Skip to content

Noaptea alba a filmului romanesc

Noaptea de vineri, 20 septembrie, este rezervata Filmelor Romanesti.

In cadrul celei de-a patra editii a evenimentului de mare succes Noaptea Alba a Filmului Romanesc, spectatorii vor avea parte de un program alcatuit atat din productii recent lansate pe marile ecrane, recompensate pe plan international sau care s-au bucurat de succes la public, cat si din filme clasice, care au influentat generatii de artisti. Din selectie nu lipsesc nici documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje romanesti ale anului 2013.

Si in acest an, in cadrul Noptii Albe, bucurestenii vor avea parte de o surpriza: Lupu, debutul in lungmetraj al lui Bogdan Mustata, va fi proiectat in avanpremiera pe 20 septembrie. Filmul despre o calatorie suprarealista a unui adolescent in lumea mortii si a dragostei a fost prezentat recent in competitia Festivalului de Film de la Sarajevo. in distributie se regasesc actorii Mihai Vasilescu, Ada Condeescu, Costel Cascaval, Carmen Ungureanu si Sergiu Nicolaescu.

Un alt debut regizoral inclus in programul Noptii Albe este si cel al Iuliei Rugina, Love Building. Distins cu Premiul Publicului si Mentiunea Speciala a Juriului la Festivalul International de Film B-EST si avandu-i in rolurile principale pe Dragos Bucur, Dorian Boguta si Alexandru Papadopol, Love Building va fi in mod cert unul dintre cele mai indragite titluri ale Noptii. 14 cupluri ajunse in impas, ajutate de trei pshihoterapeuti si traineri ai taberei, incearca sa-si reconstruiasca povestile de dragoste. Dar cei trei traineri meniti sa ii asiste au propriile lor probleme, iar lucrurile scapa incet incet de sub control.

Pozitia copilului (r. Calin Peter Netzer), premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin si desemnat sa reprezinte Romania la Premiile Oscar de anul viitor, Sunt o baba comunista, cel mai recent film al regizorului Stere Gulea, cu Luminita Gheorghiu in distributie, sau Si caii sunt verzi pe pereti, o poveste tragico-comica despre iluzia imbogatirii in Romania, in regia lui Dan Chisu, fac parte din programul evenimentului.

Noaptea Alba a Filmului Romanesc a pregatit cinefililor si o selectie a celor mai proaspete scurtmetraje, printre care Ca o umbra de nor, in regia lui Radu Jude, desemnat anul acesta Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sarajevo si la Festivalul de Film Transilvania (TIFF), Claudiu si crapii (r. Andrei Tanase), Pastila fericirii (r. Cecilia Felmeri), in acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu) – recompensat cu Premiul Cinefondation la Festivalul de Film de la Cannes 2013, My Baby (r. Luiza Parvu) sau Bad Penny (r. Andrei Cretulescu).

Conceput ca urmare a necesitatii de promovare constanta a filmului romanesc si inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare, evenimentul isi propune sa ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte in compania unor filme romanesti de toate genurile, realizate de cineasti din toate generatiile, acoperind astfel o paleta cat mai larga de gusturi. Numarul de spectatori inregistrati la editiile precedente dovedesc faptul ca evenimentul organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc reprezinta una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.
Anul trecut, peste 8500 de spectatori s-au bucurat de filmele din programul Noptii Albe.

Spectatorii sunt asteptati la proiectiile de film din locatiile Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Muzeul taranului Roman, Parcul Herastrau, Club Control, Dianei | 4, Biblioteca Centrala Universitara (Strada de C’Arte).

Voi ati ajuns la editia precedenta?

Citește în continuare