Skip to content

Trofeul Transilvania merge catre ,,Familia mea fericita’’

Cea de-a 16-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) si-a desemnat castigatorii, sambata seara, pe 10 iunie, la Teatrul National Cluj.

Trofeul Transilvania, in valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericita/ My Happy Family, povestea georgiana regizata de Nana Ekvtimishvili si Simon Gross. Imaginea filmului este semnata de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de inchidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzata duminica, 11 iunie, de la ora 21.10, pe TVR 1.â

Juriul competitiei TIFF, compus din actrita Clotilde Courau (Printesa de Venetia si Piemont), producatoarea Elizabeth Karlsen, criticul de film Geoff Andrew (Sight & Sound) si regizorul Marian Crisan a acordat si Premiul pentru cea mai buna regie, in valoare de 5.000 de euro, care i-a revenit lui Guðmundur Arnar Guðmundsson, pentru filmul Piatra pe inima/ Heartstone. Povestea a cucerit si audienta, fiind recompensata cu Premiul Publicului.
Actrita Ia Shugliashvili, aflata la primul ei rol intr-un film, a fost distinsa cu Premiul pentru Cea mai buna interpretare, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Conceptual Lab, pentru ,,o interpretare de o subtilitate aparte, puternica, gratioasa si demna’’ in filmul premiat cu Trofeul Transilvania, Familia mea fericita. O Mentiune speciala a juriului a fost acordata lungmetrajului Gloria/ Glory, regizat de cuplul bulgar Kristina Grozeva si Petar Valchanov.
Premiul special al juriului, in valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO, i-a revenit filmului Taramul binecuvantat/ God’s Own Country, regizat de Francis Lee si avandu-l pe actorul Alec Secareanu in distributie. Actorii Haris Fragoulis si Iro Bezou, protagonistii din Dezindragostire/ Afterlov, au urcat pe scena Teatrului National, unde juriul Federatiei Nationale a Criticilor de Film le-a inmanat Premiul FIPRESCI.

Nu mai putin de 800 invitati, spectatori si jurnalisti au urmarit ceremonia prezentata de presedintele festivalului, Tudor Giurgiu, iar cateva zeci de mii de oameni au admirat aparitiile pe covorul rosu, prin intermediul transmisiunilor live de pe Facebook si YouTube, ale lui Alain Delon, Ulrich Seid, Radu Mihaileanu, Nae Caranfil, S.S. Rajamouli, Gheorghe Visu, Ion Dichiseanu, Andi Vasluianu, Olimpia Melinte, Crina Semciuc, Maria Obretin si prezentatorii TV Amalia Enache si Catalin stefanescu.
Marele invitat al acestei editii, Alain Delon, si-a facut intrarea in aplauzele indelungi ale invitatilor prezenti la gala. Premiul pentru intreaga cariera i-a fost inmanat legendarului actor francez de catre Oana Pellea. Actorul s-a declarat emotionat de primirea extrem de entuziasta de la Cluj si a declarat pe scena ca a avut norocul sa aiba „cea mai frumoasa meserie din lume”. Memorabil a fost momentul in care actorul a ingenuncheat in fata unei fetite care i-a daruit un buchet de flori, imbratisand-o si sfatuind-o ca, atunci cand va creste, sa aleaga actoria.

La randul ei, una dintre frumusetile marelui ecran de dinainte de 1989 a fost celebrata la TIFF. Prezenta pentru prima data la festival, Violeta Andrei a fost distinsa cu Premiul pentru intreaga cariera si a promis, pe scena Teatrului National, ca isi va publica memoriile intr-o carte dedicata publicului care a adorat-o. Prezentata de Catalin stefanescu ca ,,un actor de foarte mare forta, care se recunoaste de la foarte mica distanta’’, Tora Vasilescu, a stralucit pe scena si a fost onorata cu Premiul de Excelenta. Dupa ce a impartasit cateva dintre numele marilor actori cu care a lucrat, actrita a recunoscut ca a fost uimita sa afle ca va fi premiata anul acesta la TIFF.
Tudor Giurgiu a anuntat si un premiu simbolic pentru Adela Stan, profesoara de la Colegiul National „Mihai Viteazu” din Turda care a fost mustrata recent, dupa ce le-a recomandat elevilor sa urmareasca filmul Eclipsa totala (r. Agnieszka Holland). Acesta a promis ca o va invita special la urmatoarea editie si ca o va onora pentru curajul cu care a infruntat aceasta nedreptate.
Amintind de filme, retrospective, concerte, personajele extrem de diferite din festival si subiectele filmelor, directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, s-a declarat incantat de diversitatea care caracterizeaza editia. ,,TFF-ul are o palarie foarte mare si sub ea incap toti. si cred ca cel mai gresit lucru care s-ar putea intampla ar fi sa privilegiem dictatura culturii inalte in detrimentul culturii pop’’.

Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru sectiunea Lungmetraj, in valoare de 6.000 de euro (servicii de post-productie), oferit de Cinelabs Romania, i-a fost acordat filmului Inimi cicatrizate, in regia lui Radu Jude. Distinsi cu Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru Debut, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank, Cosmin Bumbut si Elena Stancu au marturisit ca nu se asteptau sa castige vreodata un premiu cand au realizat Ultimul caldarar.
Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru sectiunea Scurtmetraj, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Jameson, si servicii echipament camera & electrica & grip, oferite de R3 Film Rental, in au mers catre Scris/Nescris, de Adrian Silisteanu. in discursul sau din timpul galei, regizorul s-a adresat ministrului culturii, Ionut Vulpescu, cerandu-i sa se implice in procesul de imbunatatire a legii cinematografiei. Prezenta la eveniment in calitate de membra a juriului, Corina suteu i-a amintit demnitarului ,,ca de la un fost ministru, la un actual ministru’’ de cele 450 de semnaturi care adreseaza o cerere de reintoarcere in Parlament a OUG 91/2016 privind cinematografia. Alaturi de Jonathan Romney (critic de film) si Marcin Pienkowski (directorul artistic al T-Mobile New Horizons IFF din Wroclaw), Corina suteu a facut parte din Juriul Zilele Filmului Romanesc, care a oferit si o Mentiune speciala scurtmetrajului Offstage, in regia lui Andrei Hutuleac.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din sectiunea Umbre, in valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV, a fost acordat filmului Panta/ Curve, in regia lui Tim Egan, iar doua Mentiuni speciale in sectiunea Umbre-scurtmetraj au fost oferite filmelor Eu sunt iesirea/ I Am The Doorway, in regia lui Robin Kasparik, si in spatele tau/ Behind, de Ángel Gómez Hernández.
Oferit pentru prima data la TIFF, Premiul Publicului Cinepub, pentru filmul cel mai popular din sectiunea Zilele Filmului Romanesc, in valoare de 1500 euro, a fost adjudecat de Planeta Petrila, de Andrei Dascalescu. Acesta a urcat pe scena alaturi de Catalin Cenusa, un miner din Valea Jiului, si le-a dedicat premiul celor care rezista in fata nedreptatilor si minerilor din zona documentata de el.
 

Citește în continuare