Skip to content

Filme found-footage care merita o vizionare

In ultima vreme s-a abuzat mult de genul found-footage dar chiar si asa tot mai apar cateva productii care continua sa ne uimeasca.

Anul trecut am avut parte de primul horror found-footage romanesc – Be My Cat: A film For Anne, iar filmul nu a ramas neobservat, fiind selectionat si premiat la cateva festivaluri de gen.

Found-footage e un film de tip documentar fals, filmat din mana si in care descoperim actiunea prin unghiul subiectiv al cameramanului. Majoritatea sunt filme horror sau SF si folosesc o tehnica specifica filmului documentar pentru a face totul cat mai realist.
Un mare avantaj al acestor filme (in afara faptului ca unele par destul de credibile) e bugetul, care de obicei este destul de restrans. Filmarile sunt miscate, alerte si de multe ori obositoare, dar te baga direct in mijlocul actiunii. Sunetul joaca un rol foarte important in aceste filme, inlocuind de multe ori dialogul.

Iata 10 filme de tipul found-footage care merita vizionate:

Cannibal Holocaust
Este primul film realizat in acest stil, in 1980. Regizorul Ruggerro Deodato ne poarta prin jungla sud-americana, alaturi de un antropolog care investigheaza disparitia unei echipe de filmare care lucra la un documentar despre triburile canibale. Filmul a fost atat de credibil incat Ruggero a trebuit sa dovedeasca in fata tribunalului ca imaginile filmate nu sunt reale. Este un film cult extrem de dur si greu de vizionat, dar obligatoriu de vizionat pentru orice fan de filme horror.

Blair Witch Project
Multi ani mai tarziu, in 1999, Daniel Myrick si Eduardo Sánchez au apelat la aceeasi smecherie, dar ajutati de internet, au dus povestea si mai departe: si-au promovat online filmul drept un material video real filmat de niste studenti disparuti. Si le-a iesit de minune, pentru ca filmul a avut un box office spectaculos (la nivel de investitie/profit): a avut un buget de $25,000 si profitul a fost de $248,639,099. Blair Witch Project prezinta povestea a 3 studenti care s-au dus sa faca un documentar despre o legenda locala si care au disparut. Dupa un an a fost gasita o caseta video…

Chronicle
Un found-footage care nu prea are legatura cu horrorul, ci mai degraba cu universul supereroilor. Filmul urmareste povestea lui Andrew (Dane deHaan), un adolescent timid si mariginalizat care fara vreo motivatie anume, se apuca sa-si filmeze intreaga viata. Intr-o seara descopera impreuna cu alti doi baieti ceva ce pare a fi din alta lume, iar cei trei adolescenti capata puteri supranaturale pe care initial, nu prea stiu cum sa le folosesca. O cronica mai detaliata aveti aici.

REC
Unul dintre cele mai bune filme tip foung footage pe care le-am vizionat pana acum este un film spaniol care trebuie sa recunosc  ca m-a speriat destul de tare. Membrii unei echipe de filmare vor sa faca un documentar despre o zi din viata unui pompier si il urmeaza pe acesta intr-o cladire unde se intampla lucruri suspecte. Mai exact, cad victime unor zombie periculosi. Intregul film este vazut prin lentila cameramanului iar reporterul este personajul principal. Atmosfera este extrem de tensionata iar panica si disperarea protagonistilor pare atat de reala, incat e molipsitoare. Filmul a avut parte si de un remake american (Quarantine), precum si de 3 continuari.

Cloverfield
Cloverflied insumeaza toate bugetele celorlalte filme din lista la un loc si aduce ceva nou si ca poveste – niste prieteni dau o petrecere de ramas bun in cinstea unuia dintre ei care s-a gasit un job in Japonia. Pentru ca acesta sa poate lua cu el amintiri frumoase, ei vor sa filmeze toate petrecerea. Vor filma insa mult mai mult de atat, pentru ca in peisaj apare un fel de Godzilla invizibil care terorizeaza Manhattanul si care ii ucide pe majoritatea dintre ei. Ca si in celalate filme, cel care filmeaza nu se dezlipeste nici aici de camera si filmeaza tot chiar si atunci cand viata ii este in pericol.

The Bay
Thriller/horrorul THE BAY m-a tinut in tensiune si m-a speriat serios de cateva ori. Se vede ca are in spate un mare regizor – Barry Levinson (Good Morning Vietnam, Rain Man, Bugsy, Sleepers, Bandits). Actiunea filmului se petrece intr-un golf unde din cauza unui dezastru biologic se declanseaza o epidemie ciudata care transforma locuitorii in niste monstri.

Paranormal Activity

Alt film de succes care are la baza aceeasi tehnica. Realizat cu un buget de $12, 000, filmul a avut castig de $193,298,009. De data asta nu mai avem de-a face cu zombie sau vrajitoare, ci cu fenomene paranormale, mai exact cu fantome. Filmul este destul de scary mai ales daca il vezi in sala de cinema. Momentele de liniste in care nu se intampla nimic multa vreme alterneaza cu cele pline de suspans in care iti vine de multe ori sa sari din scaun de teama. Au urmat inca 4 continuri, dintre care cea mai recenta chiar anul asta.

Trilogia VHS
V/H/S este o antologie formata din mai multe filmulete horror regizate de cineastii Adam Wingard (A Horrible Way to Die ; You\’re Next), Glenn McQuaid (I sell the dead), Radio Silence, David Bruckner (The Signal), Joe Swanberg si Ti West (The Innkeepers).  Filmul urmareste un grup de infractori care intra intr-o casa parasita de unde vor sa fure o anumita caseta video. Si pentru ca nu stiu exact care este caseta pe care o cauta, ei se apuca sa vizioneze pe rand casetele din colectia uriasa pe care au gasit-o. Fiecare caseta contine o poveste diferita si din ce in ce mai terifianta iar alaturi de casete se afla si un cadavru. Au urmat S/VHS si VHS Viral, la fel de eficiente.

The Visit
Si M. Night Shyamalan (The sixth sense) a fost atras de found-footage, iar ultimul sau film iese destul de mult din tiparele genului. Se numeste The Visit si ne spune povestea a doi copii care se duc sa-si viziteze bunicii, la tara. Cei doi vor descoperi cat de curand ca acestia sunt implicati in niste activitati ciudate si ca sansele sa se intoarca teferei acasa la parinti sunt din ce in ce mai mici.

The Last Exorcism
Regizat de Daniel Stamm si produs de Eli Roth, The Last Exorcism, nu este just another exorcism movie ci aduce un suflu nou in domeniu. Si acesta se vrea un fel de documentar filmat in care lucrurile o iau razna si totul sfarseste prost. Un asa zis exorcist impreuna cu o echipa de filmare vor sa imortalizeze o sedinta de exorcism, incercand in acelasi timp sa dovedeasca cum ca exorcismul este de fapt o facatura. De data asta insa, se inseala. In final, au si dovada, dar nu prea mai au ce face cu ea.

Alte filme de gen care merita vizionate – Noroi: The Curse, Grave Encounters, Trollhunter, Afflicted, End of Watch, Europa Report, The Sacrament, As Above so Below, Man Bites Dog
 

Citește în continuare