Skip to content

Regizorul filmului (M)ucenicul: „In Rusia, religia e in toate”

Unul dintre cele mai apreciate filme recente despre fundamentalismul religios si unul dintre putinele plasate in lumea ortodoxiei, (M)ucenicul, in regia lui Kirill Serebrennikov, vine pe marile ecrane din Romania din 31 martie, distribuit de Transilvania Film.

Inspirat de fenomenul global al fanatismului religios in randul tinerilor, dar si de evenimentele din tara sa, unde Biserica Ortodoxa, sub regimul lui Vladimir Putin, a capatat un rol esential in politica, educatie si societate, regizorul Kirill Serebrennikov a preluat piesa germana Martyr, de Marius von Mayenburg, si a adaptat-o pentru Rusia. Contextul este similar cu cel din Romania, unde Biserica Ortodoxa se implica in toate aspectele importante ale vietii politice si sociale.

Protagonistul este un tanar care cauta si gaseste in versetele Bibliei raspunsuri pentru furia care se acumuleaza in el si pentru senzatiile puternice si derutante care insotesc adolescenta. Ce pot face parintii, profesorii si societatea, in general, cand un tanar devine radical, indiferent de religie?, este una dintre intrebarile importante pe care le lanseaza filmul.

„Era o vreme cand valuri de adolescenti sfidatori isi afirmau independenta intelectuala in fata parintilor rupandu-se de religie. Astazi, in epoca agnosticismului, sa te apuci sa citesti Biblia poate parea un act de rebeliune cel putin la fel de socant, lucru dovedit in (M)ucenicul, splendidul film al lui Kirill Serebrennikov, un tur ametitor de wrestling moral care te loveste mai tare decat o mahmureala dupa o betie cu traditionala Nastoyka”, scrie publicatia americana Variety.

„Intotdeauna, partea cea mai intunecata a subconstientului nostru ne impinge sa cautam cai prin care sa facem fata frustrarilor. Tanarul din film si-a gasit calea: religia. In Rusia, religia e in toate. Este a doua ideologie oficiala”, spune regizorul Kirill Serebrennikov. „Rusii prefera sa aiba un lider pe care sa-l urmeze, decat sa gandeasca pe cont propriu. Chiar daca Biserica este separata de Stat, religia ortodoxa actioneaza la toate nivelurile societatii: armata, institutii, cultura si educatie, in mod special”, adauga cineastul rus.
(M)ucenicul este terenul de lupta fascinant dintre doua tabere, doua viziuni diferite asupra lumii care se ciocnesc in societati puternic polarizate, cum sunt cele din Rusia si Romania: cea seculara si cea religioasa. Potrivit Variety, filmul este „un studiu binevenit al fanatismului religios, care nu desconsidera inteligenta nici uneia dintre tabere”.

Cuprins de o criza mistica, Veniamin (Petr Skvortsov) isi confrunta mama, colegii si profesorii cu Biblia in mana. Au voie fetele sa ia lectii de inot la scoala in bikini? Chiar e nevoie de educatie sexuala in clasa? Ar trebui studiata teoria evolutiei la ora de stiinte? Adultii sunt coplesiti de certitudinile pe care tanarul le striga invocand Scriptura. Nimeni, in afara de Elena (Victoria Isakova), profesoara lui de biologie, nu-l va provoca pe propriul teren.
(M)ucenicul a primit cronici entuziaste la Cannes, unde a rulat in competitia Un Certain Regard si a obtinut Premiul François Chalais, acordat filmelor care promoveaza valorile jurnalismului.

(M)ucenicul va fi distribuit in cinematografele din Romania din 31 martie, de Transilvania Film.
 

Citește în continuare