavre in sequel se ridica la 141. „Am dezvoltat destul de mult stilul de lupta din „John Wick”. In loc sa se bazeze pe cadre care se misca rapid si pe prestidigitatie, interpretarile lui Reeves, ale colegilor sai si ale echipei de cascadori au adus la viata scenele de lupta pana in cele mai „transpirate” detalii. „Totul tine de capacitatea de a-i permite publicului sa-i vada pe Common, pe Keanu si pe Ruby executand miscarile ei insisi,” explica Stahelski.

Aceasta abordare a presupus foarte multa munca din partea actorilor, in special in cazul lui Reeves.

„Fac asta de ceva vreme si Keanu e unul dintre cei mai muncitori oameni cu care am lucrat vreodata,” spune coordonatorul de cascadorii J.J. Perry. E un tip care munceste pe nerasuflate si e un perfectionist veritabil. Cand ii aduci laolalta pe Chad, care chiar stie cum sa regizeze scene de actiune, si pe Keanu, care stie cum sa faca actiunea, se creeaza furtuna perfecta.”

Pentru „John Wick 2”, Perry a format o echipa de cascadori compusa mai ales din veterani din domeniul militar. Perry, care si-a inceput cariera de cascador in filme la sase luni dupa terminarea serviciului militar, spune ca el considera un privilegiu aducerea fostilor soldati in proiecte cinematografice. „Sunt un veteran care a participat la razboi si a servit timp de cinci ani in armata, asa ca sunt recunoscator pentru sacrificiile acestor oameni si pot sa apreciez etica profesionala extraordinara a acestor oameni. intotdeauna voi sprijini armata si veteranii.”
in mod remarcabil, Reeves nu a avut probleme cand a venit vorba sa tina pasul cu experimentatii cascadori. El a petrecut patru luni invatand tehnicile de arta martiala braziliana popularizate de fratii Machado. „Noi ne-am folosit de stilul lor de jiu-jitsu pentru scenele lui Keanu in film,” explica Perry, care a adus maestrii acestui stil la Los Angeles, pentru a superviza in persoana antrenamentele lui Reeves.

Reeves s-a dedicat invatarii acestui stil, cat si a celorlalte tehnici prin care personajul sau reuseste sa faca victime printre adversarii sai.

„Stilul de lupta al lui John Wick este, in principiu, concentrat pe a ataca sau a se apara in orice maniera posibila,” spune actorul. „El integreaza judo si jiu-jitsu in stilul sau si chiar ajunge sa foloseasca o masina drept arma. Are o vointa de fier.”

Ingeniozitatea, mai degraba decat forta bruta, distinge stilul de lupta al lui Wick de celelalte, ceea ce-l face pe regizorul echipei secundare, Prescott, sa spuna: John Wick este o masina de ucis. Daca pune mana pe ceva, cu acel obiect va reusi sa te ucida. Cred ca asta este ceea ce vrea publicul sa vada.”

Dedicarea stoica a lui Reeves i-a inspirat pe colegii sai sa se antreneze intens pentru scenele de actiune ale filmului:

Common si Ruby erau nerabdatori sa se antreneze in stilul „John Wick”, cu arme si jiu-jitsu si celelalte tehnici,” spune Reeves. „Asta e foarte solicitant deoarece trebuie sa fii stapan pe complexitatea scenelor, pe miscari, pe cooperarea cu colegii. A fost grozav sa ma pot antrena cu Common si Ruby, astfel incat am reusit sa construim luptele aproape ca pe niste dansuri.”


Intensificarea scenelor de actiune „Gun-Fu”
„John Wick 2” ne prezinta personajul principal angrenat din nou in secvente explozive de „Gun-Fu”, care trec de limitele corp la corp ale artelor martiale pentru a include si folosirea armelor. Pentru a reusi sa manuiasca cat mai bine armele, Reeves s-a antrenat cu Taran Butler, campion la tir sportiv.

„Chiar mi-a placut sa lucrez cu Taran,” spune actorul. „A fost o experienta grozava sa pot lucra cu un astfel de expert. El a iesit campion la trei categorii de arme diferite, iar asta m-a ajutat atunci cand faceam tranzitia de la pistoale la arme cu teava lunga si apoi la arme automate. A fost super sa primesc atatea sfaturi de la el si sa fac tot posibilul sa devin cat mai bun.”

Lunile petrecute in sesiuni de tragere in timpul etapei de pre-productie l-au ajutat pe Reeves sa-si imbunatateasca abilitatile de tragator, dupa cum o dovedeste un video care a devenit foarte popular, in care actorul trage cu o pusca la un poligon. „Chad vrea ca actiunea sa para cat mai autentica posibil,” explica Reeves. „Deci in privinta folosirii armelor, antrenamentele la poligon chiar te ajuta sa inveti cum reactioneaza si cum se simte corpul tau atunci cand tragi cu arma. Altfel spus, nu vei putea sa stii cum reactioneaza corpul cand tragi cu arma decat daca treci prin experienta asta.”
Stahelski a observat ca antrenamentele au avut rezultate de indata ce a inceput etapa de productie.

Keanu s-a antrenat de 3-4 ori pe saptamana timp de 10 saptamani, tragand intre 1000-15000 de cartuse pe sesiune,” spune el.„Odata ce l-am facut sa se simta in largul lui folosind arme adevarate, l-am dus intr-o sala unde am pus la cale coregrafia luptelor, folosindu-ne de arme din recuzita. Cand am inceput sa filmam, Keanu era atat de familiarizat cu reactiile corpului in momentul tragerii cu arma incat a putut sa interpreteze scenele de „Gun-Fu” in cea mai incredibila maniera.”

Realizatorii au hotarat ca secventa principala de „Gun-Fu” sa aiba loc la Roma, in stravechile Bai ale lui Caracalla, unde John Wick distruge 35 de adversari. „John Wick 2” se poate lauda si cu faptul ca este primul film in care apare pasajul de metrou de la World Trade Center, din New York, care serveste drept decorul unei secvente de lupta intre John Wick si Cassian. Echipati cu arme cu aer comprimat, asasinul si cel care se afla pe urmele sale sfarsesc prin a trage unul in celalalt intr-un „schimb de focuri silentios” infricosator, in mijlocul unui pasaj plin de trecatori. „In scena de „Gun-Fu” din primul film, John a ucis 10 persoane,” spune producatorul Iwanyk. „De data aceasta, macelul e si mai mare si mai sangeros.”

Tu ai vazut John Wick 2? Cum ti s-au parut scenele de actiune?

Citește în continuare