Skip to content

Iata ce film deschide cea de-a 5-a editie Cinepolitica 2016

Statul contra Fritz Bauer/ People vs. Fritz Bauer (r. Lars Kraume), un thriller istoric de impact, care dramatizeaza obstacolele pe care le traverseaza un procuror in procesul de condamnare al unuia dintre marii responsabili ai Holocaustului, va deschide cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, Cinema Elvira Popescu).

Fritz Bauer este, fara indoiala, unul din eroii uitati ai secolului XX. Intr-o perioada in care efectele atrocitatilor Razboiului Mondial se simteau in toate aspectele existentei, un avocat german de origine evreiasca porneste o vânatoare pe cont propriu pentru a face drepatate milioanelor de victime ale Holocaustului. Obiectivul sau principal, acela de a-l aduce in fata justitiei pe unul dintre arhitectii “solutiei finale”, sinistrul Adolf Eichmann, este blocat de un sistem inca infestat de fosti nazisti. Acestia, deghizati in reformatori ai statului, il hartuiesc pe Bauer, prevalându-se de propriile sale secrete. O drama puternica si serioasa, un joc actoricesc impecabil si o linie narativa incarcata de nume, titluri si personaje de mare rezonanta: CIA, Mossad, Serviciul Federal de Informatii German, Konrad Adenauer sau Mercedes-Benz. Pentru idealurile sale, Fritz Bauer traieste intr-o imensa presiune, iar viata ii este amenintata in permanenta. Premiul Criticilor Germani de Film si Premiul Publicului la Festivalul de la Locarno arata interesul inca viu si proaspat pentru un subiect istoric de magnitudine planetara.

Cinepolitica va aduce, in premiera, filme noi, pe teme politice, si va puncta, in cadrul unei dezbateri, unul dintre subiectele fierbinti ale momentului: terorismul. Un astfel de film este Made in France: In interiorul celulei, care prezinta povestea unui franco-algerian ce se infiltreaza intr-o celula terorista jihadista pentru a strânge informaţii esenţiale direct de la sursa.

Cel mai nou film al lui Amos Gitai – Yitzhak Rabin, ultima zi – câstigator a doua premii la Venetia 2015, face, de asemenea parte din competiţia Cinepolitica. Razboaiele Iugoslave, un subiect revenit in actualitate, cu ocazia condamnarii recente a lui Radovan Karadzic la 40 de ani de inchisoare pentru genocidul de la Srebrenica, este punctat in cadrul festivalului prin intermediul filmului regizat de Bakur Bakuradze, Fratele Dejan/ Brat Deyan.
De asemenea, din competitia Cinepolitica fac parte si Honey Night (r. Ivo Trajkov) – un thriller politic despre un caz de coruptie in care este implicat un ministru din Macedonia anilor ’90 – si Memories of the Wind ((r. Özcan Alper), o drama melancolica despre evadare, care beneficiaza de cadrele superbe ale directorului de imagine grec Andreas Sinanos, cunoscut pentru colaborarile sale recente cu regizorul Theo Angelopoulos.

 

Alte surprize marca CINEPOLITICA 2016, aici.

Citește în continuare