Skip to content

TIFF 2015 – Lista castigatorilor

Cea de-a 14 editie a Festivalului International de Film Transilvania si-a desemnat castigatorii. Iata care sunt acestia:

 

Filmul argentinian Incendiul / El incendio, in regia lui Juan Schnitman, a caștigat Trofeul Transilvania, sambata seara, la Teatrul National Cluj, la gala de inchidere a celei de-a 14-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Premiul in valoare de 15.000 de euro a fost prezentat pe scena de actrita Nastassja Kinski, Dennis Lim, membru al juriului competitiei, și Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu. Regizorul, care a fost prezent la Cluj la inceputul saptamanii, a transmis un mesaj video.Juriul a premiat drama cuplului aflat intr-un moment de criza „pentru vitalitate, ambitie și pentru constientizarea riscurilor unui subiect complex”.
Alaturi de Dennis Lim, juriul format din Violeta Bava (selectioner, co-director Buenos Aires International Film Festival), George Ovashvili (regizor), Olimpia Melinte (actrita) șiJuliette Lepoutre (producator), a decis și Premiul pentru cea mai buna regie, in valoare de 5000 de euro. Juliette Lepoutre, alaturi de Alteta Sa Regala, Principesa Maria, au prezentat premiul, care a mers la Kristina Grozeva și Petar Valchanov, pentru cel de-al doilea film al lor, Lectia / The Lesson / Urok. Același film i-a adus actritei Margita Gosheva Premiul pentru Cea mai buna interpretare, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising.

Pe scena, directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, a spus ca „regizorii celor 12 filme din competitie sunt, in opinia mea, cele mai importante noi voci din cinematografia mondiala. Eu le ofer tuturor cate un Trofeu Transilvania simbolic”. Chirilov le-a multumit regizorilor Mircea Daneliuc, omagiat printr-o ampla retrospectiva anul acesta, și Cristi Puiu, pentru momentele minunate oferite in festival.
Tudor Giurgiu a declarat pe scena ca „au fost doua recorduri la TIFF anul acesta –  a fost editia cu cea mai buna vreme, și cea cu cel mai mult public. S-au vandut cu 27% mai multe bilete ca anul trecut, sunt peste 65.000 de spectatori pana in acest moment”.
Premiul Special al Juriului, in valoare de 1500 de euro, oferit de HBO, a mers catre Despre oameni și oi / Rams / Hrútar, in regia lui Grímur Hákonarson (Islanda-Danemarca), „un portret social și personal, reflexiv și extrem de cursiv”, conform juriului. Regizorul Grímur Hákonarson a preluat premiul de la actorul Isaach de Bankolé. Același film a fost și favoritul spectatorilor de la TIFF, caștigand Premiul Publicului pentru un film din competitie, oferit de MasterCard. Cel mai popular film din intreaga selectie a fost Operaţiunea Arctic, regizat de Grethe Bøe-Waal, din Norvegia.Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film unui titlu din sectiunea Cuvintele sunt de prisos, i-a fost acordat dramei rusești Test / Ispytanie, regizata de Aleksandr Kott.

Sute de invitati, spectatori și jurnaliști au urmarit ceremonia prezentata de Tudor Giurgiu, președintele TIFF. Pe covorul roșu – actrita Nastassja Kinski și actorii Isaach de Bankolé și Marin Moraru, Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, Alteta Sa Regala, Principesa Maria, prezentatorii TV Andreea Esca, Amalia Enache și Catalin Ștefanescu, artistul Adrian Ghenie, Roberto Olla,directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, actritele Manuela Harabor, Maria Popistașu, Crina Semciuc, Cecilia Barbora, Irina Gardescu, Rodica Lazar, Andreea Vasile, actorii Andi Vasluianu, Emilian Oprea, Teodor Corban, Alexandru Bindea, regizorii Mircea Daneliuc, Cristi Puiu, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Andrei Cretulescu, Dan Chișu, producatoarea Ada Solomon.
Tudor Giurgiu a introdus-o pe invitata de onoare a serii, Nastassja Kinski, distinsa cu Premiul Special pentru contributia adusa cinematografiei mondiale, rememorand cum vazut filmul Tess al lui Roman Polanski, in anii 80, la actualul cinematograf Florin Piersic din Cluj. Actorul Marin Moraru a fost distins la randul sau cu Premiul de excelenta, prezentat de Catalin Ștefanescu și Andreea Esca.Marin Moraru a multumit festivalului și publicului, spunand ca „aceasta scena m-a primit de multe ori prin turneele mele prin tara. Un public cald și iubitor, la fel cum sunteti și dumneavoastra”. Tudor Giurgiu a citit pe scena o scrisoare trimisa lui Marin Moraru, cu aceasta ocazie, de catre Florin Piersic.
Actorul britanic Richard Johnson a fost omagiat post-mortem cu un Premiu pentru intreaga cariera, in memoriam. Johnson a interpretat in 1968 rolul comandantului roman Tiberius in filmul Columna, de Mircea Dragan, și a putut fi vazut anul acesta in competitia TIFF, in filmul Radiator, de Tom Browne, care a ridicat premiul la gala. Actorul a incetat din viata in noaptea de 5 spre 6 iunie, cu mai putin de 24 de ore inainte de decernarea premiilor. Richard Johnson s-a nascut in 1927, in Londra. A avut peste 130 de aparitii pe marele și micul ecran.
Pentru al doilea an la rand, Corneliu Porumboiu și-a adjudecat, cu filmul Comoara, Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lungmetraj, in valoare de 6.000 de euro, constand in servicii de post-productie oferite de Cinelabs Romania. Anul trecut, a fost distins cu același premiu pentru Al doilea joc. Nicolae Constantin Tanase a fost recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank, pentru Lumea e a mea. Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Scurtmetraj l -a fost acordat ex aequo filmelor Ramona, de Andrei Cretulescu, și Black Friday, de Roxana Stroe. O Mentiune Speciala in aceeași categorie i-a revenit lui Pavel, in regia lui Alexandru Ranta. Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din sectiunea Umbre,in valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV, a mers catre El bosque negro, de Michael Spiccia.

A doua editie a Transilvania Pitch Stop a adus pe scena tineri regizori romani cu proiecte in dezvoltare, premiati in urma sesiunilor de prezentare in fata producatorilor și cineaștilor romani și straini. In cadrul TPS, dedicat regizorilor aflati la debut sau la al doilea film, au fost acordate doua premii: Transilvania Pitch Stop Development Award, in valoare de 2000 euro, oferit de TIFF și Diferit, a fost caștigat de proiectul Ivanei Mladenovic, Soldatii / The Soldiers, iar Transilvania Pitch Stop CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market, i-a revenit lui Bogdan Mureșanu, cu 1985.

Iata si un making-off al acestei editii:

Voi ati ajuns pe acolo? Care au fost filmele voastre preferate?

Citește în continuare