Skip to content

Incredibila poveste reala din filmul Lion / Saroo: Drumul spre casa

Iti plac filmele inspirate dupa povesti adevarate? Iata despre ce este vorba in LION:

Filmul „Lion / Saroo: Drumul spre casa” reprezinta adaptarea pentru marele ecran a incredibilei povesti adevarate „A Long Way Home” de Saroo Brierley. Saroo, in varsta de 5 ani, se rataceste de fratele sau si ajunge intr-un tren care-l poarta de-a lungul Indiei la mii de kilometri departare de casa si de familie. Micutul trebuie sa invete sa supravietuiasca singur in Kolkata (Calcutta), inainte de a fi adoptat de catre un cuplu australian. Douazeci de ani mai tarziu, inarmat cu franturi de amintiri, o hotarare de neclintit si revolutionara tehnologie Google Earth, el porneste in cautarea familiei pierdute, incercand sa regaseasca drumul spre casa.

Povestea adevarata a lui Saroo

„Este una dintre acele povesti care e imposibil sa nu-i emotioneze pe oameni. O incredibila poveste reala, care le da tuturor fiori pe sina spinarii. Atinge un lucru primar din noi, ca fiinte umane – nevoia de a ne gasi casa si de a sti cine suntem”, spune producatoarea Emile Sherman.

„Povestea lui Saroo este atat de extraordinara, incat nu poate fi inventata. Si are toate elementele pentru un film excelent – cuprinde aventura si primejdii, traverseaza continente si perioade temporale. Iar calatoria lui este profund emotionanta. Si ce face povestea de pe marele ecran si  mai speciala este ca, in final, dupa nenumarati ani de cautare a ceea ce parea acul in carul cu fan, ani fara familia sa biologica, el si-a gasit drumul spre casa”, spune si producatoarea Angie Fielder.

Hotarat sa onoreze adevarul povestii, regizorul Garth Davis a mers in India in timpul pregatirilor pentru filmari, petrecand timp atat in Calcutta, cat si in satul natal al copilariei lui Saroo. Garth era in acel sat cand Kamla, mama naturala a lui Saroo, s-a intalnit pentru prima data cu Sue, mama adoptiva. „A fost important pentru mine sa parcurg realitatea lui Saroo cat de mult posibil, asa ca i-am refacut traseul cat de bine am putut. M-am plimbat singur prin sat, imaginandu-mi ca eram un baietel care creste in zona. M-am asezat pe banca din statia de tren Burhanpur, unde el s-a trezit singur, iar apoi am mers in Calcutta, in statia principala de tren – Howrah, unde intreaga forta a povestii m-a coplesit. Am copii si sa-mi imaginez un baietel de 5 ani aici, singur, fara sa vorbeasca limba… atunci am stiut ca acesta va fi un film impresionant”, explica regizorul.

Viziunea cinematografica asupra povestii

Garth isi descrie viziunea regizorala drept yin si yang. „Intr-un sens larg, am vazut prima parte a filmului – micul Saroo in India – drept o poveste externa, iar cea de-a doua parte – cea din Australia – ca pe o poveste interna.”

Exista simboluri si motive pe parcursul intregului film, inclusiv marea si fluturii. „In mare parte din film, ceea nu este rostit e interesant. Dar cum transpun acest lucru dincolo de camera de filmat? Astfel, cea de-a doua parte din film – cand Saroo ajunge in Hobart, Australia –, am decis sa folosesc marea drept un element. Tasmania este o insula, iar Hobart se afla langa un port mare si un rau. Personajele noastre locuiesc toate langa apa, ceea ce e complet diferit de locul de unde vine Saroo in India, care reprezinta o lume inconjurata de uscat. Exista ceva feminin in legatura cu marea, un ceva prin care oceanul ne conecteaza pe toti,” spune Garth. Prin contrast cu oceanul care inconjoara Hobart (casa lui Saroo din Australia), satul familiei sale din India reprezinta o zona uscata, de culoarea ocrului.
Producatorii si Garth au petrecut perioade considerabile de timp cu Saroo si parintii sai australieni, pregatind filmul. Saroo i-a spus lui Garth despre un fluture care i-a aparut in fata de fiecare data cand era in pericol in viata sa, spre exemplu cand era pe strazile din Calcutta. Saroo vorbeste, de asemenea, de fluture ca fiind spiritul fratelui sau mai mare, care il calauzeste.
Regizorul vorbeste despre crearea pentru public a unei „harti” a povestii lui Saroo. „M-am gandit indelung cum sa transmit cat mai clar pasii pe care trebuie sa-i urmeze Saroo pentru a-si regasi casa. Care sunt amintirile lui, cum sa le reprezint, ce stie publicul in fiecare moment. Totul pentru ca spectatorii sa fie alaturi de Saroo in calatoria sa, sa descopere casa lui impreuna cu el.”

Sinopsis
In „Lion”, baietelul de 5 ani pe nume Saroo (Dev Patel) ajunge sa calatoreasca singur cu trenul gresit, indepartandu-se de casa lui din nordul Indiei. Speriat si ratacit, el este dus la mii de kilometri distanta, in orasul haotic Kolkata (Calcutta), reusind cumva sa supravietuiasca pe strazi, ocolind tot felul de pericole pe parcurs. La un moment dat, ajunge intr-un orfelinat, de unde este adoptat de catre un cuplu australian (Nicole Kidman & David Wenham), in a carei familie gaseste siguranta si iubire, crescand in Hobart (Tasmania). Nedorind sa le raneasca sentimentele parintilor sai adoptivi, Saroo isi ingroapa adanc trecutul, precum si nevoia sa de reunire cu familia naturala si speranta ca-si va mai gasi vreodata mama si fratele pierduti. Dar o intalnire dictata de soarta cu niste indieni din zona de unde era el ii retrezeste la viata dorinta secreta. Cu doar cateva amintiri si cu ajutorul unei noi tehnologii numite Google Earth, Saroo porneste intr-una dintre cele mai mari cautari ale unui ac in carul cu fin, in incercarea sa de a-si regasi familia pierduta.
 

Filmul „Lion / Saroo: Drumul spre casa” este distribuit de Forum Film Romania si va avea premiera pe 20 ianuarie 2017.

Citește în continuare