Skip to content

Povestea iubirii, de Radu Mihaileanu, din 9 iunie in cinematografe

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj in limba engleza al lui Radu Mihaileanu, partial filmat in Romania, vine pe marile ecrane din Romania din 9 iunie, distribuit de Transilvania Film. Premiera oficiala va avea loc pe 5 iunie, la Cluj-Napoca, la Festivalul International de Film Transilvania (2-11 iunie), in prezenta lui Radu Mihaileanu si a renumitului actor britanic Derek Jacobi. Regizorul se va intalni si cu publicul din Bucuresti, la o proiectie speciala, pe 8 iunie.

Bazat pe bestseller-ul cu acelasi nume scris de Nicole Krauss si tradus in peste 35 de limbi, filmul urmareste povestea de dragoste dintre Léo (Derek Jacobi) si Alma (Gemma Arterton), doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea razboi mondial par sa-i desparta pentru totdeauna.

A fost odata un baiat, Léo, care iubea o fata, Alma. O numea „cea mai iubita femeie din lume” si i-a promis ca o va face sa rada toata viata. Razboiul i-a separat, ea a plecat la New York. El a depasit toate obstacolele pentru a se reintalni cu ea si pentru a-si tine promisiunea. In zilele noastre, locuieste in Brooklyn o adolescenta vulcanica si plina de imaginatie, pe care o cheama tot Alma. I s-a promis ca va fi cea mai iubita femeie din lume. Insa nu este simplu sa iubesti si sa fii iubit. Intre Léo si tanara Alma pare sa nu existe nicio legatura. Si totusi… Din Polonia anilor `30 pana in Central Park-ul zilelor noastre, un periplu peste ani si continente le va uni destinele.

„Toate filmele mele sunt povesti de dragoste”, spune Radu Mihaileanu. „Povesti disperate de dragoste, despre oameni obisnuiti care infrunta obstacole si o iau de la capat, coplesindu-ne cu grandoarea si splendoarea lor. Dar niciunul nu cedeaza, cu totii continua sa iubeasca, sa existe.”

Motivatia regizorului vine dintr-o convingere personala ca umanitatea trece printr-o criza grava si profunda: „Traim intr-o epoca in care dragostea de sine e mai presus de bucuria si de satisfactia de a face bine celui de langa noi, de a ne pune increderea in acesta. Uneori, dragostea pare desueta, degradanta, siropoasa, conservatoare. Mi-a placut sa-i apar pe acei dinozauri utopici care lupta pentru sentimentul iubirii, pentru dragostea care ne ajuta sa trecem peste toate”, detaliaza Mihaileanu.

Despre actorii din Povestea iubirii, Radu Mihaileanu spune ca soarta i-a suras. Derek Jacobi este „un actor complet, cu sufletul deschis, care trece de la comedie la tragedie la fel de simplu cum ar traversa strada”. Britanica Gemma Arterton, fosta Bond girl, „a avut sarcina dificila de a fi credibila in rolul celei mai iubite femei din lume si a reusit sa joace toate varstele personajului sau, de la 18 la 75 de ani, cu atata intensitate”.

Despre Sophie Nélisse, cunoscuta pentru rolul din The Book Thief, spune ca este „un geniu de 15 ani, plin de energie, care sare de la drama la comedie intr-o secunda, care intelege toate mizele dramatice si are acea capacitate rara de a controla totul si de a se uita pe sine atunci cand joaca”. Apoi este William Ainscough, care are numai 11 ani si care l-a rugat inca de la inceput sa-l trateze ca pe un adult pe platou. Si „cireasa de pe tort: Elliott Gould, un tip nebun, generos, amuzant, disponibil, care-mi spunea tot timpul: «Radu, sunt aici sa fac tot ce vrei tu»”.

Povestea iubirii este o coproductie Franta-Canada-Belgia-Romania, co-producatorul roman fiind Libra Film. Filmarile au avut loc la Cluj si Bucuresti, la Montreal si New York. Scene importante au fost turnate in satul Dancu din comuna Aghiresu si in mai multe locatii din Cluj (Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul National, Parcul Central, Facultatea de Chimie).

 

Regizorul si scenaristul Radu Mihaileanu, nascut in 1958 la Bucuresti si stabilit in Franta in anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum Trahir (1993), Trenul vietii/ Train de vie (1998), recompensat cu Premiul FIPRESCI la Venetia si cu Premiul publicului la Sundance, Traieste!/ Va, vis et deviens! (2005), care s-a bucurat la randul lui de Premiul publicului sectiunii Panorama la Berlin si a fost distins cu César-ul pentru scenariu original. Concertul (2009), filmat in Romania, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film strain, recompensat cu César pentru sunet si coloana sonora si premiat cu patru trofee Gopo. Izvorul femeilor/ La source des femmes a fost selectat in 2011 in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes.

Filmul va fi distribuit de Transilvania Film, incepand cu 9 iunie, in cinematografele din toata tara.

Citește în continuare

Guess Who - P.S. (live@ G1 Studio)

Okapi Sound si Universal Music Romania prezinta live-ul piesei „P.S.”, primul dintr-o serie ce va fi lansata perioada urmatoare pe canalul de YouTube Okapi Sound. Dupa documentarul lansat marti seara,…

Citeste mai mult