Skip to content

Zilele Filmului Romanesc la TIFF 2013

Una dintre cele ma asteptate sectiuni ale Festivalului International de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj) aduce pe ecrane, între 6 si 8 iunie, cateva productii autohtone in premiera in Romania. Sa vedem care sunt acestea:

Selectia Zilelor Filmului Romanesc, realizata de directorul artistic Mihai Chirilov, cuprinde 11 lungmetraje si 20 de scurtmetraje, unele proiectate în premiera absoluta la TIFF. Este prima editie ZFR cu trei regizori din Cluj în competitie: Cecilia Felmeri (Pastila fericirii), Paula Onet (Dupa fel si chip) si Cristian Pascariu (Caseta numarul 4: Alexandra).

Pozitia copilului (r. Calin Peter Netzer), filmul premiat cu Ursul de Aur la Berlinala, va deschide sectiunea Zilele Filmului Romanesc, pe 6 iunie, in Piata Unirii unde va fi proiectat in afara competiei.

Domnisoara Christina
In premiera absoluta la TIFF, spectatorii vor avea ocazia sa vada noul lungmetraj al lui Alexandru Maftei (Buna! Ce faci?). O noua adaptare dupa proza fantastica a lui Mircea Eliade, Domnisoara Christina îi are pe Tudor Aaron Istodor, Ioana Anastasia Anton, Anastasia Dumitrescu, Ovidiu Ghinita, Ioana Sandu, Maia Morgenstern si Ioan Andrei Ionescu în distributie.

Experimentul Bucuresti
Tot in premiera absoluta va rula, în competitia ZFR, si Experimentul Bucuresti, de Tom Wilson. Pornind de la concluzia ca Revolutia din 1989 a fost, de fapt, o lovitura de stat, DJ-ul si jurnalistul britanic stabilit în România regizeaza un fals documentar despre un experiment al Securitatii care n-a avut niciodata loc, acela de a transforma „omul socialist” în „omul capitalist”. Personajele: Andrei Juvina si Carmen Anton. Wilson este si autorul unui scurtmetraj inclus în competitie, Before the Fall.

Deja Vu
Un experiment este si noua pelicula a lui Dan Chisu, Déjà Vu, care va avea premiera mondiala la Cluj. Mirela Oprisor, Ioana Flora si Gabriel Rauta sunt protagonistii povestii unui barbat care decide sa divorteze dupa o casnicie de 20 de ani si sa-si aduca amanta pentru prima data acasa. Filmat în întregime din perspectiva barbatului, Déjà Vu are doar sase scene, repetate timp de doua saptamâni si filmate în doar zece zile, în regim de lumina naturala.

Matei, copil miner
Dupa ce a fost proiectat la Festivalul International de Film de la Rotterdam, Matei, copil miner, debutul în lungmetraj de fictiune al Alexandrei Gulea, va rula în premiera nationala la TIFF. Coproductia româno-germano-franceza este drama lui Matei (Alexandru Czuli), un baiat de 11 ani crescut de bunicul sau (Remus Margineanu), într-o regiune miniera saraca, dupa ce parintii au plecat la munca în Italia.

Love Building

Un alt debut în competitia ZFR este Love Building, al regizoarei Iulia Rugina. Într-o tabara dedicata relatiilor destramate, 14 cupluri au la dispozitie 7 zile pentru a-si repara povestile de dragoste. Dar cei trei traineri meniti sa ii asiste – jucati de Dragos Bucur, Alexandru Papadopol si Dorian Boguta – au propriile lor probleme, iar lucrurile scapa încet de sub control.

Aici… adica acolo
În competitie intra si documentarul Aici… adica acolo (r. Laura Capatâna Juller), alaturi de filme lansate recent pe ecrane: Domestic (r. Adrian Sitaru), Rocker (r. Marian Crisan), O luna în Thailanda (r. Paul Negoescu) si Condamnat la viata (r. Bogdan Dreyer).

In competitia de scurtmetraj intra 20 de titluri. Printre acestea, O umbra de nor, filmul lui Radu Jude selectionat la Cannes, în sectiunea Quinzaine des Réalisateurs, adus în premiera la TIFF, În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu), prezent în competitia Cinéfondation la Cannes, Betoniera (r. Liviu Sandulescu), proiectat la Clermont-Ferrand, Bad Penny (r. Andrei Cretulescu), My Baby (r. Luiza Pîrvu), Santul (r. Adrian Silisteanu), Fotografii de familie (r. Andrei Cohn) sau Maria (r. Claudiu Mitcu). Nicolae Constantin Tanase, câstigatorul de anul trecut cu Blu, film care i-a adus si Premiul Gopo pentru „Tânara speranta”, revine la TIFF cu 12 minute.
Juriul sectiunii Zilele Filmului Românesc, care va acorda premiile pentru Cel mai bun film si Cel mai bun debut, este format din regizoarea si producatoarea Mona Nicoara (scoala noastra), criticul de film Yael Shuv, membra FIPRESCI, colaboratoare a unor publicatii precum Total Film sau Haaretz, profesoara de filmologie la Open University din Israel, si Evgeny Gusyatinskiy, critic de film din Rusia, selectioner al Rotterdam International Film Festival, axat pe filmele din fosta URSS si Estul Europei.

Sa vedem si-un spot de promovare al acestei sectiuni:

Alte articole despre TIFF 2013 gasiti aici.

Citește în continuare