Skip to content

NOAPTEA ALBA A FILMULUI ROMANESC 2015

Noaptea Alba a Filmului Romanesc revine in atentia pasionatilor de cinema in noaptea de vineri, 18 septembrie 2015, in Bucuresti si Cluj-Napoca.

Pentru ediția cu numarul sase organizatorii au pregatit o selectie cu producții de succes recent lansate in cinema, dar si filme prezentate in premiera si avanpremiera, filme premiate la festivaluri de renume, dar si filme de public, lungmetraje, scurtmetraje, filme de ficțiune, precum si filme documentare, oferind spectatorilor ocazia de a petrece o noapte in compania unor filme romanesti de toate genurile.
Lista de titluri romanesti este deschisa de avanpremiera filmului Autoportretul unei fete cuminți, filmul de debut al regizoarei Ana Lungu, recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul  Crossing Europe din Linz, Austria, Premiul Publicului si Premiul pentru Cel mai bun regizor la Bucharest International Film Festival. Filmul o aduce in prim plan pe Cristiana, 30 de ani, de ”familie buna”, care isi petrece timpul intre doctoratul in inginerie seismica, discuțiile cu cei doi prieteni apropiați, Alex si Michelle, si intalnirile, rare, dar mult asteptate, cu un barbat casatorit, cu care are o relație. Dupa mutarea parinților, aceasta ramane singura intr-un apartament cu patru camere si isi indeplineste o dorința din copilarie, isi ia un caine.

Un film premiat pe care il vom vedea in cadrul Nopții Albe a Filmului Romanesc este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, Aferim!. Castigator al Ursului de Argint pentru Cea mai buna regie la Berlin 2015, cel de-al 3-lea lungmetraj al regizorului Radu Jude reprezinta propunerea Romaniei pentru o nominalizare la categoria Cel mai bun film intr-o limba straina, alta decat engleza la Premiile Oscar 2016. In Romania secolului 19, zapciul Costandin si fiul sau Ionita strabat sudul tarii in cautarea unui sclav tigan fugit de la curtea boierului sau. Drumul ii poarta prin peisaje exotice si le scoate in cale sute de personaje secundare, oferind cate o surpriza la fiecare scena. Totul este prezentat cu umor molipsitor, in timp ce se pastreaza autenticitatea atmosferei vremurilor.

Spectatorii care nu au reusit sa vada thriller-ul politic De ce eu?, unul dintre cele mai asteptate filme ale anului 2015, au ocazia la Noaptea Alba. Cel de-al 3-lea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu se bazeaza pe cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis in 2002, la doar 29 de ani, in contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele. Cristian (Emilian Oprea) este un tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de corupție in tumultuosul context social-politic din Romania anilor 2000. El investigheaza cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mita, fals si uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are insa implicatii la nivel extrem de inalt si ii spulbera tanarului magistrat increderea in justitie. Incercind sa descopere adevarul, Cristian intra intr-o zona periculoasa si se expune unor revelații dureroase si neasteptate.

Lungmetrajul Live, debutul in regie al producatorului Vlad Paunescu, aduce pe marile ecrane povestea Emei, o prezentatoare TV de succes, gazda unei apreciate emisiuni de investigații, dispusa sa isi puna la bataie sanatatea, dar si toate resursele pentru a scoate adevarul la iveala. Unul dintre cazuri o aduce in mijlocul unui scandal de proporții care ii va schimba dramatic viața. In rolurile principale ale filmului ii putem vedea pe Rodica Lazar si Tudor Chirila.
Printre documentarele rezervate Noapții Albe a Filmului Romanesc se numara Pasaport de Germania, (r. Razvan Georgescu). Filmul nareaza cinematografic povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete ale Romaniei si Germaniei de Vest si dezvaluie intamplarile prin care au trecut personajele implicate in acest proces. Putina lume stie ca, in timpul Razboiului rece, Romania a vandut Germaniei de Vest peste 250,000 de etnici germani.

Aliyah DaDa (r. Oana Giurgiu), prezinta istoria bine documentata a evreilor din Romania. Acum 133 de ani, o comunitate mica din Moinesti pleca spre Tara sfanta, pentru a infiinta una dintre primele colonii evreiesti din Palestina. De atunci si pana azi drumul evreilor catre Israel se impleteste cu istoria Romaniei moderne printr-o relatie de iubire si ura ale carei influente nu le vom putea cuantifica prea curand. Povestea istoriei este decupata vizual in stil dadaist ca un tribut adus initiatorilor curentului, Tristan Tzara si Marcel Janco, doi evrei cu radacini in Romania.
Considerat unul dintre cele mai grele jocuri, sahul devine popular in documentarul Bondoc (r. Mihai Voinea, Mihai Mincan, Cristian Delcea), unde Dan Bondoc, maestru la sah in varsta de 78 de ani, traieste singur in Bucuresti. Unicul sau vis este sa castige campionatul organizat in memoria prietenului sau decedat, marele jucator de sah Victor Ciocaltea.

Iubitorii de scurmetraje vor avea ocazia de a vedea selecția de scurtmetraje romanesti de la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2015, din care face parte si castigatorul Premiului Canal+ la Festivalul de Film de la Cannes si al Premiului Zilele Filmului Romanesc, secțiunea scurtmetraj, la TIFF, Ramona (r. Andrei Crețulescu). Violent, stilizat si fara dialoguri, filmul incheie trilogia impromptu, care mai cuprinde scurtmetrajele Bad Penny (2013) si Kowalski (2014).
Scor Alb (r. Marius Olteanu) spune povestea intalnirii a doi oameni. O intalnire care ar fi putut foarte usor sa nu aiba loc. In timp ce un meci de fotbal paralizeaza Bucurestiul, la Gara de Nord, Dana (Ioana Flora) ocupa taxiul lui Alex (Alexandru Potocean). Odata ajunsa in fata blocului si in ciuda diferentelor evidente dintre cei doi, Dana il roaga pe Alex sa ramana cu ea pana la venirea diminetii. Cu orice pret.
Castigatorul premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj romanesc la Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul, Dispozitiv 0068 (r. Radu Barbulescu), prezinta povestea unui lunetist care se instaleaza in apartamentul unei batrane pentru a asigura perimetrul pe parcursul summitului NATO. Acolo o descopera pe proprietara apartamentului, o batrana semi-paralizata, care nu vorbeste niciodata. Deodata, batrana ii spune lunetistului ceva ce le va schimba amandurora viata.
Alaturi de cele 3 scurtmetraje menționate, alte peste 10 titluri se vor regasi in selecția de scurtmetraje propuse pentru cea de-a 6-a ediție a Nopții Albe a Filmului Romanesc.

Citește în continuare

Poster nou SPECTRE

James Bond ne priveste serios de pe posterul noului film ce-l are ca protagonist. Nu mai e mult pana il vom vedea pe Daniel Craig intrand iar in costumul celebrului…

Citeste mai mult