Skip to content

Ursul de Aur si Leopardul de Aur incununeaza a cincea editie BIEFF

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucuresti BIEFF da startul celei de-a cincea editii azi, 10 decembrie. Iata ce noutati mai contine programul:

Conectat la pulsul marilor evenimente europene de film, BIEFF prezinta un program de exceptie, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur in 2014 la Berlinale, Locarno si Clermont-Ferrand – Golden Shorts,care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO.

TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOT GUNS REMAIN si ABANDONED GOODS vor fi difuzate in premiera in România.
In plus, proiectia BIEFF ofera sansa vizionarii a doua dintre filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film, chiar inaintea decernarii acesto rdistinctii, care va avea loc pe 13 decembrie. Astfel, cinefilii se pot delecta vineri cu TAPROBANA si sâmbata cu EMERGENCY CALLS din programul Urban Ghosts, iar la scurt timp pot afla si clasamentul Academiei Europene.

Câştigator ale Ursului de Aur pentru scurtmetraj la Berlinale, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN are loc „vara in Bouloc, un mic sat din sudul Frantei. Este extrem de cald si totul zace abandonat. In vârsta de 18 de ani, Joshua ratacesteprinimprejurimi, farascop. Case cu familii divortate, siruri de bazine de inot. Amintirile sinuciderii celui mai bun prieten al lui, Silvain, il calauzesc, tânarul le citeste in zidurile caselor. Nici Joshua nu vrea sa continue sa traiasca. El deja face parte din lumea celor morti, dar inca mai trebuie sa aibagrija de fratele sau inainte de a putea trece dincolo. Trebuie sa gaseasca o familie pentru el.” (Berlinale 2014)

Câştigator al premiului Leopardul de Aur pentru scurtmetraj la Locarno, ABANDONED GOODS spune povestea calatoriei Colectiei Adamson, una dintre cele mai importante colectii britanice de arta de azil. Aceasta contine in jur de 5500 de lucrari create intre 1946 si 1981 de pacientii spitalului de psihiatrie Netherne in Surrey. Filmul exploreaza felul in care obiectele se transforma din probe clinice in opere de arta venerate si ofera o perspectiva emoţionanta asupra istoriei nevazute a vietii de azil, in Marea Britanie de dupa razboi.

Laureat cu Marele Premiu şi PremiulPublicului la Clermont-Ferrand, dar şi cu Premiiul Criticii la Toronto, „NOAH reprezinta povestea de dragoste care are loc in epoca retelelor on-line, compus numai din imagini afisate pe un monitor de calculator (…) pe Facebook, Twitter, si YouTube.

De asemenea, publicul este asteptat sa ia parte la reinventarea competiţiei internaţionale: cele 33 filme din 18 tari selectate in acest an vor fi organizate pe cinci teme de maxim interes pentru directiile actuale din cinema: Alternative History, Family Ties, Recycled Cinema, In Search of a Soul si Urban Ghosts.
Pe lânga multele noutaţi, revin şi cele mai indragite programe speciale ale anilor trecuţi: programele speciale dedicate IDFA Amsterdam (program tematic pe tema filmelor-jurnal), Festivalului de Scurtmetraj de la Oberhausen (program tematic axat pe creaţiile femeilor regizor), panorama româneasca si Quinzaine des Réalisateurs – Cannes, care anul acesta prezinta ultimele creatii ale lui Alejandro si Adan Jodorowsky.
O multitudine de premiere, multe prezentate de inşişi autoriilor, cineasti de renume in circuitul festivalier, seminarii, masterclass-uri, retrospective dedicate lui Andy Warhol şi Jan Švankmajer, si un workshop de film experimental – o saptamâna experimentala ceva ţine publicul cu sufletul la gura.

 Programul complet al evenimentului il gasiti aici.

Citește în continuare