Interviu cu Robin & The Backstabbers

Inceputul de an ne aduce un interviu cu una dintre cele mai in voga formatii romanesti la ora actuala. Robin & The Backstabbers au cucerit publicul roman cu un sound fresh, versuri inteligente si piese ca SPNZRTR, Soare cu dinti sau Vanatoare Regala.

Le-am pus cateva intrebari despre muzica, inspiratie, proces de creatie si mai ales despre cum se simt ei in piata muzicala romaneasca. Ce a iesit puteti citi mai jos dar si in cel mai nou numar al revistei Playboy.

1. Robin &  the Backstabbers este  considerata o gura de aer in peisajul muzical actual. Care este drumul spre succes al unei trupe quality pe piata muzicala romaneasca invadata de comercial? Cum isi gaseste locul?

RADU MOLDOVAN: Cred ca orice trupa nu isi gaseste locul, ci i se aloca un loc, de catre public, fani, media, etc. Iar succesul se atinge prin perseverenta si consecventa, si mai ales atunci cand NU il cauti.

ANDREI ROBIN PROCA: Pai nu a fost mare nevoie sa ne gasim locul pentru ca locul ne-a gasit pe noi. Si daca piata este sufocata de artisti comerciali, atunci si noi suntem printre cei care o sufoca. Nu ne-am disociat niciodata de comercial, cel putin nu intentionat.

FLORENTIN VASILE: Procesul de creatie si interpretare a muzicii este, prin natura lui, menit sa fie public. Iar trecerea de la un proces public la unul comercial implica un castig financiar de partea artistului, castig care ii asigura acestuia confortul, libertatea si timpul de a crea alte opere.

Oricine face muzica si spune ca nu vrea sa fie comercial fie minte, fie e masochist. Asa ca drumul spre succes al unei trupe „quality” nu ar trebui, in opinia mea, sa fie foarte diferit de drumul spre succes al unei trupe care are exclusiv scopuri comerciale si care nu se opreste prea mult asupra valorii artistice a produsului final.

Noi locul ni l-am gasit pana acum foarte bine datorita faptului ca am gasit o casa de productie care ne-a luat in serios si care a investit bani si incredere in ceea ce facem. Rezultatele sunt deja vizibile.

2. Lansarea unui album in epoca internetului si pieselor urcate pe iTunes sau Soundcloud mai are aceeasi relevanta pentru o trupa? Mai poate fi considerat un milestone in istoricul grupului?

RADU MOLDOVAN: Definitiv DA. Este o carte de vizita si o finalitate pe care orice trupa si-o doreste.

ANDREI ROBIN PROCA: Pare sa fie o piatra de hotar, da. Si o piatra de mormant, daca tot veni vorba, pentru ca inchide o perioada.

FLORENTIN VASILE: Cred ca albumul pentru o trupa sau artist care vrea sa spuna ceva este la fel de important acum ca oricand in istorie. Este lucrul care te identifica. E cu siguranta un milestone si drept dovada sta entuziasmul cu care a fost primit de catre oameni albumul nostru „Bacovia Overdrive vol.1:Stalingrad”.

Daca ne uitam pe wikipedia la orice formatie din liga intai vom gasi inevitabil lista de albume realizate de-a lungul timpului. Nu posturile pe facebook, nu clipurile incarcate pe youtube, nici macar datele concertelor. Ci albumele.

 

3. Ce inseamna, muzical vorbind, Robin & the Backstabbers? E frustrare, e iubire , e dor? De unde vine inspiratia? 

RADU MOLDOVAN: Vine din frustrare, iubire si dor :)

ANDREI ROBIN PROCA: Inspiratia nu prea vrea sa spuna de unde vine. Daca as sti, m-as muta acolo definitiv si n-ar mai sti nimeni vreodata de mine.

FLORENTIN VASILE: Teoretic Robin vine la noi cu cantecele deja facute. Dupa care noi aruncam cu carbuni incinsi in el, inregistram tot procesul cu un reportofon si banda o ducem la masterizat. Este un proces destul de extenuant si neplacut.

4. De ce Bacovia Overdrive? Sufera Robin & The Backstabbers de spleen?

RADU MOLDOVAN: Alta varianta ar fi fost „Eminescu Delay”. Dar nu suna prea bine J Cred ca principalul este „Overdrive” - adica sa duci lucrurile PESTE limita.

ANDREI ROBIN PROCA: Sa zicem ca e ceva intunecat si greu de urnit pe undeva pe acolo. Dar sa nu uitam de cuvantul 'Overdrive'. Ca e si el prezent in descriere.

FLORENTIN VASILE: Haha! Nu, mai degraba e un mod de a-i spune lui George Bacovia: “ Te doare ma? Te doare ?”

Videoclipul pentru SPNZRTR, realizat de Barna Nemethi (Griffon&Swans), a fost inclus in lista celor mai bune clipuri romanesti lansate in 2012, intr-un top realizat de noi. Robin & The Backstabbers si-au lansat albumul de debut printr-un concert in clubul Silver Church din capitala, iar apoi au pornit printr-un scurt turneu prin tara, care a inclus Iasi, Constanta si Cluj.

 


1 comentariu

Adauga comentariu
 
CONCURSURI & URBAN.RO SOCIAL