Zilele Filmului German - program si recomandari

12 lungmetraje vin sa ofere o perspectiva  ampla asupra celor mai bune productii germane de astazi vor fi difuzate la Bucuresti intre 16 si 22 octombrie.

Sunteti prin Bucuresti? V-am facut program!
Azi, 16 octombrie, debuteaza la Bucuresti cea de a X-a editie a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiectia filmelor are loc la Cinema Studio, iar prima zi marcheaza deschiderea editiei jubiliare cu o pelicula de exceptie: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germana a Berlinalei din acest an și rasplatit cu Ursul de Argint.
Cea din urma proiectie – „B-Movie” – un eseu dedicat avangardei vest-berlineze a anilor ’80 – va avea loc in Club Control, pe 22 octombrie, in prezenta lui Mark Reeder, scenaristul și totodata protagonistul filmului; proiectia va fi urmata de un concert Future Nuggets si Loved by Ghosts.

Iata programul acestei editii:

Vineri, 16 octombrie, ora 19:00 – Deschiderea Zilelor Filmului German, editia a X-a, 2015
Victoria (2015, 140‘), R: Sebastian Schipper
 „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, este considerat surpriza germana a Berlinalelor din acest an. Intr-un singur cadru lung, Schipper construiește o drama a marginalizarii sociale, care ne introduce in viata de noapte a Berlinului. „Victoria” a fost recompensat cu șase premii Deutscher Filmpreis in 2015, printre care: premiul pentru cel mai bun lungmetraj, premiul cea mai buna regie, premiile pentru rolurile principale, feminin și masculin, precum și Ursul de argint, pentru imagine.

Sâmbata, 17 octombrie, ora 18:00
Who Am I – Nici un sistem nu e sigur / Who am I – Kein System ist sicher (2014, 105‘), R: Baran bo Odar
Un film extrem de actual, despre singuratate și refugiul pe internet, o comedie absurda despre „regulile” lumii 2.0.., recompensat  in 2015 cu Premiul pentru regie Bayerischer Filmpreis și șase nominalizari la Deutscher Filmpreis.


Sâmbata, 17 octombrie, ora 20:00
Era canibalilor / Zeit der Kannibalen (2014, 93‘), R: Johannes Naber
Inchisoare de lux sau viata de corporatist, viata ajustata in numele eficientei – „Era canibalilor” vorbește despre lumea launtrica a trei consilieri de afaceri, care deschid și inchid bussinesuri locale in toata lumea, pentru un concern international, singurele lor scopuri in viata fiind cariera și profitul adus firmei.  Filmul a fost lansat la Berlinala din 2014. La Deutscher Filmpreis 2015, a primit Premiul pentru cel mai bun scenariu și Lola de bronz la categoria cel mai bun lungmetraj.

Duminica, 18 octombrie, ora 18:00
Heimat. Cealalta patrie – cronica unei viziuni / Die andere Heimat – Chronik einer Sehnsucht (2013, 230‘), R: Edgar Reitz / (cu pauza de 15 minute intre cele doua parti)
Cu trilogia HEIMAT, o cronica neromantata a vietii simple in secolul 20, regizorul Edgar Reitz a scris o fila din istoria cinematografiei germane. „Heimat. Cealalta patrie – cronica unei viziuni” pune in discutie emigratia in Brazilia, de la mijlocul secolului al XIX-lea, a multor locuitori din regiunea Hunsrück, din cauza foametei, a saraciei și a despotismului. „Die andere Heimat” a fost deja prezentat in cadrul multor festivaluri internationale de film, intrând inclusiv in selectia celei de-a 27 editii a European Film Awards, in 2014.

Luni, 19 octombrie, ora 18:00
Le beau danger (2014, 100‘), R:  René Frölke
Proiectat in 2014 la Berlinala, filmul i-a fost dedicat lui Norman Manea, cu ocazia implinirii vârstei de 75 de ani – o intâlnire inedita cu marele scriitor român prin intermediul creaţiei unuia dintre documentaristii cei mai cunoscuţi apartinând noii generaţii de cineasti germani.
Luni, 19 octombrie, ora 20:30
Cinema – O afacere publica / Cinema: A Public Affair  (2015, 100’), R: Tatiana Brandrup
Filmul reconstruiește evenimentele din vara anului 2014, atunci când Kleiman – istoricul rus de film si curatorul legendarei Arhive Eisenstein, fost director al muzeului cinematografic „Musey Kino” din Moscova – a fost demis in mod scandalos. Filmul despre Naum Kleiman a participat la Berlinala din 2015.

