Skip to content

Povesti premiate din Orientul Mijlociu la Les Films de Cannnes à Bucarest

Povesti din Orientul Mijlociu, scrise si regizate de cativa dintre cei mai talentati cineasti ai momentului vin in premiera la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie).

The Salesman, in regia lui Asghar Farhadi, singurul film din competitia oficiala Cannes 2016 distins cu doua trofee, va rula pentru prima data pentru publicul din Romania. Renumitul regizor israelian Eran Kolirin, multi-premiat pentru filmul The Band’s Visit, isi va prezenta la Bucuresti Beyond the Mountains and the Hills, iar cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu va vorbi cu publicul despre debutul remarcabil cu Album, co-produs de o echipa romaneasca.
The Salesman a castigat Premiul pentru scenariu si interpretare masculina, acordat lui Shahab Hosseini si a fost unul dintre favoritele competitiei la Cannes. Regizorul Asghar Farhadi, primul iranian care a obtinut Oscarul pentru Cel mai bun film strain cu Nader and Simin: A Separation, a fost inclus de revista Time in topul celor mai influenti 100 de oameni din lume, in 2012. In ritmul alert, subtil si excelent dozat care l-a consacrat, Farhadi urmareste drama unui cuplu din Teheran pentru care mutarea in casa unei foste prostituate si o vizita neasteptata duc la violenta. In paralel, cei doi joaca intr-un teatru de amatori rolurile din The Death of a Salesman, al lui Arthur Miller, iar asemanarile cu viata lor sunt izbitoare.

In interiorul unei familii isi face loc si Eran Kolirin, unul dintre cei mai apreciati cineasti israelieni actuali, invitat special anul acesta la Les Films de Cannes à Bucarest. Beyond the Mountains and the Hills, proiectat in Un Certain Regard la Cannes, este un film profund, pe alocuri suprarealist, care „forteaza publicul sa-si chestioneze propria complicitate la disfunctionalitatea societatii israeliene”, conform Variety. Protagonist este un militar lasat la vatra dupa 27 de ani. Intors in familia de care se indepartase, el incearca sa se adapteze la ritmul „noului Israel”, o cultura competitiva obsedata de succes si bani. Asta il va atrage insa in plasa inselatoare a unor forte intunecate care domina viata Israelului.
Eran Kolirin (42 de ani) a debutat fulminant cu The Band’s Visit (2007), premiat la Cannes si proiectat in peste 50 de festivaluri prestigioase. Al doilea film al sau, The Exchange (2012), a concurat pentru Leul de Aur la Venetia si a castigat numeroase distinctii. Anul acesta este unul dintre invitatii speciali ai

Tot o familie se afla si in centrul filmului de debut Album. Tanara speranta a cinematografiei turce, Mehmet Can Mertoğlu (28 de ani) a castigat anul acesta France 4 Visionary Award in sectiunea Semaine de la Critique si se va intalni cu publicul la Les Films de Cannes à Bucarest. Co-productia Turcia-Franta-Romania are o importanta echipa romaneasca in spate: regizorul Calin Peter Netzer (Pozitia copilului) a fost producatorul filmului, iar Marius Panduru semneaza imaginea.

Dupa cum remarca Variety, „Noul Cinema Romanesc ajunge in Turcia in comedia impresionanta a lui Mehmet Can Mertoğlu despre istoria falsificata a unei familii”. In film, un cuplu aflat in jurul varstei de 40 de ani se pregateste sa falsifice un album de familie a unei asa-zise perioade de sarcina, pentru a demonstra legatura biologica dintre ei si bebelusul pe care planuiesc sa-l adopte. E o satira sociala la granita dintre realism si absurd, in stilul lui Roy Andersson, care vorbeste, printre altele, despre birocratie si conflictele dintre clasele sociale in Turcia.

Din Orientul Mijlociu vine si puternicul Clash, in regia lui Mohamed Diab, proiectat in Un Certain Regard. „Tulburatorul si indraznetul – din punct de vedere tehnic – thriller il plaseaza pe spectator in interiorul unei dube a politiei egiptene, in 2013, cand tensiunile post-revolutie fierb”, scrie The Guardian. In ajunul exilului presedintelui Mohamed Morsi, camionul plin de demonstranti cu diferite convingeri politice si religioase trece prin multimea de protestatari violenti. Pot ei sa treaca peste divergentele lor pentru a avea cea mai mica sansa de supravietuire? Mohamed Diab a mai regizat controversatul Cairo 678, un film despre hartuirea sexuala a femeilor din Egipt. 

Filmul Album este distribuit in Romania de Parada Film, iar The Salesman, de Asociatia Culturala Macondo.
Les Films de Cannes à Bucarest se va desfasura anul acesta intre 14 si 23 octombrie 2016, cu o editie extinsa si cu cele mai asteptate filme din selectia Festivalului de la Cannes. Pentru prima data, vor avea loc proiectii concomitente cu filmele selectate si la Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

O premiera in Bucuresti va fi conferinta Managing Talents, care va avea loc pe 22 octombrie, la Cinema Elvire Popesco. Invitatii conferintei sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda), Georg Georgi (Das Imperium, Germania). Detalii despre bilete si inscrieri pe filmedefestival.ro/2016/managing-talents/. Evenimentul este prezentat de BRD Group Société Générale.

Editia a saptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films si realizata in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti. Este un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primariei Municipiului Bucuresti – ARCUB, in cadrul Programului cultural „Bucuresti – Orasul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Roman si Goethe Institut.

Citește în continuare