Festivalul Les Films de Cannes se extinde

Les Films de Cannes à Bucarest, festivalul care aduce din 2010 in Romania cele mai importante filme arthouse ale anului si pe cei mai reputati cineasti va avea loc anul acesta intre 13 si 22 octombrie, in patru locatii din Bucuresti – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului Roman si Cinemateca Eforie si in sapte orase din tara, urmand a avea loc editii regionale in: Timisoara, Iasi, Cluj, Brasov, Sibiu, Arad si Suceava.

Comedia nonconformista a lui Ruben Östlund, The Square, o capodopera care a luat pe sus Croazeta anul acesta la Cannes obtinand Palme d’Or-ul va fi proiectata in deschiderea festivalului, in premiera absoluta in Romania, in Bucuresti dar si in toate orasele care vor gazdui editii regionale. „Pentru mine este o forma de a sparge barierele dublului-standard. Suntem afectati de spiritul de turma si devenim speriati cand lucrurile scapa de sub control. Trebuie sa ni se reaminteasca permanent: 'Eu sunt cel care trebuie sa ia atitudine!'. Iar asta este este simplu de facut.” – declara Ruben Östlund anul acesta, imediat dupa castigarea Palme d’Or.

Claes Bang il interpreteaza pe Christian, curatorul respectat al unui muzeu de arta contemporana caruia-i scapa lucrurile de sub control dupa buzz-ul facut de echipa de PR angajata chiar de el pentru promovarea unui spectacol. In sanctuarul The Square are loc o cascada de intamplari neprevazute care transforma filmul intr-o comedie cu pulsul ridicat, “un spectacol neobisnuit si scandalos, cu momente de frenezie pura”, dupa cum il caracterizeaza The Guardian.

Filmul a fost cumparat pentru distributie in peste 80 de teritorii si reprezinta incununarea artistica a activitatii unui cineast creativ si transant care scuturase deja amorteala critica a presei de specialitate cu excelentul Force majeure, de asemenea, premiat la Cannes - in 2014.

In tara, Les films de Cannes va fi organizat intre 13 si 19 octombrie la Brasov (la Cinema One), intre 13 si 15 octombrie la Cluj (cinema Victoria), intre 20 – 22 octombrie la Timisoara (Filarmonica Banatul), Arad (Cinema ARTA) si Iasi (Ateneul din Iasi) si 10 – 12 noiembrie la Suceava (Cinema Modern). O editie speciala a Les Films de Cannes va avea loc in parteneriat cu festivalul ASTRA Sibiu. Intre 16 si 22 octombrie, cele doua festivaluri urmeaza sa proiecteze o selectie comuna de documentare din cele proiectate anul acesta in premiera la Cannes, concomitent in Sibiu si Bucuresti, sub titulatura de Les Films de Cannes @ Astra Film Sibiu.

Les Films de Cannes à Bucarest a adunat anul trecut peste 25.000 de spectatori in circa 100 de proiectii, urmand sa prezinte si anul acesta filmele importante premiate la Cannes in prezenta autorilor lor.

Totodata, festivalul va continua sa prezinte sub titulatura Les Films pour Cannes à Bucarest cele mai importante filme romanesti care se pregatesc pentru festivalurile anului viitor si va organiza editia a doua a Managing Talents, workshop-ul destinat actorilor romani care vor sa aiba o cariera internationala.

In editii precedente, Les films de Cannes à Bucarest a fost onorat de unii dintre cei mai reputati cineasti ai momentului, laureatii cu Palme d’Or Abdellatif Kechiche si Jacques Audiard, regizorii Olivier Assayas, Gaspar Noé, Alain Guiraudie, Elia Suleiman, Amat Escalante, Bertrand Tavernier, Michel Hazanavicius, Sergei Loznitsa, Kornél Mundruczó ori actorii Sandrine Bonnaire, Emmanuelle Bercot, Bérénice Bejo ori Jacquline Bisset. Programul festivalului va fi facut public la inceputul lunii octombrie pe www.filmedefestival.ro, iar biletele vor fi in curand disponibile pe site-ul Eventbook.ro.

 


Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL