Skip to content

DESPRE OAMENI SI OI, o comedie neagra must-see, din 26 februarie pe marile ecrane

Daca iti plac filmele europene de calitate dar mai ales comediile negre atunci nu ai voie sa ratezi filmul islandez DESPRE OAMENI SI OI.

 

Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din Romania Despre oameni si oi / Rams, o tragi-comedie islandeza despre doi frati care nu si-au mai vorbit de patru decenii. Filmul regizat de Grimur Hakonarson a castigat Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 si premiul publicului la TIFF 2015.
Într-o vale izolata din Islanda, Gummi si Kiddi traiesc unul langa celalalt, împartind o turma de oi de rasa pura, considerata una dintre cele mai bune din tara. Cei doi sunt premiati constant pentru berbecii lor. Cu toate ca împart pamantul si stilul de viata, fratii nu si-au mai vorbit de patru decenii. Atunci cand o boala incurabila (scrapie – o afectiune a sistemului nervos) infecteaza turma lui Kiddi, toata valea devine amenintata iar autoritatile decid sa eutanasieze animalele pentru a opri raspandirea. Însa fratii nu pot accepta asta asa ca lupta, Kiddi cu pusca, Gummi cu mintea, sa îsi salveze animalele. 

Conflictele dintre vecini sunt foarte obisnuite în Islanda rurala. Eu personal stiu multe exemple de vecini care s-au certat si apoi nu si-au mai vorbit timp de decenii. De cele mai multe ori chiar uita de la ce s-au luat. Islandezii sunt oameni încapatanati si autonomi, vor sa fie proprii stapani si n-au încredere în nimic care vine din exterior. E acolo un filon de gandire independenta care uneori sfideaza logica”, spune regizorul si scenaristul Grimur Hakonarson.

Backgroundul de film documentar al regizorului islandez îsi spune cuvantul într-o poveste simpla, dar extrem de emotionanta, nascuta din încapatanarea care îi caracterizeaza pe fermierii islandezii. Viata barbosilor mucaliti se desfasoara previzibil, într-o apropiere simbiotica cu prietenii si partenerii lor de viata, oile. Hakonarson povesteste ca ideea filmului a plecat din propria experienta cu oamenii din zonele rurale din Islanda. Parintii lui fusesera crescuti la tara, unde regizorul a lucrat vara de vara pana la varsta de 17 ani, timp în care si-a format o sensibilitate pentru genul de povesti, personaje si limbaj vizual specifice Islandei rurale.

“Absudul nordic, patosul chaplinesc si peisajele tulburatoare sunt doar o parte din sarmul filmului semnat si scris de Hakonarson, de fapt o poveste inteligenta despre diverse tipuri de pierderi.” (Wall Street Journal)

Filmul va rula din 26 februarie pe marile ecrane.
 

Citește în continuare