Skip to content

Recomandari TIFF 2014: 10 filme de neratat

Cel mai tare Festival de Film din Romania isi deschide astazi portile!

 

Cinefilii din toate colturile tarii au luat drumul Clujului, unde ii asteapta un regal cinematografic pe cinste.
Am facut si noi o lista cu 10 filme care nu ar trebui ratate in aceasta editie:

Philomena
filmul care deschide oficial festivalul este o productie britanica, nominalizat la patru premii Oscar, trei Globuri de Aur si patru premii BAFTA. Filmul, in regia lui Stephen Frears, ne spune poveste lui Martin Sixsmith, interpretat de Steve Coogan, un jurnalist politic cazut in dizgratii devine foarte interesat de cazul unei femei care isi cauta fiul ce a fost luat de langa ea si dat spre adoptie acum mai bine de 50 de ani. Jurnalistul calatoreste alaturi de ea in America, unde aceasta spera sa-si gaseasca fiul iar intre ei se naste o prietenie neasteptata.

Boyhood
In premiera in Romania este si noul film al regizorului Richard Linklater, care incheie festivalul. Regizorul a filmat periodic, timp de 12 ani, evolutia reala a personajului sau, adolescentul Ellar Coltrane. Un film profund personal, Boyhood surprinde eforturile unui cuplu divortat (Ethan Hawke si Patricia Arquette) de a-si creste copilul. O drama impresionanta premiata cu o multime de distinctii internationale.

Sacro GRA
 Primul documentar premiat cu Leul de Aur Sacro GRA, de Gianfranco Rosi, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Venetia, anul trecut, este primul documentar care castiga acest trofeu in istoria evenimentului. Filmul face un portret neconventional al orasului Roma pe care il descoperim prin intermediul unor personaje mai mult sau mai putin obisnuite: un botanist, un ambulantier, un pescar, cateva prostituate, un nobil decazut si un cuplu de intelectuali. Regizorul a petrecut doi ani filmand-usi personajele si alte opt luni in camera de montaj.

Yves Saint Laurent
Fashionistele nu trebuie sa rateze sub nici o forma proiectia filmului Yves Saint Laurent, un film despre viata si cariera celebrului creator de moda, adus in premiera la Cluj. Actiunea filmului incepe la Paris, in 1957, cand talentatul designer Yves Saint Laurent devine asistentul lui Christian Dior. Dupa moartea neasteptata a acestuia, Saint Laurent devine directorul artistic al uneia dintre cele mai mari companii de moda de pe glob. Prima lui colectie este un fenomenal succes, care il transforma peste noapte intr-un star pe timidul geniu al modei.

Mood Indigo
Cel mai recent film marca Michel Gondry este o poveste romantica fantezista inspirata din romanul cult “L’écume des jours” scris de Boris Vian. Protagonistii sunt Romain Duris si Audrey Tautou iar actiunea filmului este plasata intr-o lume fantastica unde poti calatori pe norisori dar unde te poti imbolnavi grav pentru ca iti cresc flori pe piept. Asa pateste si Chloe, protagonista acestui film fantezist, care la scurt timp dupa casatoria cu Colin, un tanar care a inventat un instrument muzical olfactiv, se imbolnaveste din cauza unui nufar care creste in interiorul ei. Colin isi dedica tot timpul, banii si imaginatia unui singur scop: acela de a-si salva tanara sotie.

Tom at the Farm
Penultimul film al tanarului cineast Xavier Dolan il are in prim plan pe Tom, un tanar copywriter, care ajunge la ţara pentru o inmormantare. Este socat sa vada ca nimeni nu stie cine e si ce a insemnat pentru cel decedat, al carui frate stabileste curand regulile unui joc bolnav. Pentru a proteja bunul renume al familiei si mama indurerata, Tom trebuie sa se transforme intr-un mentinator al pacii in gospodaria al carei trecut sumbru nu prevesteste nimic bun pentru calatoria lui la ferma.

Venus in Fur
Roman Polanski e prezent cu un film erotic, realizat in 2013. Este vorba de o piesa de teatru de pe Broadway, care la randul ei este adaptarea romanului Venus in Furs, scris prin 1870 de Leopold von Sacher-Masoch, opera ce a dat nastere termenului masochism. Polanski a mutat actiunea din New York la Paris iar in rol principal a distribuit-o pe sotia lui, Emmanuelle Seigner. Filmul va avea doar doi actori: Vanda, actrita care vine sa dea o proba pentru un film erotic si care face tot ce-i sta in putere sa il convinga pe regizor ca este cea mai potrivita pentu acest rol. Incet-incet, atractia pe care regizorul o simte fata de aceasta actrita se transforma intr-o adevarata obsesie.

Calvary
Thrillerul irlandez isi concentreaza actiunea in jurul unui preot, interpretat de Brendan Gleeson (In Bruges, The Guard), care este chinuit de comunitatea in care isi are parohia. Cu toate ca are cele mai bune intentii si isi doreste o lume mai buna, Parintele James este amenintat cu moartea intr-o zi in timpul unei confesiuni. Cine il amentinta, de ce si mai ales cum o sa scape din aceasta situatie delicata, sunt intrebari pe care ni le punem si noi alaturi de el si la care d-abia asteptam sa aflam raspunsul.

Enemy
Thrillerul ENEMY il are ca protagonist pe Jake Gyllenhaal si este regizat de canadianul Denis Villeneuve. Jake si Denis au mai lucrat anul acesta la filmul PRISONERS. Enemy are ca punct de pornire nuvela The Double scrisa de portughezul laureat cu premiul Nobel pentru literatura, Jose Saramago. Filmul ne spune povestea unui profesor paranoic care descopera un actor care seamana perfect cu el si devine obsedat de acesta, convins ca este un doppelganger.

Rapirea lui Michel Houellebecq
6 septembrie 2011. Presa se concentreaza pe un singur subiect: starul literar Michel Houellebecq, castigator al prestigiosului premiu Goncourt in 2010, a fost rapit. Cativa jurnalisti merg pana la a sugera ca gruparea Al-Qaeda a fost implicata. O rapire sfidatoare? O criza de identitate? Un delir schizofrenic? Michel nu va da niciodata presei explicatia rationala a ceea ce i s-a intamplat.

Acestea sunt cele 10 recomandari ale noastre.

Personal, n-am de gand sa ratez niciun film din competitie, dar in special cele din sectiunile Umbre, Fara Limita sau Midnight Delirium.

Voi v-ati facut deja lista de preferinte?

Citește în continuare