Skip to content

Interviuri cu 40 de artisti romani care au facut Romania mai buna prin munca lor

De cativa ani se simte mult in comunitate ca am invatat ca noi putem schimba lucrurile din jur in mai bine, ca am depasit educatia cu “sa se faca” – impersonala, prin care dadeam vina si responsabilitatea catre altii.

Tara noastra se schimba in bine prin ce facem fiecare, prin cat de bine incercam sa facem fiecare dintre noi lucruri care sa ne ajute sa ne dezvoltam dar sa-i si ajutam pe altii.

Iata 40 de artisti care au schimbat prin munca lor lumea din jur. Numarul e pur intamplator, sunt interviurile pe care le-am facut in ultimul an la urban.ro incercand sa prezentam artisti care prin munca lor depasesc si granitele tarii dar si propriile limite, construind pentru altii.

Darius Prodan a construit in curtea bunicilor un teatru pentru ca in orasul lui – Zalau- nu era niciun teatru si nu veneau artisti. Anul acesta cand spectacolele din toata tara s–au mutat in aer liber, in curtea bunicilor lui Darius au fost Florin Piersic Jr, Maia Morgenstern, Pavel Bartos si multi multi altii.

Intre timp liceenii din Zalau vor sa faca voluntariat la teatrul din curte, iar Darius vrea sa refaca un centru termic ca sa-l transforme intr-un mic centru cultural si sala de repetitii ca sa lucreze la propriile spectacole.

Arta a deschis intotdeauna mintile, a fost inspiratie pentru multa lume si-a oferit acces la lumi imaginare care au fost sprijin emotional. O profeoara din Galati, Otilia Machedon, a facut un proiect special cu copiii ei de la liceu refacand tablouri celebre folosindu-se de ce aveau pe acasa. Proiectul care a fost facut in multe locuri din lume, cu personaje de toate varstele, a fost pentru elevii de la Galati o cale sa se imprieteneasca cu arta, sa gandeasca liber si sa aiba curaj sa se expuna. Si au ajuns la tv, dupa articolul din urban.ro:)

Alessia Nastase – fiica lui Ilie Nastase – e un alt exemplu despre cum arta te ajuta sa te exprimi dincolo de sentimente. In prima ei expozitie personala vorbeste despre succesul tatalui ei dar compara si propria viata cu un meci in care va avea victorii si infrangeri in felul ei. Are 17 ani si un bun simt exemplar, e frumos sa o descoperiti.

Fiecare generatie de copii a avut proprii eroi de la care sa se inspire si sa invete sa fie mai buni, mai atenti la ce le spun parintii. Fetita Zurli e o astfel de inspiratie pentru multi copii oarte mici, dar e si un translator pentru parinti in relatie cu emotiile copiilor lor.

Ne mandrim cand aflam ca unul din filmele care are succes in lume e facut in Romania, iar asta e posibil gratie echipelor de profesionisti care gasesc solutii in conditii de multe ori extreme pentru a indeplini dorintele regizorilor si producatorilor de film internationali. Iana Opran e unul dintre producatorii care a lucrat la multe dintre filmele romanesti super premiate, dar si la mari productii internationale realizate aici. Povestea ei este despre perfectiune si “nu exista nu se poate”

Din aceeasi categorie a oamenilor din spate care fac lucruri minunate pentru productii internationale si care gasesc solutii exceptionale pentru provocari complicate sunt si fetele din echipa de makeup & hair a filmului Voyagers care are sanse la o nominalizare la Oscar, conform

Aceeasi deviza “nu exista nu se poate” e si definitia personalitatii actritei Tania Popa. O vedeti la Teatrul National (cand se reiau spectacolele, desigur), iar dincolo de scena e una dintre cele mai determinate personalitati in a construi lucruri care sa conteze.

Pentru multi adolescenti din Romania teatrul e o forma de terapie, un exercitiu pentru a dobandi increderea de sine. Dar asta nu pentru ca avem in programa scolara lectii de teatru ci pentru ca la Alexandria e festivalul de teatru pentru liceeni IDEO Ideis. Alexandru Ion e printre creatorii acestui festival, iar povestea lui e despre rigoare si determinare.

Artistii de astazi, actorii pe care-i admiram foarte mult au fost de multe ori copii timizi, retrasi, care au crescut in comunitati la sat sau in orase foarte mici. Dar au ajuns in ipostaza de a lua premii internationale, de a fi la festivaluri mari de teatru sau film pentru ca au crezut in visurile lor si, de multe ori, n-au stiut alta cale sa se exprime decat arta.

