Zilele Filmului Romanesc la TIFF 2014

22 de povesti romanesti, 14 lungmetraje si 8 scurtmetraje, unele prezentate in premiera absoluta, se regasesc in mult-asteptata sectiune Zilele Filmului Romanesc, la cea de-a 13-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

 

Zilele Filmului Romanesc la TIFF vor fi prezentate in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.
Patru lungmetraje vor rula in premiera absoluta la TIFF. Poarta Alba, de Nicolae Margineanu, e drama a doi studenti care ajung in lagarul de munca fortata canalul Dunare-Marea Neagra in 1949, si ii are in distributie pe Cristian Bota, Sergiu Bucur si Bogdan Nechifor. In Cripta, noul film a lui Corneliu Gheorghita (Europolis), un om de afaceri francez ramane prizonier intre zidurile unei curti din Baile Herculane. Serge Riaboukine, actor cu zeci de filme si piese de teatru in portofoliu si un Leopard de Bronz la Locarno pentru rolul din Peau d'homme cœur de bête (1999), face un rol memorabil. Artistul vizual Daniel Djamo debuteaza la TIFF cu Un ultim an in 114 minute, un jurnal filmat al ultimului an din viata bunicii sale. „Acest documentar temerar, intens si absolut sfasietor este revelatia mea personala din programul ZFR al acestui an”, declara Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.
Va avea premiera mondiala la TIFF, in afara competitiei ZFR, comedia America, venim!, debutul lui Razvan Savescu, avandu-i in distributie, printre altii, pe Gheorghe Ifrim, Adrian Vancica si Mihai Calin. O trupa de cinci actori din Targoviste, regizorul, un copil si un urs imens de plus traverseaza oceanul pentru un spectacol la New York, unde ii asteapta o adevarata aventura, din moment ce nimic nu merge conform planului. In afara competitiei va rula si Afacerea Tanase. Leapsa pe murite (r. Ionut Teianu), un documentar despre tentativa de asasinare a scriitorilor Virgil Tanase si Paul Goma, in 1982
Singurul film romanesc care intra si in Competitia internationala TIFF e Quod erat demonstrandum, pelicula alb-negru a lui Andrei Gruzsniczki, cu Ofelia Popii, Sorin Leoveanu si Florin Piersic Jr. Despre protestele din Piata Universitatii, din 2012, si despre felul in care oamenii au recucerit spatiul public, la 23 de ani de la Revolutie, vorbeste documentarul lui Vlad Petri, Bucuresti, unde esti?, care va avea premiera oficiala in Piata Unirii din Cluj, inainte de a intra pe ecrane. Iar despre placerile noii generatii - comedia #Selfie, debutul in lungmetraj al Cristinei Iacob, in care trei adolescente, jucate de Crina Semciuc, Olimpia Melinte si Flavia Hojda, fac o escapada la mare cu trei zile inainte de bacalaureat.
In competitia Zilelor Filmului Romanesc intra si documentarul lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc, selectionat la Berlin, un experiment in care fiul si tatal, Adrian Porumboiu, comenteaza impreuna un antologic meci Steaua-Dinamo din 1987, Closer to the Moon, prima productie in limba engleza a lui Nae Caranfil, cu Mark Strong si Vera Farmiga pe afis, si La limita de jos a cerului, care i-a adus lui Igor Cobileanski cele mai multe nominalizari la Premiile Gopo si trofeul pentru Cel mai bun debut.
Spectatorii il vor vedea pe Victor Rebengiuc in Cainele japonez, debutul lui Tudor Cristian Jurgiu, desemnat Cel mai bun film la Festivalul de la Vilnius si proiectat la San Sebastian si New Directors/ New Films din New York, iar pe Serban Pavlu in Roxanne, un alt debut, regizat de Valentin Hotea si selectionat la Locarno. Stere Gulea vine la TIFF cu adaptarea romanului scris de Dan Lungu, Sunt o baba comunista, in care Luminita Gheorghiu si Marian Ralea au rolurile centrale.
Lungmetrajele din ZFR vor fi jurizate de Christophe Terhechte, directorul sectiunii Forum a Festivalului de la Berlin, Grainne Humphreys, directorul Festivalului International de Film de la Dublin, si criticul Pamela Pianezza, selectioner al Semaine de la critique din cadrul Festivalului de la Cannes.
Extrem de ofertante, ca povesti si abordari, sunt cele 8 scurtmetraje din competitia ZFR. Va avea prima proiectie cu public la TIFF Start Anew World (r. Luiza Parvu), o productie de epoca ambitioasa, realizata cu resurse proprii la New York, despre emigranti romani ajunsi in Lumea Noua. Florin Penisoara, Olimpia Melinte si Ioan Ardelean au rolurile unor tineri din Pennsylvania anului 1908. O alta premiera este Kowalski (r. Andrei Cretulescu), in care Dorian Boguta, Andi Vasluianu, Serban Pavlu joaca trei barbati care se intalnesc intr-un pub. „Primul are prea multe intrebari. Al doilea are un plan perfect. Al treilea nu are nici o sansa”. Iulia Rugina (Love Building) revine la Cluj cu un alt proiect al Actoriedefilm.ro, Sa mori din dragoste ranita, in care un cuplu despartit decide sa asculte pentru o ultima data melodia Angelei Similea (care apare in film), inainte de a se sinucide.
Imediat dupa premiera mondiala de la Cannes din cadrul sectiunii Quinzaine des Réalisateurs, Trece si prin perete, al lui Radu Jude, o adaptare dupa o povestire de Cehov, va ajunge la TIFF. Surprinzator va fi si Plimbare (r. Mihaela Popescu), in care actrita Valeria Seciu face un rol neasteptat. La Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj mai concureaza Cai putere (r. Daniel Sandu), Ela, Panda si Madam (r. Andrei Stefan Rautu), si Tatal nostru, al regizorului clujean Sergiu Lupse.


Juriul de scurtmetraje va fi format din castigatorii trofeelor pentru film scurt la festivaluri incluse in programul Operation Kino: Sofia - Pavel G. Vesnakov (premiat si cu trofeul Clermont-Ferrand 2014, cu Pride), Istanbul - Fatih Kızılgök (Nerdesin) si Sarajevo - Cristina Grosan (O vacanta la mare).

Lista filmelor din competitie se afla aici.


Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL