Skip to content

Snowden, de Oliver Stone, filmat in Germania, de teama NSA & CIA

Iata cateva detalii interesante legate de cel mai nou film regizat de Oliver Stone, SNOWDEN:

 

SNOWDEN, povestea fostului agent CIA si NSA ale carui dezvaluiri in mai 2013 au produs frisoane in lumea serviciilor secrete, vazuta de regizorul Oliver Stone, vine pe ecranele noastre din 18 noiembrie.
Rolul lui Edward Snowden este interpretat de Joseph Gordon-Levitt (Inception, The Dark Knight Rises, Looper, 500 Days of Summer).
Filmul a avut premiera anul acesta la Festivalul International de Film din Toronto, pe 9 septembrie. In cinematografele din SUA a intrat o saptamana mai tarziu. Distributia mai este formata din Nicolas Cage, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson

Oliver Stone – subiecte controversate
Regizorul american Oliver Stone a devenit renumit pentru abordarea de-a lungul timpului a unor teme dintre cele mai controversate. Platoon (1986) este despre razboiul din Vietnam, Natural Born Killers (1994) – despre o pereche de psihopati, criminali in serie, Any Given Sunday (1999) – despre viata mai putin stiuta a vedetelor sportive din vremurile noastre.
De asemenea, a fost producator pentru: JFK (1991), cazul asasinarii lui Kennedy, Nixon (1995) – controversatul presedinte al SUA, demisionar in urma scandalului Watergate, sau The People vs. Larry Flint (1996) – cazul patronului revistei Hustler, ajuns aparator al libertatii de exprimare in SUA. Oliver Stone are in palmares trei premii Oscar (si patru nominalizari), pentru ”Cel mai bun regizor” – Platoon (1986) si Born on the Fourth of July (1989), precum si pentru ”Cel mai bun scenariu” – Midnight Express (1978).

Edward Snowden – Most Wanted!
In 2013, Edward Snowden, agent secret al CIA si ulterior al NSA, isi paraseste definitiv postul impreuna cu un mare volum de documente referitoare la programele de supraveghere si spionare derulate de serviciile americane, programe despre care nici macar Congresul nu avea cunostinta (sau nu oficial).
Zboara la Hong Kong, unde preda o mare parte din documente unor jurnalisti britanici. (In urma acestor intalniri, in 2014 apare Citizenfour – Oscar pentru cel mai bun film documentar).  Apoi cere azil politic la Moscova, unde se aflasi in ziua de azi.

SNOWDEN, filmat in Germania, de teama NSA & CIA
De teama ca NSA sau alte servicii de informatii i-ar putea afecta in vreun fel filmul, Oliver Stone a decis sa filmeze in Germania. Snowden a fost turnat in perioada februarie – aprilie 2015 la München, dar si la Hong Kong, Moscova si in Hawaii. Bugetul total: in jur de 40 de milioane $.
O alta masura de precautie luata de Oliver Stone a fost sa-si redacteze si sa pastreze scriptul scenariului pe un singur calculator, fara legatura la internet.
Inainte de a decide daca face sau nu acest film, Oliver Stone s-a intalnit de trei ori cu Edward Snowden la Moscova. Ulterior, l-a mai vizitat o data pentru a-i arata o versiune de lucru, work-in-progress, needitata. Adevaratul Edward Snowden apare la finalul filmului intr-o inregistrare filmata.

In anul in care a avut loc scandalul Snowden, Oliver Stone ii facuse deja o vizitasi lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks si protagonistul scandalului omonim. Assange este unul dintre cei care l-a ajutat pe Snowden sa fuga din Hong Kong catre Moscova.

„La inceput nu am vrut sa-l fac (filmul Snowden – n.red). Mi-a fost putin teama. Ca cineast, mi-e putin teama tot timpul cand imi vanez subiectele. De cele mai multe ori perceptia se schimba. La fel si perspectivele. Cateodata, sa te arunci in mijlocul unui scandal e cea mai mare prostie… Sase sau sapte ani mai tarziu tu poti pica de prost iar filmul iti va fi uitat complet. (…) Asa ca prin ianuarie 2014 m-am dus si m-am intalnit cu Snowden. Apoi l-am mai vizitat de doua ori. Trebuie sa recunosc ca am fost impresionat de la bun inceput. E un tip dintr-o bucata. Mi s-a parut atat de sincer si de deschis incat aproape ca i-am citit in suflet. Am fost convins ca tot ce spune e adevarat”.

SNOWDEN, din 18 noiembrie, in cinematografe.

Citește în continuare