Skip to content

Banksy, expozitie controversata in Arcul de Triumf

Expozitia controversata a artistului Banksy – The Art of Banksy – a ajuns la Bucuresti si se desfasoara pe mai multe etaje in interiorul Arcului de Triumf pana pe 27 octombrie 2019.

 

Grafitti-urile si colajele realizate de unul dintre cei mai controversati artisti contemporani, Banksy, pot fi vazute intr-unul din cele mai frumoase locuri din Bucuresti in saptamanile care urmeaza: Arcul de Triumf, monumentul national ce a fost deschis recent publicului.

Banksy, folosit in campania electorala

 

Fiind un an electoral pentru romani, expozitia Banksy este impartita destul de clar in doua sectiuni delimitate de cei doi piloni ai Arcului de Triumf. Prima parte contine zeci de lucrari ale artistului care fac referire la incompetenta politistilor, a jandarmilor si a autoritatilor care sunt reprezentate prin maimute sau animale vicioase.

A doua parte este un mix intre citate cu impact social relevant in contextual actual si graffiti-uri cu copii care alearga dupa baloane in forma de inima in timp ce stau pe un munte de arme. Sunt incluse si camere unde poti urmari inregistrari video legate de munca lui Banksy, documentare despre cum au fost realizate si explicatii despre intelesul lor – desi multe dintre ele sunt destul de clare in ceea ce priveste mesajul.

Intrarea se face printr-o perdea de franjuri asemanatoare momentului Banksy de la Sotheby’s cand tabloul cu fata si balonul in forma de inima s-a autodistrus in fata cumparatorului. O replica a tabloului respectiv poate fi vazuta si in Bucuresti.

 

Sunt peste 50 de lucrari in The Art of Banksy printre ele veti vedea “Fata cu balonul”, “Fata care imbratiseaza bomba”, “Copiii polițisti”, “Pulp Fiction” sau “Huliganul cu flori”.

Banksy nu a autorizat expozitia. Dar nici nu o interzice.

 

De la inceput, organizatorii expozitiei “The Art of Banksy” in Bucuresti – compania Events – au mentionat ca evenimentul nu are legatura directa cu artistul. De asemenea, Banksy a publicat pe site-ul sau o lista cu evenimente pe care nu le-a autorizat si le-a trecut la categoria: FALS.

Declaratii oficiale ale artistului au fost pe social media unde a spus: “Stiti ca nu au legatura cu mine, da? Eu nu cer bani oamenilor ca sa imi vada arta.”. In acelasi timp, a admis ca “Nu sunt cea mai potrivita persoana care sa se planga de faptul ca lumea pune imagini fara permisiune in spatiu public” – referindu-se la arta de tip vandalist pentru care a devenit cunoscut mai intai in Londra si mai apoi in restul lumii.

In ultimul an, expozitii cu arta creata de Banksy au aparut peste tot in lume iar lista de FAKE-uri de pe site-ul sau include Israel, Turcia, Australia, Germania, Canada, Olanda, Italia, Madrid, Grecia sau Suedia.

In Romania exista inca o expozitie care se desfasoara in acelasi timp cu cea din Bucuresti – in Cluj Napoca in casa Vaida Voivevod.

Si chiar daca nu esti fan Banksy, tot merita sa platesti biletul de intrare ca sa vezi zona verde din nordul Bucurestiului din varful Arcului de Triumf.

Nu e primul Arc de Triumf din Bucuresti. Este al saselea.

 

Arcul de Triumf pe care il putem vizita cu ocazia acestei expozitii a fost construit in urma cu aproape 100 de ani pentru a marca victoria Romaniei in Primul Razboi Mondial si incoronarea Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria dupa Marea Unire.

Inaintea Arcului pe care il stim, au mai existat cinci alte variante ale monumentului istoric, cele din urma fiind atat de slab realizate incat nici nu rezistau ploii – una din ultimele versiuni a fost facuta din lemn. Piatra de temelie pentru Arcul de Triumf a fost pusa in 1922 insa exteriorul a fost realizat din ipsos ceea ce a determinat degradarea rapida a constructiei si a promptat autoritatile sa ceara bani de la locuitorii capitalei pentru edificarea acestuia pana in 1936 cand a aparut varianta actuala.

Biletele pot fi cumparate la intrare sau de AICI.
Durata vizitei: aproximativ 30 de minute
Adresa: Arcul de Triumf

Citește în continuare