Skip to content

FRANCOFONIA – cum a incaput Luvrul in 37 de camioane

Francofonia, cel mai recent film al regizorului rus Alexander Sokurov, intra de vineri, 22 iulie, in cinematografe din Bucuresti, Cluj, Constanta, Timisoara, Brasov, Pitesti, Oradea, Targu Mures, Barlad, Focsani, Odobesti, Adjud si Gura Humorului. Filmul poate fi vazut in avanpremiera joi, 21 iulie, la Cinema Elvira Popescu din Capitala, de la 20.30.

Francofonia vorbeste despre soarta operelor de arta din Muzeul Luvru in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Franta era sub ocupatie nazista. Filmul are in centru coalitia improbabila dintre directorul Muzeului Luvru, Jacques Jaujard, si Franziskus Wolff-Metternich, ofiterul nazist din fruntea serviciului Kundstschutz (prezervarea artei). Acesta l-a ajutat pe Jaujard sa tergiverseze cererile Führerului, pastrand astfel secretul ascunzatorilor operelor de arta, care fusesera evacuate din Luvru cu aproape un an inainte.

Daca nu ar fi facut asta, cel mai probabil, operele de arta din Luvru ar fi ajuns in colectiile private ale lui Adolf Hitler, asa cum s-a intamplat cu restul capturilor de razboi. „Daca vorbim despre arta, nu putem sa nu vorbim si despre istorie”, spune Sokurov.
Cu un an inainte ca armata germana sa ajunga in Paris, in 1939, Jacques Jaujard a demarat golirea Luvrului. Sub supervizarea sa, depozitate cu grija in sute de cufere si cutii, sculpturi, arta decorativa si 3690 de tablouri au pornit la drum spre castelele din regiunea Vichy. Calatoria a fost un cosmar logistic al asamblarii si asezarii obiectelor in cele 37 de camioane, parte din ele fiind masini pentru decoruri de teatru imprumutate de la Comedia Franceza, singurele indeajuns de incapatoare pentru panzele mari.

Centrul atentiei tuturor a fost celebra Mona Lisa. Pictura lui Leonardo da Vinci a fost scoasa din Luvru in mijlocul noptii si urcata intr-un camion impreuna cu un curator. Usile camionului au fost sigilate pentru a asigura o temperatura stabila. Ajunsi la destinatie, in castelul D’Amboise, prima dintre cele cinci locatii care o vor gazdui pe timpul ocupatiei naziste, s-a constatat ca Mona Lisa era bine, omul insa lesinase din lipsa de aer, potrivit relatarilor din presa vremii. 
A fost doar una dintre victimele facute de „Madame Lisa”, asa cum o alinta Napoleon, care a tinut pictura timp de patru ani pe peretele dormitorului sau, doar pentru el. Mona Lisa este singurul tablou din Luvru cu propria casuta postala pentru miile de scrisori de dragoste pe care le primeste. In 1911, cand tabloul a disparut de pe peretele muzeului, „intreg Parisul a intrat in doliu. Mii de oameni s-au incolonat in fata patratului gol de pe perete, au lasat flori si biletele”, scrie The New York Times. „Parisul, orasul muzeelor, capitala culturala a vechii lumi. Ce s-ar fi ales din noi daca Parisul ar fi fost bombardat in cel de-al Doilea Razboi Mondial? Ceva ireparabil, stergerea istoriei”, spune regizorul.

Francofonia a fost lansat in cadrul celei de-a 72-a editii a Festivalului de la Venetia, unde a castigat Premiul FEDEORA pentru Cel mai bun film european.
Alexander Sokurov este autorul unor filme precum Faust, premiat cu Leul de Aur la Venetia in 2011, Alexandra (2007), The Sun (2004), Father and Son (2003) sau Mother and Son (1997), toate selectionate si premiate in marile festivaluri.

Vrei sa vezi filmul? Grabeste-te, doar azi mai poti castiga cele doua invitatii pe care le-am pus la bataie!

Citește în continuare