Skip to content

Vaiana, detaliile picante care fac aventura animata din Oceania de neuitat

Cel mai recent film al Walt Disney Animation Studios, Vaiana – care spune povestea unei cautari in largul oceanului – a fost un amplu efort de productie, nelipsit de momente amuzante si scene picante.

Filmul „Vaiana” este distribuit de Forum Film Romania si a avut premiera pe 25 noiembrie 2016, fiind distribuit in varianta dublata, 2D si 3D.

In regia lui Ron Clements si John Musker, filmul de animatie reda aventura unei navigatoare innascute – Vaiana – care porneste in cautarea unei insule legendare din Oceania, calatorie de-a lungul careia intalneste un semizeu si are parte de experienta vietii, care o va transforma complet.

Costume inspirate din culturile Oceaniei
Inspirata din legendele populare in culturile din Oceania, pelicula porneste de la premisa ca oceanul nu separa, ci uneste insulele si oamenii. Realizarea filmului a presupus multa munca de documentare, dar si imaginatie si creativitate in ceea ce priveste conturarea personajelor in cele mai mici detalii.

De exemplu, Vaiana poarta sapte tipuri de costumatii, printre care se remarca si vestimentatia traditionala din insulele Oceaniei. Creatoarea costumelor, Neysa Bové, spune ca a ales o varianta vestimentara care sa completeze naratiunea aventurii in care se arunca pustoaica. Interesant este ca cel mai elaborat costum in care apare imbracata Vaiana se vede doar pret de sase secunde, in cadrul unei secvente ce reda un dans.

In plus, podoaba pe care o poarta pe cap, alaturi de costumatia de ceremonie, sunt inspirate din ceremoniile Taualuga din cultura zonei Samoa si simbolizeaza regalitatea. Pentru consecventa cu tematica filmului, toate personajele poarta costume facute din materiale disponibile si acum 2.000 de ani, cand are loc actiunea.

O lume bio luminiscenta
Un personaj exotic este Tamatoa, un crab de peste 15 metri cu probleme serioase privind stima de sine, care traieste intr-o bizara lume bio luminiscenta. Lalotai, un taram al monstrilor, este un loc al fanteziei aflat dincolo de fundul oceanului. Numele este de provenienta locala, „lalo” inseamna „dedesubt”, iar „tai” inseamna „mare” in proto-polineziana.

Personajul oceanic
Oceanul e mult mai mult decat apa, e un personaj in sine in film. Echipa de productie a creat o instalatie speciala, de peste 15 metri, care sa o ajute sa faca animatiile in largul oceanului. Specialistii in efecte speciale au adaugat apa, stropii, picaturile.

Cocosul Heihei
Intr-una dintre versiunile initiale ale animatiei, cocosul Heihei era un personaj destept si obraznic, dar producatorii au decis ca ii lipsea doza de unicitate. Unii au vrut sa renunte la personaj, in vreme ce altii au cerut sa ramana in film. Pana la urma au ajuns la un consens: cocosul a ramas, dar IQ-ul i-a fost semnificativ redus.

Cerul de acum 2.000 de ani
Pentru a crea cerul instelat de acum 2.000 de ani, echipa de productie a apelat la ajutorul astronomilor, care au documentat in detaliu scenariul acesta si au facut o lista cu toate stelele care au fost vizibile pe cer, in largul Pacificului, acum 2.000 de ani.

Voi ati vazut filmul?

 

Citește în continuare