Skip to content

Filmele din competitia TIFF 2014

Iata care sunt cele 12 filme ce concureaza pentru marele trofeul TIFF 2014:

 

Sase regizori debutanti si sase aflati la al doilea film intra anul acesta in cursa pentru trofeele Festivalului International de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Cele 12 filme din Competitia TIFF 2014, dedicata in mod traditional cineastilor aflati la inceput, vin din tari ca Iran, Noua Zeelanda, Marea Britanie, Norvegia, Italia, Tanzania, Bulgaria, SUA, Spania, Polonia sau Romania. Dupa doua editii fara nici un film romanesc in competitie, Quod Erat Demonstrandum, pelicula alb-negru regizata de Andrei Gruzsniczki, concureaza pentru Trofeul Transilvania.  
Ce m-a interesat atunci cand am asamblat competitia TIFF-ului din acest an au fost diversele forme de extremism – vizual sau narativ – la care au recurs regizorii celor 12 filme din selectie. Nu e vorba aici de şoc sau de provocare de dragul provocarii, ci de ambitia de a spune o poveste originala sfidand conventiile sau cararile batute”, declara directorul artistic Mihai Chirilov.
Cate filme ati mai vazut care sa aiba drept protagonist un afro-american albinos şi care, deşi fictiune, sa-ti dea impresia ca urmareşti un documentar? Cat de greu e sa tii un film in doar doua personaje, cu unitate de timp şi de spatiu, şi sa nu cazi in teatru filmat? Te mai poti trezi la viata atunci cand te ingrijeşti de morti? Ce vede o oarba? Ce aude o surdomuta? Cum viseaza un caine? Care e pretul acceptarii propriei sexualitati? Cum se mai poate vorbi astazi despre comunism, cand lumea pare sa se fi saturat de subiectul asta? De ce poate fi in stare un cuplu care şi-a pierdut copilul pentru a-şi regasi echilibrul pierdut? Si nu in ultimul rand: daca timpul şi spatiul ar fi ca o banda Moebius, cum ar arata ele intr-un film?”, adauga Chirilov.

Raspunsurile la intrebarile de mai sus sunt de gasit, in aceasta ordine, in: Umbra alba (r. Noaz Deshe), Stockholm (r. Rodrigo Sorogoyen), Vis-à-vis (r. Nevio Marasović), Natura moarta (r. Uberto Pasolini), Orbire (r. Eskil Vogt), Vocea celor neauziti (r. Maximón Monihan), Cainele (r. Amir Toodehroosta), Zgarie-nori suspendati (r. Tomasz Wasilewski), Quod erat demonstrandum (r. Andrei Gruzsniczki), Viktoria (r. Maya Vitkova), Ce-am avut mai de pret (r. Max Currie) şi Peştele şi pisica (r. Shahram Mokri).

Quod erat demonstrandum, o productie ICONproduction distinsa cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Roma si proiectata la New Directors / New Films din New York, are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare intr-o revista de specialitate a unei universitaţi americane, in 1984, fara acordul Partidului, si ii are in distributie pe actorii Sorin Leoveanu, Ofelia Popii si Florin Piersic Jr. Andrei Gruzsniczki a mai regizat „Cealalta Irina” (2009).

Tot in comunism incepe si povestea „copilului deceniului” din Viktoria, o co-productie Bulgaria-Romania (Mandragora), selectionata la Sundance sau Rotterdam si elogiata de critica internationala.

Un alt debut puternic, filmul neo-zeelandez Ce-am avut mai de pret / Everything We Loved (r. Max Currie), va fi prezentat in premiera europeana la Cluj.

In afara filmelor din competitie mai avem o multime de filme multi-premiate, asa cum ne-am obisnuit deja.

TIFF este unul dintre cele mai interesante festivaluri de film din lume! Si n-o spunem doar noi!

Citește în continuare