Grimus: Vom sprijini in continuare exprimarea libera si miscarea oamenilor deschisi la minte (interviu)

Formatia Grimus sarbatoreste pe 26 februarie 2016 zece ani de activitate printr-un concert aniversar la Arenele Romane. I-am luat la cateva intrebari inainte de acest eveniment important din cariera lor.

 

Formata in 2005 in Cluj-Napoca, trupa Grimus a reusit sa se faca remarcata foarte rapid in zona underground si a ajuns in scurt timp sa devina una din formatiile de referinta in rock-ul alternativ romanesc.

Daca la inceputurile lor au cantat in deschidere pentru Kumm, Luna Amara sau Omul cu Sobolani, anii ce-au urmat le-au oferit celor de la Grimus sansa de a imparti scena cu Red Hot Chili Peppers, Placebo, Roxette, Deep Purple, Hurts sau Eros Ramazzotti.

La evenimentul de la Arenele Romane de pe 26 februarie alaturi de Grimus vor urca si trupele prietene ale clujenilor, alaturi de care au crescut si colaborat de-a lungul timpului: Les Elephants Bizarres, The Mono Jacks, Travka, byron si Toulouse Lautrec.

10 ani "In a glimpse" - 4 albume de studio si sute de concerte, atat in tara, cat si in strainatate.

Daca ar fi sa o puteti lua acum de la capat cu Grimus, cu toata experienta de pana acum ce-ati schimba?

Vali: A fost nevoie de inconstienta, de naivitatea bunelor intentii, de bun simt si de cautarea sensului pentru a porni un asemenea proiect cu zece ani in urma intr-o societate muzicala disfunctionala, si nu de experienta. Experienta ar fi daunat enorm acestui proiect in acel moment, pentru ca i-ar fi ciuntit din sinceritate si dintr-o viziune idealizata a predestinarii, care ne-a salvat de multe ori in momente de criza.

Bogdan: Intotdeauna am considerat ca drumul pe care orice artist il parcurge pentru cultivarea talentului sau este mai important decat destinatia. Sa o iei de la capat avand avantajul experientei mi se pare nenatural.

Cristi: Poate planul de marketing. :))

Ati avut ocazia de-a lungul timpului sa cantati in deschiderea mai multor trupe internationale. Care a fost cea mai tare experienta de genul asta?

Vali: Acum doi ani, in India, am cantat in fata a cateva mii de oameni impreuna cu trupa Architects din UK. A fost pentru mine o seara fantastica din trei motive: decorul si vegetatia desprinse parca din Cartea Junglei, publicul frenetic si sentimentul ca daca nu exista Grimus, probabil nu am fi avut niciodata o astfel de experienta.

Cristi: Pentru mine, RHCP. A fost evenimentul la care a fost cea mai mare presiune. Scena era controlata 100% stage managerul lor, toata echipa era a "noastra" si nu aveam voie sa gresim nimic. A fost efortul acela colectiv care mi s-a parut extraordinar. A iesit impecabil.

Bogdan: Aceste concerte ne-au ajutat sa ne maturizam ca trupa si ne-au oferit experienta de care aveam nevoie. Pentru mine personal cel mai intens a fost in deschidere la Red Hot Chili Peppers.

Care este piesa care credeti voi ca reprezinta cel mai bine spiritul Grimus?

Bogdan: Fiecare piesa compusa de noi contine o parte din trairile noastre si impreuna piesele , puse cap la cap, transmit spiritul Grimus.

Vali: Satellites + Crashing to Earth

Cristi: Au fost mai multe de-a lungul timpului. O voi lua cronologic. Inceputul a fost marcat de Solitude, primul album a avut Ready for it si In a glimpse, al doilea a avut Egretta si In your eyes, ultimul a avut Emergence si High, iar acum e Vom lupta. Acestea au fost "momentele" care au reprezentat cel mai bine spiritul Grimus.

Tragedia de la concertul Goodbye to Gravity ne-a afecat pe toti. Cum s-a vazut acest lucru din perspectiva trupei Grimus?

Bogdan: Vestea tragediei ne-a lovit puternic deoarece am avut prieteni dragi formatiei noastre printre cei care si-au pierdut viata. Unda de soc a celor intamplate la Colectiv inca se mai simte si se va mai simti mult timp de acum incolo.

Vali: Nu pot sa raspund la aceasta intrebare pentru ca orice as spune nu ar parea decat o incercare stangace din partea mea de a pretinde ca inteleg cata suferinta a generat acel accident. Nu pot si nu merit sa vorbesc eu despre acea suferinta.

Cristi: Puteam fi oricare, nu a fost ceva "dedicat". A fost o iminenta tragica si cruda. Descrie perfect nivelul la care este industria muzicala si tara in care traim....

Cum vedeti trupa Grimus peste 10 ani?

Vali: Ori la bal, ori la spital - in concert, bineinteles, nu va ingrijorati.

Bogdan: Cu 10 albume la activ si cu aceiasi pasiune pentru muzica.Cristi: Vreau sa cred ca trupa Grimus va sprijini in continuare libera exprimare si miscarea oamenilor deschisi la minte, de care cu totii avem nevoie pentru a schimba multe aspect penibile ale societatii in care traim.

La finalul anului baietii de la Grimus au lansat doua piese, "Ultima Oara"si "Vom lupta" ce vor fi incluse pe cel de-al cincilea material de studio al trupei.

Asteptam cu nerabdare concertul de la Arenele Romane, iar pana atunci va intrebam si pe voi, fanii, care e cea mai frumoasa amintire a voastra legata de trupa Grimus?

Taguri: interviu, Grimus

Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL