Skip to content

Top 10 trilogii de neratat

Astazi ne ocupam de filmele de lung metraj care au avut 3 parti, mai exact de trilogii.

Cum se nasc trilogiile? In principiu sunt doua modalitati: ori este vorba de ecranizarea unui roman in trei parti, si atunci este cat se poate de logic, ori se urmareste o formula simpla: cand un film are succes urmeaza o continuare. Cand si continuarea are succes mai urmeaza un film, si tot asa. Unii producatori nu stiu cand sa se opreasca si incearca sa stoarca tot ce se poate de la film. Din topul pe care vi-l propun azi lipsesc filme precum The Bourne Identity, Indiana Jones, Alien, Die Hard, Rambo, dintr-un motiv cat se poate de serios- s-au facut mai mult de 3 filme, deci nu se mai pot numi trilogii. Lipseste si celebra serie Star wars pentru ca trebuie sa recunoastem, chiar daca avem 3 serii urmate de alte 3 filme de tip prequel, ele sunt numerotate de la 1-6 deci nu prea mai sunt trilogii.

LOTR

Este filmul care cred ca nu mai are nevoie de nicio prezentare. Ecranizarea cartii lui J.R.R. Tolkien cu acelasi nume,  Lord of the Rings” (“Stapanul inelelor”) a fost realizata in 3 ani consecutivi – 2001-2003. La carma proiectului a stat regizorul Peter Jackson iar cele trei parti sunt “The Fellowship of the Ring” (2001), “The Two Towers” (2002) si “The Return of the King” (2003). Filmul a primit 17 premii Oscar din cele 30 de nominalizari .

Nasul

Ecranizarea romanului cu acelasi nume de Mario Puzo l-a ridicat pe Francis Ford Coppola la rangul de regizor consacrat. Primele doua parti ale povestii familiei de mafioti Corleone, The Godfather (1972); The Godfather: Part II (1974)  sunt adevarate capodopere, recompensate cu zeci de premii, dar cea de-a treia – The Godfather: Part III (1990) cam lasa de dorit.

Matrix

Filmul cu care fratii Larry & Andy Wachowski au dat lovitura. Primul film din trilogie (The Matrix) este excelent, al doilea este bun (The Matrix Reloaded), iar al treilea (The Matrix Revolutions) cam lasa de dorit 🙂 Un sf impresionant despre care atunci cand a aparut s-a spus ca a revolutionat istoria cinematografiei. Sa revedem trailerul primei parti care este si cea mai resuita:

Mad Max

Este SF-ul australian care l-a scos pe Mel Gibson din anonimat. Cele trei filme din serie sunt Mad Max (1979), Mad Max 2: The Road Warrior (1981) si Mad Max Beyond Thunderdome (1985). Actiunea din Mad Max are loc intr-un viitor post-apocaliptic in care supravietuitorii, putini la numar, sunt vanati fara mila de niste bande de motociclisti, iar singurul care le vine in ajutor e Max, un fost politist care vrea sa-si razbune familia ucisa.

The evil dead

Sam Raimi a facut  o trilogie horror interesanta careia i-a adaugat un ingredient special – umorul. Primul Evil dead  a aparut in 1981 si era undeva la granita intre horror si comedie, al doilea Evil Dead a aparut 6 ani mai tarziu si este cel mai reusit si amuzant din serie si al treilea, Army of Darkness (1992) este o parodie care lasa de dorit.

Back to the future

Asa cum ii spune si titlul,  Back to the future, este un film sf despre calatorii in timp, realizat prin anii 80. Filmul este regizat de Robert Zemeckis. Michael  J. Fox este Marty McFly, un adolescent banal care ajunge din greseala in 1955 intr-o masina a timpului, inventata de un om de stiinta nebun, interpretat de Christopher Lloyd. Primul film din serie a fost realizat in anul 1985, iar celalalte doua in 1989 si 1990. In 1991, filmul a fost transformat intr-un serial tv de succes.

 

Avem si trei trilogii europene..

Trilogia trei culori

Trilogia lui Kieslowski are ca punct de pornire cele trei culori ale streagului francez- Trois couleurs: Bleu (93) Trois couleurs: Blanc (94) si Trois couleurs: Rouge (1994)

In Albastru o avem pe Julliete Binoche, o femeie divortata care incearca sa se elibereze de durere;  In Alb avem aventurile unui barbat divortat care incearca sa aibe o relatie normala cu sotia lui si in Rosu o prietenie interesanta intre un pensionar si o femeie tanara.

Trilogia Millenium

Romanele lui Stieg Larsson sunt best-sellere, iar cele trei filme originale le calca pe urme. Este vorba de The Girl with the Dragon Tattoo, care a avut parte si de un remake american, The girl who played with fire si The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest, toate din anul 2009.

Ele urmaresc povestea lui Lisbeth Salander, interpretata de Noomi Rapace, o hackerita non-conformista care isi rezolva probleme asa cum stie ea mai bine si care nu se sfieste sa raspunda cu violenta la violenta.

Pusher

Este una din trilogiile mele preferate. Cele trei filme din serie – Pusher (1996); With Blood on My Hands: Pusher II (2004); I\’m the Angel of Death: Pusher III (2005) sunt regizate de Nicolas Winding Refn (Drive) iar primul film tocmai a avut parte de un remake american.




Trilogia razbunarii (Park Chan Wok)

Avem si-o trilogie asiatica: Coreanul Park Chan Wok vine cu trei filme despre trei planuri de razbunare bine puse la punct – Sympathy For Mr. Vengeance (2002); Oldboy (2003) Lady Vengeance (2005). Filmul Oldboy va avea parte de un remake american.


Bonus: Toy story

Se zvoneste ca se pregateste si Toy Story 4, asa ca teoretic acest film nu ar avea ce cauta in acest top. Pana se vor confirma zvonurile cred ca putem sa-l lasam in top. Aventurile jucariilor au inceput in 1995, au continuat in 1999 si au atins apogeul in 2010 cand animatia a fost nominalizata la Oscar pentru cel mai bun film al anului.

Acestea sunt dupa parerea mea cele mai reusite trilogii de pana acum. Alte trilogii care merita toata atentia noastra sunt  The Chronicles of NarniaThe Dollars Trilogy, Ocean’s Trilogy, RoboCop, Predator, Tetsuo, Jurassik Park, Austin Powers, Blade, Cube, Death Note. 

As fi adaugat si trilogia The Bourne... daca nu aparea acest trailer. 🙂

Voi ce alte trilogii cunoasteti?

Citește în continuare