Skip to content

Documentarele anului ruleaza la Noaptea Alba a Filmului Romanesc

Pe 22 septembrie, la cea de-a 8-a editie Noaptea Alba a Filmului Romanesc, spectatorii din Bucuresti vor avea ocazia sa vada documentarele romanesti care au cucerit publicul in marile festivaluri internationale din ultimul an.

Intr-o singura noapte, in 8 locatii din Capitala, vor fi proiectate aproape 40 de filme de fictiune si documentare, de lung si scurt metraj. Noaptea Alba a Filmului Romanesc va avea loc la Cinema Muzeul Taranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Gloria, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru si Gradina cu Filme.

Documentarul Planeta Petrila, regizat de Andrei Dascalescu, vorbeste despre o lume care dispare (orasul minier din Valea Jiului), un artist (Ion Barbu) care se incapataneaza sa lupte cu autoritatile si un miner (Catalin Cenusa) care incearca sa tina viu orasul. Povestea plina de emotie a avut premiera la Amsterdam si a castigat anul acesta Premiului Publicului Cinepub la Festivalul International de Film Transilvania.

Fotograful Cosmin Bumbut a debutat, alaturi de jurnalista Elena Stancu, in regie cu Ultimul caldarar, povestea unei familii de romi fortata sa emigreze atunci cand nu se mai poate intretine din propriul mestesug. Documentarul a avut premiera la Docuart Fest unde a luat premiul pentru cea mai buna imagine, desi este o productie filmata low budget – un aparat de fotografiat si doua obiective.

Camera obscura scoate la iveala filme realizate in cinecluburile din comunism, unele dintre ele adevarate capodopere de subversivitate: „Cel mai important cineclub al acelor ani era Cineclubul CFR Timisoara, care functiona pe langa Regionala de cai ferate. Filmele facute aici nu erau de regula situate ‘pe linia’ ideologica atat de necesara supravietuirii intr-o zona culturala. Erau mici bijuterii cinematografice provocatoare si insolente la adresa bunului simt comun, creative in cel mai inalt grad, si cumva datatoare de speranta. Speranta ca intr-o zi libertatea, cuvant atat de abstract in acele vremuri, va putea fi candva posibila.”, spune regizorul Gheorghe Preda.

Satul romanesc si metehnele lui sunt puse sub lupa, in stilul narativ autohton „haz de necaz”, in documentarul Varza, cartofi si alti demoni (r. Serban Georgescu). Filmul relateaza din interior stradania satului de a iesi dintr-un cerc vicios din care nimeni nu castiga: 1 sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varza. Profit? Zero. Regizorul a documentat personal subiectul timp de un an in care a lucrat pamantul cot la cot cu satenii. Intreaga lui experienta, precum si potentialele solutii identificate chiar in cadrul comunitatii sunt relatate in 60 de minute de satira autentica.

Folosind fotografii din colectia Costica Acsinte, documentarul Tara moarta prezinta perioada dintre 1937 si anii imediat urmatori lui august 1944, in ceea ce regizorul Radu Jude numeste „fragmente de vieti paralele”. Documentarul, care arata o Romanie contrastanta in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a primit numeroase aprecieri in presa internationala si a facut parte din selectia oficiala a Festivalului de Film de la Locarno.

Din programul editiei de anul acesta a Noptii Albe a Filmului Romanesc mai fac parte si peliculele Fixeur (r. Adrian Sitaru) – nominalizarea Romaniei la Oscar, Ana, Mon Amour (r. Calin Peter Netzer), Inimi cicatrizate (r. Radu Jude), Vara s-a sfarsit (r. Radu Potcoava), si Ultima zi (r. Gabriel Achim). Tot pe 22 septembrie, in Cluj, Noaptea Alba a Filmului Romanesc va aduce 3 proiectii speciale la Cinema Victoria.

Programul complet va fi anuntat in curand. Intrarea este libera la toate proiectiile.

Citește în continuare

KARMEN - Shake It (videoclip nou)

Karmen revine cu un nou single in limba engleza, compus de Vlad Lucan, Marco&Seba, Annalise Morelli, Alina Smith, iar versurile Annalise Morelli si Alina Smith. “Shake It” exprima energia si…

Citeste mai mult