Filmul-soc al Festivalului de la Cannes, in premiera la Bucuresti

Iata ce filme noi putem vedea in cadrul evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest:

 

Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc anul acesta intre 14-23 octombrie la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țaranului si Sala Auditorium a Muzeului Național de Arta.

Regizorul francez Alain Guiraudie, renumit pentru thriller-ul erotic L’Inconnu du lac, este invitatul special al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Cineastul isi va prezenta noul film, Rester Vertical, considerat de presa internaționala filmul-soc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes. El se alatura celorlalți invitați anunțați deja, regizorul israelian Eran Kolirin, care vine cu Beyond the Mountains and Hills, si cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu, care va vorbi despre debutul Album, distins cu Prix Révélation France 4 in Semaine de la Critique.

„Primul soc din festival”, titra Le Nouvel Observateur despre Rester Vertical, descriind filmul ca pe „o fabula imposibil de rezumat, pe cat de ciudata, pe atat de queer, mai deraiata si mai fantezista decat fabulosul film care l-a propulsat pe cineast acum trei ani”. Una dintre revelațiile anului in cinema-ul francez, actorul Damien Bonnard joaca rolul unui scenarist fara inspirație, care pleaca in cautarea lupului in munții din sudul Franței. Acolo o intalneste pe Marie, care ii daruieste un copil, apoi ii abandoneaza. Ramas cu un copil in brațe si trecand printr-o serie de intamplari bizare, el incearca sa ramana in picioare. Scene de sex explicite si o nastere naturala filmata i-au adus titulatura de „film-soc”, criticii francezi comparandu-l cu filmele lui Pier Paolo Pasolini.

Scenaristul si regizorul Alain Guiraudie (52 de ani) realizat cinci lungmetraje si se afla la a patra selecție la Festivalul de la Cannes. In 2001, mediumetrajul Ce vieux rêve qui bouge, prezentat in Quinzaine des Réalisateurs, a fost decretat de Jean-Luc Godard „cel mai bun film de la Cannes”. In 2009, a revenit in aceeasi secțiune cu Le Roi de l'évasion, iar in 2013, a castigat Premiul de regie Un Certain Regard cu L’Inconnu du lac, prezentat la Les Films de Cannes à Bucarest de actorul Christophe Paou. La Bucuresti, Alain Guiraudie va raspunde curiozitaților publicului si presei despre noul sau film.


Scene bulversante are si comedia neagra Ma Loute, noul film din competiția de la Cannes al lui Bruno Dumont (P’tit Quinquin, L’Humanité), un autor aparte pe care Les Films de Cannes à Bucarest l-a celebrat in edițiile anterioare. „Romeo si Julieta la canibali si consangvini”, titreaza Le Monde, apreciind umorul si stilul unic al lui Dumont. In centrul filmului de epoca, o devoratoare poveste de dragoste intre Ma Loute, fiul unei familii de pescari, si Billie, fiica unor burghezi bogați si decadenți. Distribuția e unul dintre atuuri: Juliette Binoche, Fabrice Luchini, Valeria Bruni Tedeschi, Jean-Luc Vincent si Raph.

Despre pasiuni interzise vorbeste un alt film de epoca din competiția canneza, Mal de pierres / From the Land of the Moon (r. Nicole Garcia), cu Marion Cotillard si Louis Garrel pe afis. Cotillard joaca rolul unei tinere careia parinții i-au ales soțul si care se incapațaneaza sa-si traiasca visul de a gasi iubirea adevarata intr-o epoca in care acest lucru e considerat scandalos. Sau semn de nebunie.

Tot in premiera in Romania, cinefilii vor urmari un alt film de epoca aflat in cursa pentru Palme d’Or: thriller-ul erotico-psihologic The Handmaiden, de Park Chan-wook (Oldboy, Thirst), distins la Cannes cu Prix Vulcain de l'Artiste-Technicien. Celebrul regizor sud-coreean adapteaza romanul Fingersmith, de Sarah Waters, mutand acțiunea din epoca victoriana in Coreea anilor 1930, in perioada ocupației japoneze. O slujnica vine pe o mosie intinsa, stapanita de o femeie si de unchiul ei tiranic, cu un plan secret. Totul merge conform planului, pana cand cele doua femei descopera emoții neasteptate. Din cauza scenelor de sex, filmul este interzis celor sub 18 ani, in anumite țari.

Un alt autor asiatic celebru, regizorul japonez Hirokazu Kore-eda, revine cu After the Storm, „o oda dureros de frumoasa adusa complexitaților tacite din viața unei familii”, cum o numeste The Telegraph. Proiectat in Un Certain Regard, filmul are in centru un barbat divorțat, ramas fara bani pentru pensia alimentara, care incearca sa-si gaseasca locul in viața alor sai si a fiului sau. In ajutorul lui vine un taifun care forțeaza intreaga familie sa petreaca o noapte impreuna. Precedentul film al lui Hirokazu Kore-eda, Like Father, Like Son, a castigat Premiul Juriului la Cannes in 2013.


Les Films de Cannes à Bucarest se va desfasura anul acesta intre 14 si 23 octombrie 2016, cu o ediție extinsa si cu cele mai asteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes. Pentru prima data, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate si la Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.
 


Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL