Skip to content

Povestea iubirii ajunge de la TIFF in peste 50 de cinematografe din 25 de orase

Luna iunie aduce pe marile ecrane din Romania cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Mihaileanu, o poveste de dragoste emotionanta si plina de speranta, care ne poarta din Polonia anilor `30 pana in Central Park-ul zilelor noastre.

Povestea iubirii va avea premiera oficiala luni, pe 5 iunie, de la ora 21:45, la Festivalul International de Film Transilvania (2-11 iunie), in Piata Unirii din Cluj-Napoca (bilete pe biletmaster.ro: bit.ly/2opzPDP si aplicatia TIFF 2017), iar pe 6 iunie, de la 18:00, il puteti viziona la Cinema Florin Piersic (bilete pe biletmaster.ro: bit.ly/2qzv0bk si aplicatia TIFF 2017).

Pe 7 iunie (21:30) este programata o proiectie cu acces gratuit in localitatea Dancu, comuna Aghiresu, langa Cluj-Napoca, acolo unde s-au desfasurat o parte dintre filmari. Atestat documentar pentru prima data in 1435, satul Dancu are putin peste 100 de locuitori, producatorii filmului alegand zona idilica si linistita ca sa recreeze aici un “shtetl”, un sat cu specific evreiesc din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Proiectiile din cadrul TIFF vor avea loc in prezenta regizorului Radu Mihaileanu si a renumitului actor britanic Derek Jacobi. Incepand cu 9 iunie filmul va fi distribuit de Transilvania Film in cinematografele din Bucuresti, Baia Mare, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Focsani, Gura Humorului, Iasi, Odobesti, Onesti, Oradea, Piatra-Neamt, Pitesti, Sfantu Gheorghe, Slobozia, Suceava, Targu-Jiu, Targu-Mures, Timisoara si Vaslui.

In Capitala, in primul weekend, Povestea iubirii poate fi vazut la Hollywood Multiplex, Movieplex, Baneasa Grand Cinema & More, Cine Grand Titan, AFI Cinema City Cotroceni, Cinema City Mega Mall, Cinema City Sun Plaza, Cinema City Park Lake, Happy Cinema, Muzeul Taranului Roman, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie si Cinema Europa.

Bazat pe bestseller-ul cu acelasi nume scris de Nicole Krauss, Povestea iubirii urmareste povestea de dragoste dintre Léo (Derek Jacobi) si Alma (Gemma Arterton), doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea razboi mondial par sa-i desparta pentru totdeauna.

Alaturi de Derek Jacobi (The Day of the Jackal, 1973, Gosford Park, 2001, The Riddle, 2007,The King’s Speech, 2010) si de Gemma Arterton (Quantum of Solace, 2008, Clash of the Titans, 2010, Prince of Persia: The Sands of Time, 2010, Byzantium, 2013), din distributia filmului fac parte actorii Sophie Nélisse (The Book Thief, 2013, The great Gilly Hopkins, 2015) si Elliott Gould (M*A*S*H, trilogia Ocean, seria Friends). Filmat partial in Romania, Povestea iubirii are in distributie si actori romani, printre care Corneliu Ulici, Mihai Calin, Miriam Rizea, Simona Maican, Claudiu Maier si Ovidiu Cuncea.

Povestea iubirii este o coproductie Franta-Canada-Belgia-Romania, co-producatorul roman fiind Libra Film. Filmarile au avut loc la Cluj si Bucuresti, la Montreal si New York. Scene importante au fost turnate in satul Dancu din comuna Aghiresu si in mai multe locatii din Cluj (Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul National, Parcul Central, Facultatea de Chimie). Sinopsis: A fost odata un baiat, Léo, care iubea o fata, Alma. O numea „cea mai iubita femeie din lume” si i-a promis ca o va face sa rada toata viata. Razboiul i-a separat, ea a plecat la New York. El a depasit toate obstacolele pentru a se reintalni cu ea si pentru a-si tine promisiunea. In zilele noastre, locuieste in Brooklyn o adolescenta vulcanica si plina de imaginatie, pe care o cheama tot Alma. I s-a promis ca va fi cea mai iubita femeie din lume. Insa nu este simplu sa iubesti si sa fii iubit. Intre Léo si tanara Alma pare sa nu existe nicio legatura. Si totusi… Din Polonia anilor `30 pana in Central Park-ul zilelor noastre, un periplu peste ani si continente le va uni destinele.

Regizorul si scenaristul Radu Mihaileanu, nascut in 1958 la Bucuresti si stabilit in Franta in anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum Trahir (1993), Trenul vietii/ Train de vie (1998), recompensat cu Premiul FIPRESCI la Venetia si cu Premiul publicului la Sundance, Traieste!/ Va, vis et deviens! (2005), care s-a bucurat la randul lui de Premiul publicului sectiunii Panorama la Berlin si a fost distins cu César-ul pentru scenariu original. Concertul (2009), filmat in Romania, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film strain, recompensat cu César pentru sunet si coloana sonora si premiat cu patru trofee Gopo. Izvorul femeilor/ La source des femmes a fost selectat in 2011 in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes.

 

Citește în continuare