Skip to content

Povesti urbane din Balcani la cea de-a saptea editie a Divan Film Festival

Ti-ai facut program pentru finalul lunii august? Nu uita de DIVAN FILM FESTIVAL, un eveniment plin de filme, concerte si demonstratii culinare!

 

Divan Film Festival (Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara), eveniment dedicat filmului si bucatariei din Balcani, va avea loc intre anul acesta in perioada 20 – 28 august la Craiova si in Portul Cultural Cetate din judetul Dolj. La Craiova, proiectiile vor avea loc in aer liber, in Centrul Vechi, sambata si duminica, 20 -21 august, dupa care festivalul se va desfasura, in continuare, pe malul Dunarii, in pitorescul Port Cultural Cetate. Ca infiecare an, vor avea loc si concerte si demonstratii culinare.
“Povesti urbane din Balcani”, tema acestei editii uneste sub aceeasi umbrela peste 30 de filme – lungmetraj, scurtmetraj si documentare – si un simpozion.

“Desi tarile balcanice pareau condamnate la ruralism, Agatha Christie ssi Graham Greene au fost fascinați de peisajul si fauna umana ce popula Orient Express-ul in drumul spre Paris de la Istanbul prin Bucuresti si Belgrad. In ultimii ani, creatiile lui Theo Angelopoulos și Nuri Bilge Ceylan au oferit imagini ale Greciei sau ale Istanbulului diferite de cele turistice. La fel si filmele Noului Val Romanesc, care au dezvaluit un Bucuresti nefardat. Există așadarși un peisaj citadin balcanic, mai mult sau mai puțin pitoresc, incarcat de tensiune si personalitate”, spune Marian Tutui, directorul artistic al Divan Film Festival.

Printre filmele care vor ilustra tema din acest an se numara doua comedii spumoase, castigatoare a mai multor premii, dar si adevarate succese de box-office la vremea lansarii lor: Bal-Can-Can/ Bal-Kan-Kan (2005, r. Darko Mitrevski, Macedonia-Italia-Marea Britanie) si Parada/ The Parade (2011, r. Srdjan Dragojević, Serbia- Slovenia- Croatia- Macedonia-Franta-Marea Britanie).

Bal-Can-Can, o comedie neagra plina de aventuri si suspans, ne poarta intr-o calatorie prin lumea interlopa din Balcani, de-a lungul careia un dezertor din armata macedoneana impreuna cu fratele lui de sange cauta o bunica moarta, infasurata intr-o carpeta furata. Filmul a castigat doua premii la festivalurile de film de la Moscova (Rusia) si Motovun (Croatia).

Dupa ce a urmarit o inregistrare plina de violenta a paradei gay esuate din Belgrad, in 2001, regizorul sarb Srdjan Dragojević a hotarat ca trebuie sa atace acest subiect. Parada a fost filmat de abia in 2010 si abordeaza problema homofobiei balcanice intr-o cheie comica: nisteveterani de razboi din regiune ajung sa asigure securitatea unei parade gay din capitala Serbiei.
Intr-o zona care la vremea lansarii filmului, in 2011, numara mai putine cinematografe decat Londra, Parada a adus in cinematografe peste 500.000 de oameni (Serbia, Croatia, Slovenia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina). Cu toate acestea, intr-un interviu acordat in 2012 publicatiei britanice The Guardian, regizorul Srdjan Dragojević se declara sceptic in ceea ce priveste schimbarea atitudinii sarbilor fata de comunitatea LGBT, in timp Ante Tomić, un critic de film croat, gasea o explicatie in faptul ca oamenii au fost atrasi in numar atat de mare la cinema datorita “mistoului” pe care filmul il face de atitudinea macho balcanica, heterosexualitatea bine determinata a locuitorilor acestui spatiu, precum si de frica ridicola fata de gay.
Parada a castigat trei premii la Festivalul de Film de la Berlin, in 2012, printre care Premiul Publicului.

Cea de-a saptea editie a Divan Film Festival va avea loc in perioada 22 – 28 august, la Craiova si in Portul Cultural Cetate din judetul Dolj. 
Pe timpul desfaşurarii festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuita si se va face in limita locurilor disponibile. Inscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului:https://www.facebook.com/DivanFilmFestival
Divanul Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie Mircea Dinescu in colaborare cu Primaria Municipiului Craiova si Consiliul Judetean Dolj, cu sprijinul CNC şi ICR.
Ne vedem pe acolo?

Citește în continuare