Marti, 20 octombrie, ora 18:00
Jack (2014, 102‘), R: Edward Berger
„Jack” este un film despre devenirea unui baiat nevoit sa-și asume prea devreme responsabilitati de adult. Pelicula ne prezinta totodata o vedere panoramica a Berlinului: bulevarde și supermarketuri, cluburi de noapte, baruri și parcuri și, nu in ultimul rând, fata dezolanta a zonelor de periferie. Filmul a câștigat Lola de argint pentru cel mai bun film, in cadrul Deutscher Filmpreis 2015.
Marti, 20 octombrie, ora 20:00
Dragoste periculoasa / Härte (Tough Love) (2015,  89‘), R: Rosa von Praunheim
Rosa von Praunheim este unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai filmului german postmodern, fiind unul dintre fondatorii mișcarii politice pentru drepturile homosexualilor și lesbienelor in RFG. Filmul il are drept personaj central pe campionul la karate Andreas Marquardt, unul dintre cei mai periculoși proxeneti din Berlin, condamnat la 40 și ceva de ani la inchisoare, loc in care ajunge sa se confeseze unui terapeut. Intr-o alternare de interviuri și secvente din biografia lui Andreas Marquardt repuse in scena, Rosa von Praunheim descrie felul in care umilinta și frica se transforma in dispret, ura de sine și brutalitate. Filmul a avut premiera la Festivalul International de Film de la Berlin 2015, sectiunea „Panorama Special”, in cadrul careia a obtinut locul al III-lea.

Miercuri, 21 octombrie, ora 18:00
Basm proletar de iarna / Ein proletarisches Wintermärchen (2014, 64‘), R: Julian Radlmaier
Filmul – povestea a trei georgieni sunt aduși sa faca curatenie intr-un castel din Berlin, in pregatirea unui vernisaj – este o farsa politica, un show satiric al clișeelor ideologice de ieri și de azi. Basm proletar de iarna a avut premiera internationala cu succes in cadrul Festivalui de film de la Rotterdam, in 2014, pozitionându-l pe Julian Radlmaier in rândul celor mai promitatori tineri realizatori de film germani.
Miercuri, 21 octombrie, ora 20:00
Victoria (2015, 140‘), R: Sebastian Schipper
 
Joi, 22 octombrie, ora 18:00
Solo Sunny (1978-80, 104‘), R: Konrad Wolf
Considerat unul dintre filmele-cult ale RDG-ului, „Solo Sunny”  prezinta viata cântaretei pop cu același nume (Renate Krößner), un personaj marginal, din punctul de vedere al sistemului, care iși primește in final recunoașterea meritata. Filmul a fost rasplatit la Berlinala din 1981 cu Premiul criticii, iar Renate Krößner, cu Ursul de argint. De asemenea, a obtinut Placheta de aur la Festivalul de film de la Chicago și a fost prezentat la Festivalul national de film de la Karl-Marx-Stadt (azi Chemnitz).
Joi, 22 octombrie, ora 20:00
Pe când visam / Als wir träumten (2015, 117’), R:  Andreas Dresen
Filmul este bazat pe romanul omonim al lui Clemens Meyer, pe care Andreas Dresen il transpune expresiv pe pelicula in povestea a cinci prieteni, surprinși din momentul adolescentei in RDG și pâna spre maturizare, intr-o Germanie reunificata. Filmul a fost inclus in competitia pentru editia cu numarul 65, de acest an, a Berlinalelor.
Joi 22 octombrie, ora 21:00, Club Control
B-Movie: Lust and Sound in West-Berlin (1979-1989) / (2015, 92’), R: Jorg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange
„B-Movie” este un film-eseu, un colaj unic, plin de culoare, de materiale video și audio, care combina documentarul cu lungmetrajul. Muzica, arta și haos, in tumultuosul Berlin de Vest al anilor ’80, un film care e reprezentativ nu doar din perspectiva unei biografii individuale, ci pentru intreaga dezvoltare a scenei pop a anilor ’80, pâna la techno. Filmul este compus atât din materiale datând din anii ’70-’80, cât și din scene filmate in zilele noastre cu protagonistul Mark Reeder, care povestește și retraiește in același timp.
 

Cum vi se pare programul acestei editii? Ne vedem pe acolo?


Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL