Scurtmetrajul romanesc "Prima noapte" se califica in cursa pentru Oscar 2018

Vesti bune pentru cinematografia autohtona!

Prima noapte/ First Night, scris si regizat de Andrei Tanase, se califica in cursa pentru nominalizarile la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de fictiune, editia 2018, dupa ce a castigat marele premiu al competitiei internationale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a editie si incheiat la finalul saptamanii trecute in orasul spaniol. Premiul Danzante, in valoare de 5.000 de euro, i-a fost acordat filmului pentru „o poveste onesta, complexa si puternica, cu un scenariu foarte bine structurat si interpretari excelente”, potrivit juriului.

Eveniment cu traditie in lumea cinematografiei, Festival International de Cine de la Huesca se afla pe lista festivalurilor validate de Academia Americana de Film, castigatorul competitiei internationale intrand automat pe lista titlurilor luate in considerare pentru nominalizarile la Oscar, categoria Cel mai bun scurtmetraj (Live Action Short Film). In 2012, o alta productie Libra Film, Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), s-a calificat in cursa pentru nominalizarile la Oscar, dupa ce a castigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune la Aspen Shortfest.
Prima noapte are deja in portofoliu selectii si premii importante: a concurat in sectiunea Orizzonti a Festivalului de la Venetia, 2016, a castigat marele premiu al Competitiei nationale la Festivalul International de Scurtmetraj de la Dresda – Filmfest, si a fost inclus in competitia de film scurt la TIFF 2017.
Intriga filmului este scurta, insa complicatiile ei – multiple. Ziua de nastere a lui Alex se apropie, iar tatal sau, Calin, i-a pregatit o surpriza foarte speciala: prima noapte de dragoste cu o fata. In distributie: Alfredo Minea si Cristiana Luca, alaturi de Mimi Branescu si Elvira Deatcu.

Prima noapte este un scurtmetraj independent, realizat fara sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Filmul este co-produs de Deutsche Exotik Filmproduktion GmbH, Libra Film Productions, Commitet si ARTE/ SWR Germania. In aceeasi formula de co-productie, Andrei Tanase a mai regizat Claudiu si crapii (2014) si Vacanta la tara (2015). Imaginea filmului este semnata de Barbu Balasoiu (Sieranevada).
Andrei Tanase (nascut in 1982) a studiat filmul la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” din Bucuresti. A regizat scurtmetraje selectionate si premiate in festivaluri: Vacanta la tara (2015), distins cu Premiul Luna la NexT Film Festival si selectionat la TIFF, Festivalul International al Filmului Francofon de la Namur, Timishort, Filmfest Dresden, Claudiu si crapii (2013), proiectat la Cottbus, TIFF, Namur sau Molodist (Kiev), Kings of the Castle (co-regizat cu Vlad Ilicevici, scurtmetraj documentar, 2010), Mc Russia (scurtmetraj documentar, 2008), Love Forever (2006), Myriapod (2004).
 


Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL