Skip to content

Filme despre lumea circului

Lumea circului are o fascinatie aparte. E plina de poveste, de culoare si de mister. Cu toate ca este extrem de ofertanta, am constatat cu uimire ca acest subiect nu a atras foarte multi cineasti.

Subiectul a fost exploatat in special in filme horror, dar au existat si cativa regizori pretiosi care au facut niste filme memorabile. Unele dintre ele sunt foarte vechi , dar chiar si asa nu s-a asternut praful pe ele si daca sunteti cu adevarat pasionati de film zic ca merita sa le dati o sansa.  Acestea sunt recomandarile mele in materie de filme legate de lumea circului.

Water for elephants

Este o drama romantica in care apar Robert Pattinson, Reese Witherspoon si Christoph Waltz, si este cel mai comercial film din acest top:)
Water for elephants este  o ecranizare  dupa un roman de Sara Gruen cu acelasi nume si ni-l arata pe Robert Pattinson in rolul unui student la medicina veterinara care se indragosteste de o artista de la circul unde lucreaza si care este totodata iubita patronului. Ceea ce nu poate aduce decat probleme.:)

Freaks (1932)
un film cult in regia lui Tod Browning, considerat chiar si in zilele noatre unul dintre cele mai tulburatoare filme, dintr-un motiv cat se poate de serios: actorii care au aparut in acest film sunt adevarate ciudatenii (unii ar zice chiar monstri), luati de la circuri ambulante. Siamezi, un om jumate femeie-jumate barbat, pitici fara membre, oameni -schelet- toti sunt cat se poate de real. Freaky:)


La strada

o drama clasica emotionanta in regia lui Fellini, cu Giuletta Masina in rolul unei femei-copil vanduta unui circ pentru a face pereche cu un om puternic, dar lipsit de scrupule. Cei doi calatoresc alaturi de un circ ambulant si au o multime de probleme din cauza firii impulsive a barbatului (interpretat de Anthony Quinn) si din cauza sensibilitatii extreme a femeii.
La strada a cucerit si inima americanilor, care i-au acordat un Osar pentru cel mai bun film strain.

Balada triste de trompeta
Alex de Iglesia cu o bizarerie tip parabola, premiata de 4 ori la Festivalul de Film de la Venetia. Este un film nerecomandat celor sub 18, dar recomandat colectionarilor de ciudatenii. Povestea incepe in Spania, in timpul razboiului civil si ajunge pana in 1973, devenind din ce in ce mai groteasca, absurda, violenta dar in acelasi timp amuzanta:) In prim planul povestii sunt doi clovni – clovnul trist si clovnul vesel care sunt rivali si lupta pentru aceeasi femeie. Filmul face un fel de paralela la istoria zbucuimata a Spaniei, realizat intr-un mod care pare a fi o comabintie unica intre Fellini si Tarantino. Balada triste de trompeta se afla inca la noi pe ecrane.

Santa sangre

Alejandro Jodorowsky este un regizor chilian cult a carui filmografie nu te poate lasa rece. Face clar parte din categoria de regizori pe care ii iubesti sau ii urasti. Nu exista cale de mijloc. Santa sangre este un film suprarealist, cu accente horror, care ne spune povestea unui fiu de circari cu un trecut traumatizant care este eliberat dintr-un spital de nebuni si vrea sa-si razbune mama. Filmul este o combinatie ciudata de drama psihologica, comedie neagra si film horror.

The elephant man
David Lynch ne spune povestea unui om lovit de soarta, care trebuie sa indure umilinte de nedscris pentru ca a fost nascut cu o anomalie care-l face sa arata ca un monstru. El este obligat sa dea reprezentatii la un circ ambualnt, pana cand este salvat de catre un doctor (Anthony Hopkins) care descopera ca in spatele unui masti de monstru se ascunde un om inteligent si sensibil. Un film alb-negru tulburator, cu 8 nominalizari la Oscar.

Big fish
Nu este un film a carui actiune se petrece neaparat in lumea circului, ci este mai degraba vorba de un film fantastic in care se vorbeste si despre un circ ambulant.
Tim Burton ne spune povestea unui om care, aflat pe patul pe moarte, ii poveste fiului toate intamplarile fantastice prin care a trecut el in tinerete.
Este o poveste emotionanta cu Ewan McGregor si Albert Finney, care a fost nominalizata la Oscar, BAFTA si Golden Globes.

Wings of desire
un alt film alb-negru, de data aceasta in regia cineastului german Wim Wenders. Este povestea fantastica a unui inger (Peter Falk) care se indragosteste de o trapezista de la circ si care vine pe pamant pentru a fi alaturi de ea. Filmul i-a adus lui Wenders un premiu Cannes pentru cel mai buna regie, plus o multime de nominalizari importante.

Firecracker
Nu este cel mai bun film din top, si recunosc ca l-am vizionat doar ca eram curioasa sa-l pe vad pe Mike Patton, vocalul trupei Faith no more, in dublu rol. Jumate alb-negru, jumate color, filmul are poveste cu detectivi, crime misterioase, amtosfera intunecata, relatii abuzive si un circ ambulant condus de un patron malefic.

Bonus : Carnivale
Ok, am trisat putin si am bagat si-un serial. Dar este unul dintre putinele seriale pe care le-am vizionat cap coada, asa ca am zis ca merita sa-l mentionez. Actiunea are loc in 1930, si urmareste un circ ambulant in care se ascund tot felul de personaje ciudate care au niste povesti ce depasesc fantasticul.

 

Cate din filme de mai sus ati vazut? Mai stiti si altele?

Citește în continuare