Cristian Popa pe care l-ati vazut in filmul Monstri (si il vom vedea la anul intr-un serial international spectaculos) e unul dintre acesti actori care poate preda oricand lectia perseverentei si a muncii continue pentru multi ani pana la succes.

Istvan Teglas e si e unul dintre actorii care a muncit foarte mult cu propria persoana si a avut perseverenta de a merge pe drumul in care credea. Acum are roluri minunate in teatru si poate fi vazut in filme regizate de Corneliu Porumboiu sau Cristi Puiu.

Romania e schimba cu oameni care fac eforturi pentru a contrui mecanime care ajuta la educarea si validarea creatorilor si vizionarlor din multe domenii. Miruna Berescu, director al festivalurilor de film Anonimul si Dakino, e unul dintre acesti oameni. Unii dintre cei mai mari regizori ai lumii au venit in Romania gratie festivalurilor pe care ea le manageriaza, tineri regizori romani au primit validare pentru proiectele lor si, pentru ca oamenii sfintesc locurile, copii cu deficiente au primit un spatiu unde sa vada filme despre cei ca ei ca sa aiba mai multa incredere.

Cand crezi in ceea ce faci, ai puterea sa schimbi etichete si mentalitati si sa devii o voce pentru comunitatea ta.

Si inveti sa lupti cu tine ca sa treci la un nivel international

Si sa ajungi sa-ti impliesti visul in afara granitelor tarii, cum a facut-o Casandra Lungu care a jucat alaturi de Penelope Cruz

Sau cum a facut-o Roxana Lupu care nu s-a sfit a o ia de a capat la Londra, sa faca job-uri mici pana a ajuns la roluri mai mari si, in cele din urma, a interpretat-o pe Regina Maria a Romaniei

Din aceeasi categorie, curajul balerinului Dragos Mihalcea e o inspiratie pentru multi, Scoala din Romania nu-I recunostea talentul, a plecat din tara si dupa multa munca a ajuns la Royal Swedish Ballet si a lucrat cu unii dintre cei mai mari coregrafi ai lumii.

Romania a fost reprezentata in afara granitelor de multi artisti si munca lor a schimbat putin din mentalitaile altora despre noi.

Adriana Irimescu (pe care o vedeti acum in Bani Negri la HBO) a facut parte dintr-o echipa exceptionala care a insemnat spectacolul Danaidele in regia lui Silviu Purcarete. Avea 17 ani cand a plecat prima data din tara cu un spectacol

Anul trecut am sperat la un Oscar pentru scurt metraj, n-a fost sa fie desi filmul lui Bogdan Muresanu a fost pe lista scurta a nominalizarilor. Filmul lui a intrat ina in instorie drept cel mai premiat scurt metraj din toate timpurile

Pe drumul spre Oscar anul acesta avem filmul “acasa”, o poveste despre educatie, adaptare si viata intr-o jungla urbana, filmata si regizata de Radu Ciorniciuc

Iar spiritul creativ romanesc e dus mai departe si in teatru de productiile tinerei dramaturg Alexandra Badea care munceste si locuieste la Paris.

Sau de regizoarea Carmen Lidia Vidu care e una dintre cele mai puterice voci feminine din teatrul nostru

In categoria femeilor care au curajul sa spuna prin arta si lucruri mai putin rostite e si Vicky Raileanu. Cei mai multi o stiti din personajul Micky din serialul Vlad, dar activitatea ei e si in teatru sau stand up

Un artist care deschide minti si lupta pentru comunitatile defavorizate sau marginalizate e si Eugen Jebeleanu. In urma cu cateva zile, filmul lui – “Flori de maci” – a castigat doua premii la doua festivaluri internationale.

Lumea din jurul nostru devine mai buna cand are exemple de oameni buni, de oameni care au in A.D.N perfectionismul. Unul dintre acesti oameni e Dragos Luscan, preparator fizic si kinetoterapeut care a insotit performante istorice pentru handbal sau tenis. Povestea lui emotionanta e aici.

Iar daca v-ati intrebat vreodata cum arata munca imensa din spatele unui turneu de tenis si cine au fost oamenii care au organizat turneele de tenis de la Bucuresti si evenimentele de retragere din activitatea sportiva pentru Hagi sau Andrei Pavel, povestea lui Cosmin Hodor va va da cateva indicii  

Cand vedeti un actor care va aduce multa bucurie, care va face sa radeti si pe care-l simtiti ca I cum ar fi parete din familia voastra, gnaditi-va pentr o clipa ca actorii cei mai amuzanti sunt si cei mai rigurosi dincolo de scena. Pavel Bartos e unul dintre exemple

Un alt exemplu de seriozitate si rigurozitate la un actor pe care-l vedeti mai des in comedii, e Alexandru Papadopol, fondatorul unei scoli de actorie si al unei agentii care-i sprijina pe colegii sai sa obtina roluri

In generatia lui Papadopol si Bartos se afla multi actori a caror seriozitate si pasiune pentru meserie i-a acut sa ne reprezinte tara la nivel international in mod exceptional. Ana Ularu, Emanuel Parvu si Diana Cavaliotti sunt doar trei exemple.

Iar lumea filmului si a divertismentului ii datoreaza mult din dezvoltare lui Dan Chisu care a avut curajul sa aduca in Romania unii dintre ce mai mari artisti si festivaluri, a creeze Dakino care a fost scoala pentru multi tineri regizori. Astazi Chisu face filme, iar cel mai recent e despre izolare

Uneori ajungi sa reprezinti Romania prin pasiunea ta pentru un artist strain, iar Cristian Flueraru romanul care apare in documentarul Depeche Mode ca reprezentant al unei generatii stie foarte bine presiunea unei asemenea responsabilitati.

Alteori, esti actrita departe de Bucuresti si ti se pare ca jocurile se fac in alta parte nu in orasul tau, dar esti atat de talentata incat vestea trece peste mari si tari

Fiecare dintre noi, in mica noastra lume putem pune lumina pe ceva inspirational pentru altii. Cosmin Cabanoiu si proiectul lui cu blocurile comuniste de pe Instagram e unul dintre cele mai bune exemple.

Tot asa cum stie si Cosmin Florea ca detaliile fac diferenta si ii pot inspira pe altii sa aleaga o lume mai buna si mai frumoasa. Cosmin s-a aflat in spatele imaginii multor artisti din muzica, dar si a scenografiei si costumelor unor spectacole mari de teatru.

Nu exista roman care sa nu aprecieze o masa buna, cum nu exista sarbatoare la care sa nu ne organizam sa punem pe masa ce avem mai bun. Pentru unii insa mancarea devine arta si ii inspira pe altii, iar Laurentiu Samoila face asta in fiecare zi

In incursiunea noastra in interviuri care sa va inspire sa schimbati in bine lumea din jurul vostru, ne intoarcem la lumea copiilor. De la ei incepe totul. Acordati-le atentie si iubire, imprieteniti-i cu arta si lumea lor si cea din viitor va fi mai frumoasa.

Oriunde suntem in lumea asta, orice facem, oricat de mare e sucesul peste hotare, simtim dorul de casa. Ne-am emotionat cu totii anul trecut cand a aparut in Londra instalatia “mi-e dor de tine” , iar ea e cel mai bun exemplu ca o idee cu intentie buna poate deveni cu ecou international. Pentru ca aceasta instalatie n-a fost gandita de la inceput pentru diaspora, dar a ajuns o reprezentare emotionanta a dorului de tara. Povestea acestei instalatii si a tanarului care vrea sa schimbe Clujul cu instalatii de lumina, o gasiti mai jos.

Va dorim sa va gasiti inspiratie in interviurile de mai sus sau in lucrurile pe care le aveti in jurul vostru si sa aveti puterea sa faceti mici actiuni care sa schimbe in bine lumea din jurul vostru.

Romania o schimbam noi, cu faptele noastre, impreuna, asa devine ceea ce visam sa fie.  

Citește în continuare

Puteti vedea in Romania spectacolul "The Nutcracker and I" de pianista Alexandra Dariescu, prezentat la Barbican's Milton Court, dar si pe scene din Australia sau China. Reprezentatia va fi  pe 19 decembrie intr-o productie multipremiata, o fuziune magica a muzicii, dansului si artei digitale care a facut deja ocolul lumii

Pianista Alexandra Dariescu  va sustine prima reprezentatie din Romania a spectacolului „The Nutcracker and I" pe 19 decembrie 2023, in Bucuresti.   „The Nutcracker and I" este un spectacol cu…

Citeste mai mult